30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialSomeșul Mic, reamenajat cu bani europeni

Someșul Mic, reamenajat cu bani europeni

Lucrările care vizează amenajarea Someșului Mic în zona aeroportului se apropie de final.

Potrivit directorului Direcției Regionale de Ape Someș-Tisa, Dan Canta, până în prezent au fost realizate 92,68 la sută din lucrările finanțate din bani europeni. Aceste fonduri provin din POS Mediu. Contractul de finanțare încheiat de Ministerul Mediului cu Direcția Regională de Ape Someș-Tisa prevedea o sumă de 56,6 milioane lei, însă plățile care vor fi făcute până la finalul anului vor atinge valoarea de 49,9 milioane lei.

În urma licitațiilor organizate de Direcția Regională de Ape Someș-Tisa, au fost realizate economii consistente. Din această sumă de 49,9 milioane lei, 90% provin din bugetul Uniunii Europene, iar 10 la sută din bugetul de stat.

Noile lucrări, finanțate de Guvern

Directorul Direcției Regionale, Dan Canta, a precizat faptul că în anii 2016-2017 vor fi executate noi lucrări de amenajare a Someșului Mic, care vor costa aproximativ 12 milioane de euro și care ar urma să fie finanțate din bugetul statului. ”Uniunea Europeană finanțează lucrările care vizează protejarea populației, nu pe cele care au drept rezultat protejarea unor obiective socio-economice. Acesta este motivul pentru care nu ne putem baza pe atragerea de noi fonduri europene pentru sectorul aflat în lucru”, a spus Dan Canta. Astfel, valoarea totală a lucrărilor care vor fi executate până în 2017 va ajunge la aproximativ 24 de milioane de euro.

Lucrările de amenajare, care au presupus îndiguiri, regularizări ale cursului apei, consolidarea malurilor și amenajarea afluenților râului Someșul Mic, vor asigura protecția împotriva inunda­țiilor pentru aproximativ 93.000 de oameni. Suprafața protejată împotriva riscului de inundații atinge 583 de kilometri pătrați. Lucrările au însemnat și amenajarea unei zone de promenadă pe malul Someșului Mic. Promenada va putea fi prelungită ulterior până în Apahida și va fi destinată în primul rând iubitorilor sportului, potrivit ClujToday.ro. 

Pista aeroportului va putea fi prelungită

La rândul său, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a precizat că efectuarea lucrărilor de amenajare a Someșului Mic va permite și executarea în continuare a lucrărilor care vizează prelungirea noii piste de aterizare-decolare a Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj-Napoca la 3.500 de metri. Deocamdată, lungimea noii piste este de 2.100 de metri. Prelungirea pistei va permite aterizarea și decolarea aeronavelor care pot efectua zboruri intercontinentale.

Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă