18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia ar putea pierde unul dintre porturi

România ar putea pierde unul dintre porturi

Portul Mangalia ar putea să fie desființat, în viitorul apropiat. Aceasta este viziunea pe care o au consultanții de la Ernst & Young, viziune expusă în Master Plan-ul Portului Constanța, realizat la comanda Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. În prezent, acolo activează două societăți comerciale.

„Având în vedere deficiențele infrastructurii Portului Mangalia, costurile mari de întreținere și exploatare suportate de administrația portuară pentru infrastructura portuară, mai ales diguri de larg, volumul de mărfuri manipulate limitat, prezența a doar doi operatori minori (alături de contracte de sub-închiriere cu alți doi operatori), capacitățile ample existente în porturile Midia și Constanța, este foarte limpede că operațiunile de operare a mărfurilor în Portul Mangalia nu pot aduce beneficii de ordin comercial sau economic pentru CN APMC și pentru România“, spun specialiștii în Master Plan.

De aceea, aceștia nu recomandă o viitoare dezvoltare a portului. Recomandarea consultantului este de a analiza o potențială reamplasare a operatorilor Callatis Gas și Transbitum în Portul Midia. De asemenea, potrivit consultantului, contractul de închiriere între CN APMC și operatorul privat Romned (și cele două de subînchiriere cu Trans Bitumen și Oyak Cement) expiră “într-un termen mediu“, iar mutarea trebuie făcută la acel moment, pentru ca CN APMC să nu fie nevoită să plătească despăgubiri.

Sorin Greavu, proprietarul Romned, acuză consultantul că vrea să închidă Portul Mangalia fără ca măcar să fi fost o singură dată la fața locului. “Portul Mangalia este în întregime patrimoniul societății noastre. Vor să îl închidă. Nu știu pe ce lege au gândit. Am doi clienți mari acolo, Transbitum și Oyak Grup, grupul de ciment al Turciei, unul dintre cei mai puternici producători de ciment din Europa. Am două terminale acolo. În Master Plan îmi iau clienții mei, ai unei societăți private, îi realocă și pe mine mă închid“, spune Greavu. Acesta afirmă că CN APMC nu deține nimic în Portul Mangalia. “Curentul îmi aparține, apa îmi aparține, îmi aparțin inclusiv infrastructura. APMC avea un birou închiriat de la mine, de unde i-am dat afară. În Portul Mangalia APC nu are niciun centimetru pătrat, totul este proprietatea societății noastre. Ce scrie în Master Plan? Portul Mangalia nu are curent. Noi funcționăm pe bază de lumânări, abur, nu știu“, a mai spus Greavu. Acesta a precizat că va acționa consultantul în instanță, pentru că i-a adus prejudicii în afaceri.

O pagină și jumătate din 294

Portului Mangalia îi este alocat capitolul IV din Master Plan. Deși referințe despre acesta există și în celelalte capitole, lucrurile importante sunt în capitolul dedicat. Acesta are o lungime de o pagină și 10 rânduri, în condițiile în care întregul Master Plan are 294 de pagini. Aproape o pagină, în acest document, este dedicată “valorilor istorice, culturale și arheologice ale Mangaliei“, unde se vorbește despre ceștile și brățările descoperite aici, datând din neolitic, despre coloniștii dorieni din Heracleea Pontica (în actuala Turcie de azi), despre templul lui Dionysos și descoperirea papirusului scris în limba greacă, unicul din România.

 

 

Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă