17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia ar putea câștiga încă 137 hectare de teren

România ar putea câștiga încă 137 hectare de teren

Prima etapă de extindere a plajelor s-a terminat, iar ieri a avut loc recepția finală a lucrărilor. În fapt, a fost vorba despre un mic discurs ținut de Gheorghe Boeru, președintele firmei care a efectuat consul­tanța.

Din partea beneficiarului, Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral, a lipsit directorul, George Papari. Gheorghe Boeru a prezentat proiectul de reabilitare a cinci sectoare de plajă. Un succes, din punctul său de vedere. Un succes și în ceea ce privește faptul că România a câștigat circa 33 de hectare de plaje. ”Obiectivele sunt finalizate, toate în condiții foarte bune”, a spus acesta.

Urmează etapa a doua

Gheorghe Boeru a spus că urmează etapa a doua a extinderii plajelor. ”Vorbim despre o extindere a teritoriului cu 137 de hectare. Vom face 36 de kilometri de diguri. Vom avea un proiect de 750 de milioane de euro. Sperăm ca fondurile să fie, la fel ca în prima, de 100%”, a spus Boeru.

”În această etapă vor fi incluse plajele din zona Gura Portiței, din Delta Dunării. Se va continua în Mamaia, în zona Cazinoului din Constanța, în Agigea, Eforie Nord, centru și sud, tot Costineștiul, inclusiv lacul Venus, Olimp, Mangalia și Vama Veche și 2 Mai. În 2 Mai și Vama Veche o să vedeți un alt fel de proiect. Vom face o consolidarea malurilor, dar și un proiect de conservare a speciilor marine și un loc de promenadă”, a spus acesta.

Când începe

Proiectul a fost deja depus la Comisia Europeană. Au avut deja loc discuții, iar în perioada 13–16 iunie o comisie de specialitate va veni în România pentru penultima verificare. Până pe 31 august proiectul trebuie aprobat. Probabil anul acesta se va scoate la licitație consultanța și supervizarea și cel puțin o lucrare, a spus Boeru. Lucrările vor dura între 24 și 36 de luni.

”Vorbim despre o extindere a teritoriului cu 137 de hectare. Vom face 36 km de diguri. Vom avea un proiect de 750 de milioane de euro”, Gheorghe Boeru, președinte firmă consultanță.  

Insolvență pentru olandezi

La conferință a fost prezent și proprietarul unei firme din Constanța, Grigore Comănescu. Acesta a participat ca furnizor la o bună parte din aceste lucrări.

”Am o țeapă de 4 milioane de lei, bani care au rămas la Van Oord. Asta înseamnă că le încurajați pe aceste multinațional care vin și pleacă acasă cu banii. Nu mi se pare corect ca firmele românești să ia țeapă de la multinaționale. Este o rușine. Eu le-am cerut insolvența Van Oord și mergem mai departe în instanță”, a spus Grigore Comănescu.

Gheorghe Boeru a precizat că el este inginer și că nu țin de el aceste probleme. Reprezentanții ABADL nu au dorit să comenteze în timpul conferinței și au cerut întrebări în scris. Conducerea Van Oord a declarat că nu comentează, pentru că există un litigiu în instanță pentru această sumă.

 

Etapa 1 s-a încheiat, problemele continuă    foto: Richard Heerschap/Facebook

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă