15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTuica romaneasca, accizata dupa reguli europene

Tuica romaneasca, accizata dupa reguli europene

Integrarea in UE va aduce schimbari pana in cele mai mici domenii de activitate. Tuica si rachiurile care se faceau de pe vremea comunistilor in casele particulare trebuie declarate acum la fisc, pentru a fi… accizate. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, toate gospodariile individuale care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri de fructe au obligatia de a se inregistra la administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, se arata intr-un comunicat de presa remis de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta. Directorul executiv al institutiei, Silvia Mihai, precizeaza ca persoanele care realizeaza astfel de produse pentru consumul propriu au obligatia de a inscrie in declaratie si cantitatile estimate a fi obtinute la nivelul unui an. Instalatiile de productie detinute de catre gospodariile individuale inregistrate vor purta obligatoriu sigiliile aplicate de catre administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, pe toata perioada de nefunctionare. Inregistrarea se face pe baza unei declaratii pe propria raspundere.

Registru special

“Fabricarea tuicii si a rachiurilor de fructe pentru consumul propriu, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala/an, cu concentratie alcoolica de 100% in volum, se poate realiza de catre gospodaria individuala care detine in proprietate instalatii corespunzatoare normelor sanitar-veterinare si de siguranta a alimentelor, spune Silvia Mihai. Instalatiile trebuie sa fie de tip alambic, si nu cu coloane. Administratiile finantelor publice vor inregistra intr-un registru special gospodariile individuale. Registrul special va cuprinde date cu privire la numele si adresa gospodariei individuale, instalatiile de productie detinute si capacitatea acestora, precum si rubrici aferente operatiunilor de desigilare si resigilare a instalatiilor.

Solicitari in scris

Atunci cand gospodaria individuala intentioneaza sa produca tuica si rachiuri de fructe, aceasta va solicita in scris administratiei finantelor publice in raza careia isi are domiciliul desigilarea instalatiei, mentionand totodata cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, precum si perioada in care instalatia va functiona. In acest caz, producatorul trebuie sa detina si mijloacele necesare pentru masurarea cantitatii si a concentratiei alcoolice a produselor obtinute. In vederea opririi instalatiilor de productie de tuica si rachiuri de fructe, producatorul va solicita in scris administratiei finantelor publice care a desigilat instalatia sa o resigileze.
Daca nu se solicita resigilarea instalatiei, se considera ca productia a continuat pe toata perioada de la desigilare. Gospodariile individuale nu pot efectua operatiuni in sistem de prestari de servicii. Productia de tuica si rachiuri de fructe pentru consumul propriu al unei gospodarii individuale, care nu detin in proprietate instalatii de productie, poate fi realizata in sistem de prestari de servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri de fructe.

Dictionar de termeni

Reprezentantii DGFP Constanta precizeaza ca prin mica distilerie se intelege distileria apartinand unei persoane fizice sau juridice care realizeaza o productie de alcool etilic si/sau distilate, inclusiv tuica si rachiuri de fructe, de pana la 10 hl alcool pur pe an si este autorizata ca antrepozit fiscal de productie in conditiile legii. Aceste mici distilerii, care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie si nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii, beneficiaza de nivelul redus al accizelor.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă