15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialScandalul pe tema gropii de gunoi din Năvodari se întoarce la CEDO

Scandalul pe tema gropii de gunoi din Năvodari se întoarce la CEDO

Autoritățile locale au atacat în instanță decizia CEDO și sunt 100% sigure că vor câștiga lupta.

Autoritățile din Năvodari spun că în localitate nu se va construi nici o groapă de gunoi, în ciuda deciziei CEDO care le obligă să emită autorizație de construcție. „Sută la sută nu se va construi“, spune primarul Nicolae Matei. Acesta se bazează pe demersurile în instanță pe care le-a demarat primăria. Prima victorie a venit zilele trecute, când Tribunalul Constanța a decis suspendarea primei hotărâri obținută de Ecological Center privind obligarea Primăriei de a emite autorizația de construcție. Este o victorie de etapă, pentru că în iunie începe judecarea pe fond a procesului. Între timp a parvenit și motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție. O are și Primăria Năvodari, o are și agentul guvernamental din Ministerul Afacerilor Externe.

Prefectura repune dosarul pe rol

„Am făcut o adresă către Prefectura Constanța să repună pe rol un proces intentat de Instituția Prefectului acum câțiva ani privind anularea certficatului de urbanism care a stat la baza eliberării autorizației de construire, proces care a fost suspendat până la pronunțarea unor alte instanțe de judecată. Acum, Prefectura Constanța îl repune pe rol. Prefectul Constanței a spus că va achiesa la cererea noastră. Mergem alături de prefectură pentru anularea certificatului de urbanism. Pe de altă parte, mai avem și alte hotărâri judecătorești rămase definitive“, spune Nicolae Matei. Printre ele se numără o hotărâre emisă de Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, rămasă definitivă, prin care cei de la Ecological Center încercau să obțină o hotărâre judecătorească pentru a ține loc de autorizație de construcție, cerere respinsă. Mai există o decizie a Tribunalului Constanța, definitivă și irevocabilă, confirmată de Curtea de Apel Constanța, prin care cei de la Ecological Center îi cereau primarului despăgubiri și daune de 11 milioane de euro. Mai există o ordonanță DNA prin care a fost respinsă plângerea de abuz în serviciu referitoare la primarul Matei. „Avem suficiente hotărâri judecătorești care o să modifice atât pe cale internă, cât și pe care externă, prin agentul guvernamental, acea hotărârea a Tribunalului și Curții de Apel Constanța, dar și hotărârea CEDO, prin care orașul și primarul din Năvodari erau obligați să le elibereze autorizația de construire“, a spus Nicolae Matei. Acesta a subliniat că societeatea respectivă se află în procedură de lichidare administrativă.

„Este exclus să se facă. Noi ca primărie trebuie să punem în aplicare voința populară manifestată prin referendum, hotărârile consiliului local privitoare la interzicerea amplasării în oraș a oricări gropi de gunoi. Sunt încrezător și 100% convins că nu se va construi acel centru de deșeuri periculoase“, a spus Nicolae Matei, care a precizat că eforturile administrației sunt de a dezvolta latura turistică a localității.

Precizăm că și Ministerul Afacerilor Externe, prin adresa din 5 mai 2015, a anunțat că agentul guvernamental va solicita revizuirea externă, adică revizuirea hotărârii CEDO pronunțată în 17 martie, deoarece în cauză au apărut elemente noi, care nu au fost cunoscute de către magistrații europeni în momentul pronunțării sentinței.

Ce prevede proiectul

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oraş, a unui depozit de 95 de metri înălţime, desfăşurat pe aproximativ 30 hectare. Depozitul ar reprezenta o adevărată bombă. În groapa groazei ar urma să îşi facă loc nenumărate tipuri de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeşte despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, despre deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră. Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deșeuri care să fie depozitate pe o suprafață de 29,5 hectare.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă