15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialRețeaua de gaze naturale se extinde în Costinești și 23 August

Rețeaua de gaze naturale se extinde în Costinești și 23 August

Locuitorii din sudul județului Constanța așteaptă de zeci de ani să beneficieze de gaze naturale. La Mangalia acest lucru este pe 80% rezolvat, după investiția companiei Megaconstruct SA. Directorul general al acesteia, Cătălin Ivan, a anunțat, vineri, că rețeaua de gaze naturale se va extinde și în localitățile Costinești și 23 August.

Noua rețea va avea o lungime de 88 de kilometri și va ajunge la toate cele 2.500 de imobile din zonă, dar și la cei 400 de agenți economici. Va acoperi nu numai Costinești și 23 August, ci și satele arondate: Schitu, Dulcești și Moșneni. ”Investiția se ridică la trei milioane de euro. Este programată să se finalizeze la doi ani de la demararea lucrărilor, dar dorim să intrăm în Costinești și 23 August în toamna acestui an și să racordăm primele imobile”, a precizat Cătălin Ivan. Nu sunt vorbe în vânt. Am văzut pe teren, la fața locului, faptul că lucrările au început și înaintează în ritm alert. Se instalează 3,5 kilometri de conductă care face legătura dintre rețeaua actuală, din Mangalia, cu cea nouă.

Ce înseamnă gazele naturale pentru locuitori? ”Acest combustibil înseamnă civilizație”, a spus senatorul Nicolae Moga, care s-a aflat, alături de conducerea Megaconstruct SA, la sediile primăriilor din Costinești și 23 August, unde proiectul a fost prezentat consilierilor locali și cetățenilor.
”E o mare realizare. Este un mare of al constănțenilor. Eu sunt născut într-o zonă unde am avut gaze de când eram copil. Când am venit în Constanța, nici nu aprindeam butelia, de teamă să nu explodeze”, a spus Cristinel Dragomir, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, prezent la eveniment.

Facturi mai mici

Gazele naturale aduc cel puțin trei beneficii importante: facturi mai mici pentru abonați și primării, impulsionează investițiile și protejează mediul. Persoanele fizice care se vor racorda la rețea vor face economii pe care le vor simți imediat. Oamenii nu vor mai plăti 80, 90 de lei pe butelie, pentru că, odată cu folosirea gazului natural la aragaze, costul va ajunge unde la 5 – 10 lei pe lună, a declarat senatorul Moga. Cei care își vor monta centrale termice vor avea parte de economii mult mai mari, dar și de un confort sporit și, implicit, de o calitate mai bună a vieții.

Reducere de două milioane de euro

La fel de importante sunt însă și beneficiile pentru oamenii de afaceri, dar și pentru administațiile locale. În Mangalia, rețeaua de gaze acoperă acum 80% din localitate. Dacă în urmă cu doi, trei ani oamenii de aici nu aveau căldură în apartamente, lucrurile s-au schimbat radical. Nu numai că au avut căldură, dar s-au făcut și economii, iar gigacaloria a avut un preț competitiv, a spus primarul Cristian Radu. ”În această iarnă am făcut economii de aproximativ două milioane de euro, prin trecerea centralelor termice pe gaz”, a precizat directorul Gold Therm, societatea care distribuie agent termic în Mangalia. Două milioane de euro înseamnă circa 10% din bugetul estimat al localității pe 2014 (88,4 milioane lei).

Sunt impulsionate investițiile

Pentru oamenii de afaceri, gazele naturale sunt mană cerească. ”Eu, ca beneficiar, vă felicit pentru această investiție”, a spus senatorul Mihai Lupu, proprietarul unui restaurant din zona 23 August-Olimp, care va beneficia de gaze naturale. Acesta a subliniat că rețeaua de gaze poate atrage și alți investitori, fapt confirmat de primarul din 23 August, Mugurel Mitrana. Acesta a anunțat că un om de afaceri dorește să construiască o stațiune în zonă.

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor, reprezentanții Megaconstruct au decis, împreună cu autoritățile locale, să le ofere posibilitatea branșării la rețea în rate.

Astfel, consumatorii pot plăti pe parcursul a 12 luni. Suma necesară pentru branșament se ridică la circa 2.000 de lei, astfel că rata lunară va fi puțin peste 160 de lei.

Sprijin și piedici

Cătălin Ivan, directorul general al Megaconstruct SA, a subliniat faptul că lucrările se vor termina, cel mai probabil, mai repede de doi ani, pentru că legea care interzicea construirea în timpul sezonului estival, în stațiuni, a fost modificată. Aceasta este vestea bună. Există însă și piedici care se pun investițiilor, lucru remarcat de deputatul Gheor­ghe Dragomir, președintele Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, care a participat, de asemenea, la prezentarea proiectului. Acesta a propus ca celebra taxă pe stâlp, adică taxă pe construcții speciale, inclusiv pe conductele de gaz, să sufere modificări. ”Ministerul a estimat greșit. Soldul acestor construcții speciale este de trei ori mai mare decât cel estimat. În loc de 500 de milioane, din această taxă se vor strânge 1,5 miliarde euro”, a explicat acesta. Cătălin Ivan consideră că guvernul nu sprijină investițiile prin introducerea acestui nou impozit și spune că oricum, conform metodologiilor actuale de formare a prețului gazului natural, acest nou cost, mai devreme sau mai târziu, o să se regăsească în tariful final ce o să fie achitat de către cetățean. Totodată, aceste investiții au o amortizare în medie de aproximativ zece ani, în concluzie punerea lor în funcțiune nu înseamnă și amortizarea investițiilor. ”Prin urmare consider că introducerea de astfel de noi costuri nu poate duce în final decât la scăderea investițiilor în acest domeniu și implicit a consumului”, a precizat directorul Megaconstruct.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă