12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSarmisegetuza, locul unde se vor pregăti arheologi din patru țări europene

Sarmisegetuza, locul unde se vor pregăti arheologi din patru țări europene

Uniunea Europeană finanțează unul dintre cele mai interesante proiecte internaționale din domeniul arheologiei.

Ca urmare a acestuia, fosta capitală a Daciei romane, Colonia Augusta Dacia Ulpia Traiana Sarmisegetuza, va fi locul unde vor fi pregătiți în comun tineri arheologi din patru țări. La inițiativa Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, acești tineri arheologi vor face schimb de bune practici și vor învăța cum să atragă fonduri europene și fonduri private pentru a-și finanța cercetările și pentru a putea performa în cariera pe care și-au ales-o. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Cooperare internațională

Arheologia modernă suferă în lipsa unui program european coerent care să promoveze practici unitare în acest domeniu. Fiecare școală de arheologie și-a dezvoltat propriile sale metode de cercetare, care pun accentul pe interdisciplinaritate și pe integrarea noilor tehnologii în cercetarea arheologică. Tineri din universitățile din Heidelberg (Germania), Exeter (Marea Britanie), Viena (Austria) și „Babeș-Bolyai“ din Cluj vor munci împreună și vor învăța unii de la alții pe șantierul orașului roman Ulpia Traiana Sarmisegetuza, potrivit ClujToday.ro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, spune managerul proiectului, Cristian Dima.

“Am considerat că este o nevoie foarte mare de a adapta procesul de învățare la ceea ce înseamnă practica de specialitate pe șantierele arheologice de tip școală. Aici este vorba de șantierul arheologic de la Sarmisegetuza, situl roman, unul dintre cele mai cunoscute din țară, condus de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei“, a spus Cristian Dima. Această inițiativă este valoroasă pentru că încurajează cooperarea internațională, spune directoarea muzeului clujean, Carmen Ciongradi. “Activitățile proiectului vor consta în organizarea a trei întâlniri transnaționale a cercetătorilor și profesorilor implicați în activitățile proiectului. De asemenea, vor fi dezvoltate și rezultate intelectuale constând într-un curriculum și un manual ce vor promova o metodologie de lucru bazată pe metode de învățare formală și non-formală, avându-se în vedere recunoașterea competențelor și abilităților în arheologie, obținute de studenți în cadrul practicii de specialitate pe șantierul arheologic Sarmisegetuza romană“, a spus Carmen Ciongradi. Practic, ca urmare a realizării acestui proiect, nu doar că vor exista manuale comune ale celor patru universități, ci ele vor fi corelate și cu practica propriu-zisă.

Schimbul de idei și de bune practici va dinamiza cercetarea arheologică, este de părere profesorul Alexandru Diaconescu, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai“. „Din punct de vedere universitar, este un proiect de maximă importanță. Din nou, Universitatea din Cluj se situează în acest fel la același nivel cu mari universități europene. Este o onoare să colaborezi științific cu Heidelberg sau Viena sau Exeter și să îți instruiești proprii studenți împreună cu cei de la aceste universități“, a adăugat Alexandru Diaconescu, cel care este autorul unei cărți care propune o reconstituire a edificiilor publice din forul orașului roman.

Sarmisegetuza romană este importantă pentru arheologi deoarece este una dintre puținele capitale de provincii romane din Europa peste care nu a fost ridicat un oraș modern.

Astfel, arheologii au posibilitatea de a cerceta sistematic ruinele orașului roman, ridicat după cucerirea Daciei de către împăratul Traian.

O istorie prestigioasă

Orașul roman Ulpia Traiana Sarmisegetuza a fost cea mai importantă așezare civilă a provinciei romane Dacia. El a luat naștere la scurtă vreme după încheierea războiului daco-roman din 105 – 106, soldat cu transformarea centrului regatului dac în provincie a Imperiului Roman. Locul orașului a fost stabilit la opt kilometri depărtare de Tapae, azi Porțile de Fier ale Transilvaniei, trecătoarea care asigură accesul dinspre Banat și Dunăre spre zona din interiorul arcului carpatic. Cel care a întemeiat orașul a fost primul guvernator al Daciei romane, Decimus Teren­tius Scaurianus.

Prima incintă a orașului roman avea suprafața de 32,4 hectare. De la bun început, orașul roman a avut rangul de colonie, însă împăratul Alexander Severus i-a acordat rangul de metropolă.

Ulpia Traiana Sarmisegetuza a găzduit administrația centrală a Daciei romane până la retragerea aureliană din 271 – 274. Însă orașul a continuat să fie locuit de o populație împuținată, care a transformat fostul amfiteatru într-o fortăreață, până în timpul invaziei hunilor, care au distrus așezarea care supraviețuise din epoca romană.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă