9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTuriștii pot ajunge cu mașina, pe asfalt, până la 850 de metri...

Turiștii pot ajunge cu mașina, pe asfalt, până la 850 de metri de poarta cetății Sarmizegetusa

Turiştii care doresc să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia pot ajunge până la un kilometru de zidurile fostei capitale a Daciei cu maşina, pe un drum asfaltat, informează Agerpres.

Drumul, deja marcat, a fost inaugurat oficial luni după-amiază în prezenţa autorităţilor locale.

Drumul pleacă din localitatea Costeşti şi străbate un traseu în lungime de 19 kilometri, până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porţiune va trebui străbătută pe jos de către turişti, care vor urca astfel porţiunea rămasă pe un drum pavat cu dale de andezit. 

‘Drumul înseamnă foarte mult. Putem spune că este o nouă epocă istorică în viaţa cetăţii Sarmizegetusa Regia. De la retragerea aureliană nu a mai existat un drum către cetatea Sarmizegetusa Regia, iar ceea ce a fost până acum a stricat maşini şi a enervat oameni. De acum sperăm să intrăm în normalitate. Mai sunt încă încă mici lucruri de pus la punct, dar aşa cum am trecut în perioada asta de greutăţi, vom merge mai departe’, a declarat administratorul cetăţii Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky. 

Modernizarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia început în luna august 2015 şi a costat 18,2 milioane lei, fonduri obţinute în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013. 

În cadrul proiectului au fost refăcute şapte poduri, dintre care două sunt noi. de asemenea, pa parcursul drumului au fost realizate 12 parcări cu 160 de locuri de parcare, iar patru dintre acestea permit accesul autocarelor. Ultima parcare, spre cetatea dacică, este şi cea mai mare şi a fost realizată peste cursul de apă al râului Valea Albă.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă