24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialStare de urgenţă pentru patrimoniul Românesc

Stare de urgenţă pentru patrimoniul Românesc

 

În ciuda importanţei lor istorice, sociale şi culturale, multe dintre bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei au fost abandonate şi se află într-un grad avansat de degradare.

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai ameninţate situri culturale din Europa, duminică, în timpul Congresului moştenirii culturale, dedicat conservării patrimoniului, care a avut loc la Viena, informează AFP.

Alături de aceste situri culturale din România, lista include obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia şi Serbia.

Lista constituie un instrument important în ceea ce priveşte promovarea în rândul publicului a subiectului patrimoniului cultural amenințat al Europei, a declarat Denis de Kergorlay, preşedintele executiv al Fundației Europa Nostra, care finanțează parțial Banca Europeană de Investiții (BEI), scrie Mediafax.

Federația paneuropeană pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platformă reprezentativă care reuneşte 250 de organizații ce activează în domeniul patrimoniului cultural, din toate țările din Europa.

Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate în pericol se mai găsesc Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho şi Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului național din Mafra (Portugalia), cartierul „social“ din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun în 1924, şi sinagoga din Subotica (Serbia).

Lista siturilor culturale în pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasă de consiliul director al Funda­ției Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativă internațională, formată din experți în istorie, arheologie, arhitectură şi finanțe. Nominalizările au fost făcute de organizații ale societății civile şi de instituții publice din toată Europa.

Programul „The 7 Most Endangered“ a fost lansat în ianuarie 2013 de Fundația Europa Nostra, împreună cu European Investment Bank Institute, ca partener fondator, şi cu Council of Europe Development Bank, ca partener asociat. „The 7 Most Endangered“ nu este un program de finanțare, scopul acestuia fiind să reprezinte un catalizator al acțiunii şi să promoveze „puterea exemplului“.

Bisericile de lemn din România au fost construite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cu o arhitectură simplă. Interiorul este acoperit cu picturi pe lemn şi fresce, iar valoarea de patrimoniu a acestor situri culturale este sporită nu numai de picturile murale din interiorul şi exteriorul edificiilor, ci şi de amplasarea privilegiată a acestora. În ciuda importanței lor istorice, sociale şi culturale, numeroase biserici au fost abandonate în ultimele decenii, din cauza spațiului restrâns şi a lipsei de facilități, în prezent aflându-se ­într-un grad avansat de degradare. Unele dintre acestea au devenit capele pentru cimitire, iar altele sunt ame­nințate de conservarea inadecvată.

Bisericile de lemn se află în pro­prietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor şapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul ­Olteniei a fost alcătuită de fundația Pro Patrimonio.  

Cele mai citite

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...
Ultima oră
Pe aceeași temă