11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScandal în județul Prahova pe tema unui monument istoric. Statuia prezintă un...

Scandal în județul Prahova pe tema unui monument istoric. Statuia prezintă un vultur cu becuri în cioc, iar primarul vrea să schimbe becurile

Autorităţile din comuna Filipeştii de Pădure (judeţul Prahova)  vor să intervină asupra unui monument de interes naţional reprezentând un vultur.

Pasărea are montate becuri pe cioc şi pe aripi, iar primarul vrea să înlocuiască becurile, întrucât sunt arse, informează MediafaxPopulația vrea însă ca monumentul să rămână în varianta originală.

Vulturul din Filipeştii de Pădure a fost ridicat de veteranii de război şi ei sunt cei care au decis, în urmă cu 75 de ani, să monteze becuri pe aripile şi în ciocul vulturului.

„Monumentul a fost ridicat în perioada anilor 1942-1943 de un grup de iniţiativă al veteranilor de la primul război mondial. Dorinţa lor a fost aceea de a se monta acest vultur pe monument. Eu sunt primar de 20 de ani, chiar s-au ridicat aceste probleme în consiliul local. E declarat monument naţional, modificări ca să poţi aduce la aceste beculeţe. Poate doar să venim din nou cu discuţii în consiliul local privind modificarea acestora”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Costel Morărescu, primarul din Filipeştii de Pădure.

Acesta a mai precizat că becurile nu mai funcţionează şi vrea să demonteze lămpile, însă nu înainte de a întreaba populaţia.

„Ele aveau culorile tricolorului, aşa a fost iniţiativa celor de atunci: roşu, galben şi albastru. Nu au mai funcţionat. Noi am pus altele, am făcut o nouă instalaţie în jurul monumentului. Nu mi-au plăcut de la început. Probabil suntem unicat în Prahova sau în România”, a adăugat edilul.

O astfel de modificare a vulturului monument nu este pe placul localnicilor, care cred că „e frumos aşa”.

„E monument din 1916. Cu bunicii mei. Aşa au vrut ei la vremea respectivă să monteze becurile. Trebuie păstrate. E monument istoric”, a declarat un localnic.

„E frumos. Ce au lămpile? Nu au nimic”, a spus un alt localnic.

Un alt locuitor din Filipeştii de Pădure crede că monumentul este „interesant” şi că „se vede foarte bine noaptea”.

Monumentul a fost ridicat în cinstea „eroilor din comuna Filipeştii de Pădure morţi în <<răsboiu>> pentru Independenţa ţării (1877-1878) şi Întregirea neamului (1916-1919)”.

Potrivit inscripţiilor de pe construcţie, monumentul unde tronează un vultur a fost renovat în anul 1993 la iniţiativa primarului de atunci şi a trei veterani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă