20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSezonul estival, tot mai scurt

Sezonul estival, tot mai scurt

Oficial, în România sezonul turistic estival începe în data de 1 mai, dar după aproape o lună turiștii încă se lasă așteptați. Nu au căutare nici măcar programele sociale de tipul „Litoralul pentru toţi”.

Ieri au fost aproape 30 de grade în Constanța și nu a bătut vântul. O vreme excelentă de vacanță, de plajă. Cu toate acestea, stațiunile de pe litoral sunt aproape pustii. Singurele ”oaze” sunt Mamaia, unde există hoteluri deschise tot timpul anului, și Vama Veche.

”Lucrurile nu merg așa de bine. Anul trecut, pe vremea asta, erau cel puțin de două ori mai mulți turiști”, spune patronul unei terase din centrul stațiunii Vama Veche. Dă vina pe vremea rea din săptămânile trecute, dar este optimist: hotelierii din zonă spun că pentru săptămâna aceasta au rezervări aproape la capacitate maximă. În plus, se pare că și prognozele meteo sunt încurajatoare: urmează zile călduroase, numai bune de plajă.

Pustiu în Eforie și în sud

Stațiunile din sudul litoralului, dar și cele mai aproape de Constanța, precum Eforie, sunt încă pustii. De fapt, majoritatea hotelurilor nu au fost deschise nici de 1 mai, în lipsa cererii din partea turiștilor. Anii trecuți a existat obligativitatea ca ele să fie deschise, dar atunci hotelierii au găsit artificii precum majorarea prețului camerei până la 3.000 de lei pe noapte, pentru a descuraja orice eventual doritor.

Cele mai mici prețuri din an

Stațiunile sunt goale, în ciuda prețurilor mici cu care se poate petrece o vacanță. Până pe 15 iunie se derulează programul ”Litoralul pentru toți”, care oferă sejururi la bugete de criză. „Am gândit programul social pentru a susţine eforturile hotelierilor de a avea turişti în această perioadă, nu doar în vârf de sezon, iulie-august. Iar preţurile atractive din această ofertă nu au concurenţă“, spune Lucia Nora Morariu, preşedintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. Prețuri mici înseamnă vacanțe de șase nopți la numai 205 lei de persoană. E adevărat, în hoteluri de o stea, fără mic dejun. Un sejur la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, costă 379 de lei, iar varianta de lux, la cinci stele, este de 469 de lei. În program s-au înscris circa 40 de hoteluri, număr extrem de mic față de capacitatea reală de cazare pe litoral.

Eveniment unic în Constanța

Pentru a aduce turiști în capetele de sezon, se încearcă organizarea unor evenimente de interes pentru public. Unul dintre cele mai interesante, Regata Marilor Veliere, are loc în aceste zile în portul Constanța. Unele dintre cele mai frumoase veliere din lume au acostat aici, iar organizatorii au pregătit concerte, focuri de artificii, parade ale marinarilor și alte evenimente. Zeci de mii de constănțeni au participat la acestea, dar numărul turiștilor este încă departe de cei 200.000 pe zi, cât se înregistrează în vârf de sezon.

În fiecare an însă, în ciuda eforturilor depuse, cutuma spune că sezonul estival începe după ce elevii iau vacanță și că se termină imediat după sărbătoarea de Sfânta Maria. Practic, litoralul românesc trăiește intens doar două luni pe an.

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă