13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStaţia de epurare produce îngrășăminte pentru agricultură

Staţia de epurare produce îngrășăminte pentru agricultură

În ultimii opt ani, la Galați au fost realizate investiții de aproape 200 de milioane de euro pentru creșterea numărului de locuințe racordate la rețele de apă și canalizare.

Operatorul regional Apă Canal SA Galați a finalizat implementarea unui amplu proiect de extindere a rețelelor de apă potabilă și canalizare care a mărit considerabil gradul de furnizare a utilităților de bază în localitățile gălățene, în prezent aproape 400.000 din cei 530.000 de locuitori ai județului având gospodăriile racordate la rețele de apă și canalizare.

Proiectul „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” a avut un buget de 507.718.645 de lei, adică aproximativ 112 milioane euro, din care 421.587.000 de lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă alocată prin Fondul de Coeziune, respectiv prin Programul Operaţional de Mediu, 64,5 milioane de lei a fost finanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat, suma de 9,9 milioane de lei a reprezentat contribuţia beneficiarului, fiind alocată de la bugetele localităţilor, iar suma de 55,4 milioane lei finanţarea valorii neeligibile, mai precis contribuţia operatorului regional, Apă Canal SA, asigurată printr-un credit acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Proiectul a fost demarat în august 2011 şi trebuia terminat după 41 de luni, însă termenul de finalizare a fost prelungit până la 30 iunie 2016.

Sute  de kilometri de rețele noi

Potrivit Laurei Batog, reprezentant al Apă Canal SA, prin derularea acestui proiect au fost realizate lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de canalizare pe o lungime totală de 349 km, au fost înființate 57 de staţii de pompare a apelor uzate și 3 staţii de epurare şi au fost reabilitate alte două stații.

Au fost extinse  magistralele de aducțiune a apei cu 11,8 km și au fost extinse și reabilitate rețelele de distribuţie a apei potabile pe o lungime totală de 237,5 km. Au mai fost înființate sau reabilitate 10 staţii de pompare, 7 rezervoare de stocare a apei potabile și 6 staţii de tratare a apei. A fost mărită și capacitatea de extragere a apei potabile din surse de mare adâncime prin 126 de lucrări de deznisipare şi foraje la fronturile de la Salcia – Liești și Vadu Roșca.

Aceste investiții au fost realizate în municipiile Galați și Tecuci, orașul Târgu Bujor și opt comune. Deşi valoarea proiectului a fost una foarte mare, au beneficiat de noi reţele de apă şi canalizare doar 11 din cele 21 de comune membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Restul de 10 comune aşteaptă investiţii prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, valoarea totală a lucrărilor necesare la nivelul județului fiind estimată la 180 de milioane de euro.

La stația de epurare, tehnologie unică în țară

În cadrul acestui proiect a fost modernizată și staţia de tratare a apelor uzate de la Galaţi, care acum utilizează o tehnologie de uscare a nămolului unică în România.

Sistemul a fost achiziţionat pentru a deshidrata cât mai mult nămolul rezultat din epurarea apelor: „Nămolul rezultat avea un grad de deshidratare de doar 20%, iar pentru a putea fi valorificat la groapa de gunoi, el trebuia să aibă un grad de uscare de minim 30%. Prin acest proiect s-a achiziţionat un sistem de uscare a nămolului, care funcţionează pe baza unui uscător tambur cu încălzire directă, cu instalaţie de incinerare integrată a substanţelor non-condensabile şi a aerului viciat. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în România în cadrul acestui proiect, în ultimii 15 ani fiind exploatată cu succes în alte state europene”, a declarat managerul de proiect, Carmen Condurache.

Îngrășăminte oferite gratuit fermierilor

Managerul de proiect a mai precizat că nămolul poate fi depozitat la groapa ecologică de gunoi, însă poate fi folosit şi ca fertilizator în agricultură: „SC Apă Canal distribuie gratuit fermierilor acest nămol, asigură şi transportul acestuia la fermier, iar fermierul are doar obligaţia să asigure restul de fertilizator necesar pentru pregătirea pământului pentu culturi. SC Apă Canal a realizat şi un studiu pedologic în acest sens, oferind rezultatele fermierilor”,  spune managerul de proiect.   

În 8 ani, proiecte de 187 milioane euro

Acest proiect în valoare de 122 milioane euro continuă proiectele ISPA derulate începând cu 2008, în care au fost reabilitate și extinse rețelele de apă și canalizare din Galați. Valoarea proiectelor ISPA derulate în perioada 2008-2011 a fost de 75 de milioane de euro, 42 milioane de euro fiind fonduri de la Uniunea Europeană, 18 milioane de euro obţinute printr-un împrumut al Primăriei Galaţi la Banca Europeană pentru Investiții, iar alte 15 milioane de euro alocarea de la bugetul local.

Lucrările au presupus reabilitarea a 120 de km de conducte de apă potabilă şi canalizare, construirea staţiei de epurare şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile și a staţiilor de pompare şi instalaţiilor conexe.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă