22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialScoala cu patru copii din Apuseni

Scoala cu patru copii din Apuseni

– Absenta unei infrastructurii scolare normale a facut ca unele unitati de invatamant din Muntii Apuseni sa fie desfiintate, iar altele sa functioneze in conditii total necorespunzatoare.

Un exemplu de unitate depopulata este scoala generala cu clasele I-IV Costesti, comuna Albac, care la ora actuala mai are doar 4 elevi (2 in clasa I si 2 in clasa a IV-a). "Desfasurarea normala a lectiilor cu cei 4 copii este aproape imposibila. Trei dintre acestia, cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, pentru a putea ajunge la scoala trebuie sa parcurga zilnic 5-6 kilometri, fie ploaie, fie vant sau zapada.
Doar unul singur dintre ei sta cam la o jumatate de kilometru distanta fata de unitatea de invatamant. Deplasarea cu microbuzul scolar este imposibila pentru ca nu exista drum care sa poata fi circulat", a spus invatatoarea Gabriela Cimpean.
Tanara invatatoare, care locuieste cu chirie in catunul din Apuseni, a mai afirmat ca pe langa aceste probleme mai sunt si cele de ordin familial.

"Din cei 4 elevi, doi sunt frati (unul in clasa I, celalalt in clasa a IV-a) si fac parte dintr-o familie foarte saraca, per total fiind 7 frati, astfel ca ajung pe la scoala doar 1-2 zile pe saptamana", a spus invatatoarea. Pana prin anul 1987, in Costesti a functionat o scoala generala cu clasele V-VIII care avea pe vremea aceea peste 100 de elevi. Lipsa infrastructurii, a curentului electric, viata grea de la munte i-a determinat pe multi sa plece spre locuri mai primitoare. Mentinerea scolii depinde acum de conducerea Inspectoratului scolar Alba. Perspectivele se leaga doar de cei 6 copii din sat cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Reprezentantii Primariei Albac sustin ca o solutie ar fi alocarea de fonduri financiare pentru repararea drumului.

URGENTA
"Urgenta mai mare ar fi alocarea banilor necesari de la guvern, pentru ca administratia comunei Albac sa poata cuprinde drumul vicinal intru-un program de pietruire, astfel incat sa poata avea acces microbuzele scolare care sa-i transporte pe elevi la scoala. Sau, in cel mai rau caz, daca nu se poate rezolva aceasta problema cat mai curand, atunci s-ar impune mutarea elevilor la scoala generala cu clasele I-VIII din centrul comunei, unde micutii sa fie cazati la internat, sa locuiasca in conditii cat de cat civilizate si sa poata invata si ei carte", a spus primarul Tiberiu Todea.

Cele mai citite

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă