13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUBB isi consolideaza pozitia in mediul academic romanesc

UBB isi consolideaza pozitia in mediul academic romanesc

Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, ce se confrunta cu tot mai vehemente contestari din partea unor lideri ai comunitatii maghiare, a inceput o actiune de imagine fara precedent pentru a-si consolida pozitia. Presedintele Consiliului Academic al institutiei de invatamant superior, profesorul Andrei Marga, a anuntat ca universitatea va avea, incepand de anul viitor, 11 noi specializari. Printre ele se numara hidrologie-meteorologie, stiinte politice in limba engleza sau un masterat de drept in limba germana.
De asemenea, UBB va fi gazda unor reuniuni continentale ale universitatilor. Este vorba de Aso-ciatia Europeana pentru Educatie Internationala, care reuneste 2.000 de universitati; de Alianta Universitatilor pentru Democratie, cu 120 de universitati membre; de Conferinta Internationala pentru Invatamant Superior, cu 40 de membri si de Grupul de la Santander, cu alte 40 de universitati membre.
De asemenea, conducerea institutiei de invatamant superior clujene a invitat o serie de personalitati de prestigiu care vor confe-ren-tia in cadrul universitatii. Asa ar fi presedintele Consiliului American pentru Educatie, David Ward, rectorul Universitatii din Viena, Georg Winkler, sau prefectul Congregatiei pentru Educatia Catolica de la Vatican, cardinalul Zenon Grocholewski. Tot conducerea UBB, prin vocea prorectorului Serban Agachi, a anuntat dublarea fondurilor alocate pentru cerce-tarea stiintifica, de la 60 de miliarde lei anual la 120 de miliarde de lei. Cu ajutorul acestor masuri, UBB vrea sa intre in topul primelor 500 de universitati din lume.

Sciziunea, repusa pe tapet

Toate aceste masuri vin in contextul in care a fost relansata discutia despre ruperea institutiei de invatamant superior in doua universitati, una romana si una maghiara. Cei mai vehementi contestatari ai actualei formule de organizare sunt membrii Comitetului de Initiativa “Bolyai” (CIB).
Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, cel care coordoneaza activitatea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a afirmat, insa, ca nu crede ca poate fi reinfiintata Universitatea “Bolyai”. Pe de alta parte, el a declarat ca infiintarea unei universitati maghiare de stat in Transilvania, independenta de UBB, este un deziderat legitim al acestei comunitati, atat prin prisma numarului maghiarilor ardeleni, al potentialului intelectual al acestora si prin cea a taxelor si impozitelor pe care le platesc acestia Statului Roman.
Marko Bela a adaugat ca radi-ca-lizarea protestelor este rezultatul rigiditatii conducerii universitatii clujene, care nu a acceptat sa acorde dreptul maghiarilor sa isi infiinteze catedre, facultati sau alte structuri pe care le considera necesare ca sa conserve autonomia liniei de studiu in aceasta limba si ca sa poata participa la procesul de decizie. Vicepremierul a mai spus ca UDMR doreste modificarea Legii Educatiei astfel incat Guvernul sa poata sa infiinteze noi facultati fara sa se mai consulte cu senatele universitare.
Liderul maghiar a completat ca in acest caz trebuie sa conteze vointa unei comunitati nationale, nu cea a majoritatii dintr-o institutie de invatamant superior, desi a declarat ca respecta autonomia universitara.

Multiculturalism recunoscut oficial

Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, sustine, insa, ca afirmatiile vehiculate de liderii comunitatii maghiare ar fi neintemeiate. Acesta a afirmat ca linia de studii maghiare are autonomia necesara dezvoltarii sale. Liderii acestei linii stabilesc politica de angajari si cursurile tinute in sectiile maghiare.
De asemenea, rectorul a amintit ca exista 55 de specializari in limba maghiara in 16 facultati care ofera cursuri complete in aceasta limba, carora li se adauga inca o facultate, cu cursuri partiale in aceasta limba. Bocsan a amintit, printre altele, ca membrii conducerii universitatii au adoptat decizia de a satisface revendicarea cadrelor didactice maghiare, care au cerut instalarea placutelor bilingve in sediile UBB. Deja a fost or-ganizata licitatia pentru desemnarea firmei care va confectiona aceste ma-teriale.
Universitatea “Babes-Bolyai” a primit statut multicultural in anul 2003 si a devenit astfel un model pentru Europa, dupa cum a recunoscut si Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati, Max van der Stoel. Oficialul sttrain afirma ca problemele din cadrul universitatii au dedesubturi politice.
Nicolae Bocsan a respins, pe de alta parte, ideea formarii unor facultati cu predare in limba maghiara, asa cum cere Comitetul de Initiativa “Bolyai”. Si asta, pentru ca – sustine rectorul – facultatile trebuie sa aiba baze stiintifice, nu etnice. El a adaugat ca UBB si-a propus sa ajunga intre primele 500 de universitati din lume iar intreaga tevatura nu face altceva decat sa ingreuneze munca echipei de conducere.

Germanii si evreii vor pastrarea actualei formule de organizare

La randul sau, seful liniei de studii ebraice din cadrul UBB, decanul Facultatii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, a afirmat ca se pronunta pentru pastrarea actualului cadru de organizare al institutiei de invatamant superior. El a spus ca in anul 1944, regimul fascist a pus capat mai multor secole de viata evreiasca la Cluj, iar acum se incearca innabusirea mugurilor de cultura ebraica ce se dezvolta in cadrul universitatii.
Si reprezentantii liniei de studii in limba germana cer pastrarea actualului cadru de functionare a universitatii. Alti intelectuali sustin ca UBB este facultatea cu cei mai multi studenti maghiari din lume, dupa cea din Budapesta. La randul lor, acestia atrag atentia ca exista deja doua facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, cea de Teologie Reformata si cea de Teologie Romano-Catolica.
Liderii liniei maghiare negociaza cu conducerea UBB si posibilitatea formarii unei a treia facultati, cea de Studii Maghiare.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă