15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTinerii au prins glas și își cer drepturile

Tinerii au prins glas și își cer drepturile

Organizațiile de ­tineret din Constanța spun că autoritățile sunt obligate să instituie ­fonduri pentru activități ­specifice.

Organizațiile de tineret din Constan­ța atrag atenția autorită­ților locale din municipiul Constanța cu privire la nerespectarea legii tinerilor nr. 350/2006 care impune autorităților locale din municipiile reședință de județ, precum și autorităților locale județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.

Organizațiile care semnează apelul sunt Consiliul Tineretului din România, Asociația de Studii Juridice Constanța (ELSA Constanța), Asociația Elevilor din Constanța, Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța, Liga Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța, Organizația de Tine­ret a Blocului Național Sin­dical – Filiala Constanța. Repre­zentanții tinerilor atrag atenția că, potrivit articolului 28 al legii, ”consiliile județene și consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret”. De asemenea, legea mai spune că fondul destinat activităţilor de tineret prevăzute mai sus ”se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.”

Se pregătesc să apeleze la instanță

În ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanța, cât și bugetul județului Constanța nu s-a prevăzut nici un credit bugetar pentru categoria Tineret, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale, dar și constituționale (art. 49 din Constituție). Tinerii constănțeni solicită, de îndată, autorităților locale să se conformeze legii și să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sume corespunzătoare pentru finanțarea activităților de tineret, conform legii.

În caz contrar, aceștia sunt pregătiți și determinați să ceară concursul instanței de contencios administrativ pentru restabilirea ­ordinii de drept. “Din păcate, am observat încă o lege ignorată de autoritățile locale constănțene, iar prin intermediul proiectului Tineri pentru Democrație, implementat de Consiliul Tineretului din România, ne-am propus să rezolvăm și această problemă. Sperăm ca autoritățile să conștientizeze importanța tinerilor în societate și să bugeteze corespunzător domeniul de tineret. În caz contrar, putem lua în calcul și sesizarea instanței.” a declarat Alexandru Bajdechi, monitor al fondurilor de tineret din județul Constanța.

Proiectul „Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și se desfășoară în perioada aprilie 2015 – martie 2016.   

Afront adus de autorități

“Nealocarea de fonduri pentru activități de tineret reprezintă un afront adus de autoritățile locale ale municipiului și județului Constanța tuturor tinerilor constănțeni. Activitatea organizațiilor de tineret este strâns legată de existența acestui fond de tineret, derularea activității făcându-se într-un mod dificil în lipsa sprijinului autorițătilor locale. Organizațiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța vor depune toate diligențele pentru ca în bugetul pe anul 2016, Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean să aloce bani pentru activități de tineret”, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Cele mai citite

Bodyguardul al lui Drake, rănit într-un schimb de focuri în fața vilei rapperului

Un agent de pază a fost grav rănit într-un schimb de focuri de armă la reședința din Toronto a rapperului canadian Drake, marți dimineață,...

A intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei

Comisia Europeană (CE) a anunțat că astăzi, 7 mai 2024, a intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența...

Ana Bogdan, în turul secund la Roma! Se va duela cu o câștigătoare de Grand Slam

Ana Bogdan a avansat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o marți pe canadianca Leylah Fernandez,...
Ultima oră
Pe aceeași temă