11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScandal la Filarmonica de Stat din Arad

Scandal la Filarmonica de Stat din Arad

Deşi este certat cu multă lume, directorul instituţiei culturale tocmai a fost reconfirmat în funcţie de către Primărie.

 

Directorul Filarmonicii de Stat din Arad, Alin Văcean, a fost suspectat încă de la numirea sa în funcţie că ar fi avut probleme cu legea, mai precis că ar fi furat oglinzi de la maşini. Mediul politic a solicitat Primăriei un punct de vedere referitor la situaţia acestuia, dar municipalitatea a refuzat orice explicaţie. Văcean a reuşit într-un timp scurt să se certe cu ziariştii acreditaţi la Filarmonică, dar şi cu dirijori şi solişti. Cel care are idei diferite faţă de ale sale este dat afară, iar Poliţia Locală este chemată să ridice maşina din parcare proaspătului concediat. În ciuda problemelor existente la Filarmonică, primăria Aradului tocmai l-a reconfirmat pe Văcean în funcţie.

Un director suspectat de furt

De la venirea lui Alin Văcean pe postul de director al Filarmonicii de Stat din Arad, scandalurile se ţin lanţ. Un prim episod a fost derulat în cursul anului trecut, când imediat după câştigarea concursului de director, Văcean a fost suspectat de către mediul politic că ar fi fost autorul unui furt. PSD Arad a ridicat această problemă după ce opinia publică din Arad a văzut imagini surprinse de o cameră video cu un tânăr care fura oglinda unei maşini şi care, conform acesteia, semăna izbitor de bine cu Alin Văcean, directorul Filarmonicii de Stat arădene. Deoarece instituţia se află în subordinea Primăriei, co-preşedintele USL Arad, Dorel Căprar, a solicitat acesteia un punct de vedere, dar municipalitatea a tratat cu indiferenţă acest caz. 

După scurt timp, la debutul stagiunii din toamna anului trecut, dirijorul Radu Popa a venit la Arad să dirijeze Simfonia a IX-a de Beethoven, doar că în programul spectacolului nu era trecut şi numele său. Acesta le-a spus celor de la Filarmonică că se va prezenta singur pe scenă, iar după câteva minute în cabina sa a intrat chiar Văcean. „Îţi interzic să vorbeşti pe scenă! Nu suntem o instituţie de manele ca să vorbeşti înainte de concert! Dacă vorbeşti, nu vei mai călca în Arad niciodată!”, ar fi urlat directorul Filarmonicii, potrivit martorilor. Radu Popa a sesizat imediat Comisia de Cultură a Consiliului Local Arad, dar Văcean a rămas pe post.

Umilirea artiştilor pentru concerte cu iz electoral

Ultimul scandal a izbucnit la începutul acestei luni, când Filarmonica din Arad a concertat la inaugurarea parcului de la Pădurice, o manifestare cu iz electoral unde Alin Văcean a dorit să dirijeze personal concertul. Colegii săi, însă, i-au cerut la repetiţie să coboare de pe scenă pentru că nu este dirijor, iar concertul respectiv avea un dirijor de profesie ce urma să-şi facă meseria. Acesta s-a conformat, dar a hotărât să se răzbune mai apoi. „Cu ocazia concertului de inaugurare a fântânii de la Pădurice, domnul ma­nager s-a propus şi s-a aprobat în ca­litate de dirijor al orchestrei. La interpelarea unor şefi de compartimente, cu privire la competenţa dumnealui de a dirija şi dacă are în atribuţiile de serviciu şi dirijatul, domnul manager a devenit iritat şi a ameninţat cu desfacerea contractului de muncă celor care nu îi ascultă ordinele. De asemenea, a început să strângă semnături de la unii colegi, în dorinţa de a demonstra că ordinele dumnealui nu au fost îndeplinite”, a explicat unul dintre contestatarii nepedepsiţi, Mihai Dogaru. Văcean a convocat Consiliul de Administraţie şi a cerut concedierea unor protestatari. Până să-i dea afară, el a chemat şi Poliţia Locală care i-a ridicat maşina din parcarea Filarmonicii unuia dintre artiştii ce nu au fost de acord cu dirijarea concertului de către Alin Văcean. Directorul Filarmonicii nu a putut fi contactat pentru a explica aceste acuze.

Jurnaliştii, jigniţi

Un alt scandal în care a fost implicat directorul Filarmonicii de Stat din Arad, Alin Văcean, a fost cel împotriva jurnaliştilor locali care relatau despre concertele instituţiei arădene. Văcean i-a făcut incompetenţi şi le-a spus că îi copiază comunicatele de presă. Presa arădeană, jignită la pachet, a cerut Consiliului Local să ia măsuri împotriva lui Văcean, însă municipalitatea nu a avut nici o reacţie, ba mai mult, l-a reconfirmat pe acesta în funcţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă