10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSemafoare de 20 de milioane de euro care nu funcţionează

Semafoare de 20 de milioane de euro care nu funcţionează

Directorul general al Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a demisionat, în contextul discuţiilor privind nefuncţionarea, de mai multe luni, a sistemului de management al traficului din Capitală.

Primăria Municipiului Bucureşti arată, că primarul general interimar, Ştefănel Marin, a luat act de demisia directorului general de la Administraţia Străzilor, Alina Roman.

Edilul a convocat persoanele responsabile cu sistemul de management al traficului, după ce presa a semnalat că acesta este nefuncţional de mai mult timp.  Proiectul din București a făcut parte din PROGRAMUL MULTISECTOR pentru BUCUREȘTI, program finanțat printr-un împrumut de la BERD în valoare de peste 20 de milioane de euro.    Zonă inițială de implementare pentru acest proiect a fost inelul principal de circulație și axă Nord-Sud a orașului, cu un total de 100 de intersecții. Ulterior, printr-o extensie a proiectului, s-au mai integrat 46 de intersec-ții, urmând ca, treptat, să fie integrate și restul de 263 de intersecții semaforizate ale orașului.

Prin subsistemul UTC au fost instalate pe străzi dispozitive de detecție a vehiculelor, care permit în timp real coordonarea timpilor semafoarelor în funcție de traficul autovehiculelor. Sistemul UTC de tip adaptiv permite că timpii pentru culoarea verde și pentru culoarea roșie a semafoarelor să fie constant optimizați și să fie sincronizați în timp real cu dinamică traficului. Astfel sistemul  ar fi trebuit să răspundă    automat la fluctuațiile traficului prin folosirea diverselor detectori integrați pe teren.

Mai mult, pe autovehiculele destinate transportului public de la RATB au fost instalate sisteme GPS și calculatoare de bord care comunică în timp real cu centrul de control, în același timp putând primi undă verde la trecerea prin intersecții. în același timp autobuzele RATB sunt coordonate în timp real, astfel încât să respecte itinerariul planificat și reducerea întârzierilor.

După realizare, sistemul a fost transferat spre administrare către Administrația Străzilor, care are în organigramă și un compartiment cu atribuții specifice de monitorizare a sistemului.

„Dorel“ a tăiat cablurile – PMB nu are contract de mentenanţă

Sistemul care a costat 20 de milioane de euro nu funcţionează de mai bine de şase luni, pentru că o firmă care executa lucrări de  reparaţii  în zona Piaţa Victoriei a tăiat cablurile care asigurau funcţionalitatea sistemului. Primăria Capitalei nu a încheiat şi contracte de mentenanță pentru sistemul de semaforizare inteligent, aşa că momentan  nu are cine să repare situația.  Zece  angajați care monitorizează aceste calculatoare vin la serviciu degeaba de aproape jumătate de an. Se uită pur și simplu la aceste monitoare și după opt ore pleacă acasă.

Un raport preliminar al Planului de Mobilitate Urbană București-Ilfov – raport comandat de Bancă Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a și acordat 80 la sută din finanțarea pentru sistem, arată că proprietarii celor 400 de mii de mașini care tranzitează în medie Bucureștiul pe zi au cheltuieli de milioane de euro pe an din cauza consumului de carburant și a uzurii suplimentare a pieselor.Dacă problemele nu se rezolvă, Bancă Europeană ne-ar putea cere cele 17 milioane de euro înapoi:  Mario Patrone, director general BERD: „Dacă sunt probleme și nu funcționează și se dovedește că e din vina beneficiarului, există căi prin care să ne luăm banii înapoi”, potrivit protv.to.   

Alina Roman – protejata fostului deputat Anca Constantinescu

Directorul general al Administrației Străzilor,  Alina Roman, a promovat  în Primăria Bucureşti  cu sprijinul fostului deputat Anca Constantinescu, în mandatul de edil al lui Adriean Videanu. Înainte de a ajunge director la PMB , Alina Roman era angajata firmei  Proconsul deţinută de Constantinescu. Anca Constantinescu a rămas în memoria colectivă datorită unei reacţii pe care a avut-o pe când vorbea cu un membru al Opoziţiei: „Ciocu’ mic, acum noi suntem la Putere!”, de unde şi porecla „Ciocu’ mic”. Firma deţinută de “Ciocu’ mic“ s-a dezvoltat prin afaceri cu statul sau cu Primăria Municipiului Bucureşti: prima licitaţie câştigată cu Primăria Capitalei a fost în 1992.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă