10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal în PSD pentru Portul Constanța

Scandal în PSD pentru Portul Constanța

Să promiți un lucru, în urmă cu doi ani, și să nu te poți ține de cuvânt nu este, probabil, prea plăcut. Pentru Radu Mazăre, care le-a promis alegătorilor că municipalitatea va avea mai multe acțiuni ale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, situația este cu atât mai ingrată cu cât nu prea are pe cine să dea vina, cu excepția colegilor săi de partid.

Până în urmă cu câteva luni, când funcționa USL, edilul spunea că i se pun piedici de către liberali, care s-au exprimat fără ocolișuri împotriva acestui transfer de acțiuni. Acum însă, cu PSD care taie și spânzură în Guvern, este mai greu de găsit un vinovat din afară. Mazăre știe acest lucru și ieri l-a numit pe cel pe care îl consideră responsabil de eșecul promisiunii sale: Ioan Rus, ministrul Transporturilor, numit în funcție de Victor Ponta.

”Eu nu am vorbit cu Ioan Rus despre port, eu am vorbit cu Victor Ponta. Eu ştiu că este prieten cu Băsescu şi era normal să aibă aceeaşi părere ca şi el. Păi nu l-a scăpat Rus pe Băsescu de la referendum?”, a declarat ieri Radu Mazăre.

Reacția primarului vine după ce Rus s-a exprimat tranșant, la Realitatea TV, pe această temă. ”Eu cred că acolo (la portul Constanţa – n.r.) putem privatiza până la 50% plus o acţiune, 50% plus o acţiune minim trebuie să rămână în proprietatea statului. Adică puterea de decizie să o aibă statul. Diferenţa – că se cedează comunităţii locale, că se vinde pe bursă şi vor fi unii care vor cumpăra şi se va modifica, să spunem, puţin, structura acţionariatului, am aduce şi alţi acţionari care să aibă viziune, din cei care au experienţă legată de această activitate – nu este o decizie care îmi va aparţine. V-am spus ce gândesc eu, este o decizie care va aparţine Guvernului României şi nu a ministrului Transporturilor. Astăzi, când noi vorbim, eu aşa gândesc. Nu exclud posibilitatea să dăm comunităţii locale, nu exclud varianta în care să dau acţiuni pe bursă”, a declarat Ioan Rus.

Reamintim că în prezent CNAPMC este deținut în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Primăria Constanţa. Radu Mazăre a cerut inițiat 51% din acțiuni, pentru ca apoi să revină și să ceară numai 13% pentru Consiliul Local Constanța, dar a cerut ca alte 14% din acțiuni să fie listate la bursă.

Piedici de la Ponta?

Oficial, Victor Ponta a declarat că susține demersul lui Radu Mazăre. Surse neoficiale spun însă că nu ar fi încântat de transferul acțiunilor și că de fapt adoptă un discurs dublu, menit pe de o parte să nu deranjeze prea tare echipa Mazăre-Constantinescu, de care are nevoie în alegeri pentru a-i aduce voturi, pe de altă parte pentru a nu deschide o cutie a Pandorei, care ar putea duce la acțiuni similare în întreaga țară. Numai așa se explică tergiversarea emiterii unei hotârâri de Guvern care să tranșeze situația. Care este însă adevărul vom afla în următoarele luni, în funcție de mutarea premierului, care poate decide transferul peste capul lui Ioan Rus.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă