10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSprijin pentru proiectul Roşia Montană

Sprijin pentru proiectul Roşia Montană

Proiectul minier din Munţii Apuseni, de la Roşia Montană, judeţul Alba, va fi sprijinit de un grup de lucru, format din 48 de organizaţii patronale, sindicale, ale societăţii civile şi personalităţi, precum rectorii universităţilor de stat din Alba Iulia şi din Petroşani ori consultantul financiar Bogdan Balthazar.

Proiectul minier, care va fi derulat de către compania Roşia Montană Gold Corporation, presupune o investiţie de 4,3 miliarde de euro, care va fi realizată în economia românească, precum şi eradicarea şomajului din zona Apusenilor.

Premieră în România

Grupul de sprijin pentru proiectul de la Roşia Montană a fost lansat în Bucureşti, iar la eveniment au participat şi primarii din Roşia Montană şi din Abrud, precum şi lideri sindicali ori ai unor confederaţii patronale. Este pentru prima dată când susţinătorii acestui proiect îşi unesc forţele, iar iniţiativa reprezintă, de asemenea, o premieră pentru România. Proiectul minier este contestat de alte organizaţii ale societăţii civile.

În ultimii ani, în contextul crizei economice, vocile celor care susţin proiectul au devenit tot mai puternice, pentru că un asemenea proiect ar putea accelera ieşirea României din criză. Şi asta în condiţiile în care zona Apusenilor se confruntă cu sărăcie şi şomaj ridicat. Mai mult, organizaţiile ecologiste au fost suprinzător de tăcute atunci când au fost lansate o serie de proiecte asemănătoare, precum cel al companiei Romaltyn din Baia Mare, care nu oferă garanţiile sociale şi de mediu pe care le implică proiectul din Roşia Montană.

„Realitatea este că proiectul de la Roşia Montană reprezintă cel mai mare proiect industrial al ultimilor ani în România şi trebuie studiat cu mare atenţie înainte de a se emite orice opinie. Noi am făcut acest lucru şi am concluzionat că implementarea proiectului este benefică pentru câteva mii de IMM-uri din toată ţara, datorită efectului său de multiplicare.”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...
Ultima oră
Pe aceeași temă