15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSchi pe pârtiile din Ardeal

Schi pe pârtiile din Ardeal

Românii, ani la rând, au plecat la schi în staţiunile din Austria. În ultima perioadă, ofertele româneşti îi face pe tot mai mulţi doritori de sporturi de iarnă să aleagă staţiunile româneşti. Investiţiile în turism la Stâna de Vale şi Arieşeni atrag turiştii din România şi Ungaria. Pârtii de nivel mediu, preţuri pe măsură şi multă distracţie fac în în fiecare week-end, cele două staţiuni să fie luate cu asalt de către schiori.

Arieşeni, staţiunea care învinge criza

La Arieşeni există o singură pârtie, dar în viitor vor fi construite alte patru. Turiştii care merg acolo au echipamente sofisticate şi spun că preferă să schieze la Arieşeni, pentru că au parte şi de distracţie pe cinste. Pârtia de schi de pe Vârtop este căutată de schiori, iar durata medie a sezonului de schi în această regiune se întinde din luna decembrie până în aprilie. Localnicii îşi amintesc cum era înainte de anul 1989: aici a existat o pârtie de schi cu un grad de dificultate redus şi un centru de închiriat echipament pentru practicarea sporturilor de iarnă. Acum, la Vârtop este o pârtie de schi cu o diferenţă de nivel de 220 de metri şi cu o lungime de 720 de metri, deservită de un teleschi cu o capacitate de 680 persoane/oră. Alături de schiorii „profesionişti”, ajung şi cei care nu au echipament, dar vor să se bucure de zăpadă. Îşi închiriază schiuri sau sănii la preţuri modice şi se distrează. Pentru sănii, a fost amenajată o pârtie cu o pantă mai mică. La sfârşit de săptămână, când în zonă sunt mulţi turişti, funcţionează şi instalaţia de nocturnă de pe pârtie. Vilele din zonă oferă locuri de cazare pentru toate buzunarele. Staţiunea încearcă să învingă criza. Consiliul Local Arieşeni va concesiona 50 de hectare de teren investitorilor care intenţionează să construiască hoteluri şi vile în apropierea pârtiei de schi şi să amenajeze încă patru pârtii. Conform unui Plan Urbanistic de Zonă, la Vârtop vor fi construite două complexe hoteliere dintre care unul va fi dotat cu sală de conferinţă, piscină, cazino, iar celălalt cu specific sportiv care cuprinde spaţii de cazare, restaurant, centru turistic, centru de închirieri materiale sportive, o şcoală de ghizi şi un punct de informare turistică. Planul prevede şi o zonă de agrement şi sport, cu un heliport, terenuri de sport, o sală polivalentă, un patinoar artificial, un patinoar natural, un poligon pentru biatlon. Pe vârful Vârtop, proiectul prevede un restaurant, care va avea o privelişte deosebită, iar turiştii vor ajunge la local cu ajutorul unui telescaun.

Stâna de Vale, ierni de jumătate de an

La 70 de kilometri de Oradea, la o altitudine de 1100 de metri se află situată Staţiunea Stâna de Vale. Drumul urcă de la Budureasa direct în Staţiune. Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creaţie populară din Ţara Crişurilor. În perioada interbelică, Stâna de Vale a fost una dintre cele mai moderne staţiuni din Europa, întemeiată de episcopul greco-catolic de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu. Clima este cea care atrage turiştii: iernile durează jumătate de an, iar zăpada atinge de multe ori, o înălţime de aproape doi metri. Practicanţii de sporturi de iarnă adoră această staţiune. În zonă există o pârtie de schi, cu o lungime de 800 de metri, dotată cu instalaţie de urcare pe cablu.
Turiştii vin la Stâna de Vale şi pentru tratamentul cu ape oligominerale şi feruginoase şi sunt atraşi de bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiaţia solară intensă şi ionizarea crescută a aerului.

Un episcop vizionar

Istoria staţiunii este însă deosebit de interesantă. Împărăteasa Maria Tereza a dăruit Eparhiei Române Unite de Oradea, un domeniu forestier la Budureasa. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a gândit un adevărat plan de afaceri. El s-a bazat pe pasiunea practicanţilor sporturilor de iarnă care în perioada interbelică au schiat pe pârtiile din Austria. A fost amenajată o pârtie de schi, pe care a dotat-o cu una dintre cele mai moderne instalaţii de teleschi din Europa, de la acea vreme. Instalaţia de teleschi creată de episcopul Valeriu Traian Frenţiu funcţionează şi în prezent la Stâna de Vale.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă