10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTisa, amenajată cu bani europeni

Tisa, amenajată cu bani europeni

Mai multe loca­lități din ju­dețul Mara­mureș vor fi ferite pe viitor de inun­dații, grație a două proiecte realizate de Admi­nistrația Bazinală Someș-Tisa, cu ajutorul fondurilor europene.

Localitățile care vor beneficia de lucrările de amenajare a cursului râului Tisa pe sectorul în care acest curs de apă reprezintă frontiera româno-ucraineană sunt Sighetu Marmației, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Remeți și Teceu. În cadrul acestor proiecte au fost ridicate diguri ori au fost consolidate digurile existente, au fost executate consolidări de mal, traverse de colmatare, au fost ridicate construcțiile necesare exploatării râului Tisa în deplină siguranță și au fost executate lucrări de colmatare ale unor albii minore.

Directorul Administrației Bazinale Someș-Tisa, Dan Canta, spune că realizarea acestor proiecte înseamnă reducerea semnificativă a riscului producerii unor inundații.

 

O zonă expusă riscurilor

 

”Inundaţiile repetate au provocat pagube materiale însemnate și eroziuni semnificative ale malului pe sectorul românesc, mai ales în zona localităților Remeți și Teceu. Prin implementarea proiectelor, se reduce semnificativ gradul de risc la asemenea fenomene. În zona localităţii Remeţi s-au executat lucrări de regularizare, apărări de maluri şi epiuri de dirijare pe malul stâng al râului Tisa, ca urmare a frecventelor pagube produse populaţiei şi infrastructurii din zonă, în timpul viiturilor din anii 1996, 1998, 2000, 2001 şi 2008.

Realizarea proiectelor va avea consecinţe favorabile asupra vieţii socio-economice, contribuind la facilitarea dezvoltării durabile a zonei”, a spus Dan Canta.

Unul dintre proiecte a costat 63,8 milioane de lei. Din această sumă, 90 la sută au fost bani ­europeni, iar restul bani plătiți cu titlu de cofinanțare din ­bugetul de stat al României. Cel de-al doilea proiect a avut ­valoarea de 19,2 milioane de lei. Din această sumă, 15,5 milioane de lei reprezintă bani europeni, iar aproxmativ 3,7 milioane de lei este cofinanțarea asigurată de beneficiarul proiectului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă