13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn clujean va coordona 28 de țări pentru un tratat de Proprietate...

Un clujean va coordona 28 de țări pentru un tratat de Proprietate Intelectuală

Istoricul clujean Leonard Horvath va coordona unul dintre cele mai importante grupuri de lucru din cadrul Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală. Fost director al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Național și fost președinte al Administrației Naționale a Patrimoniului Cultural, în această toamnă el a fost promovat director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, cu rang de secretar de stat. Leonard Horvath a obținut președinția unui grup internațional, format din 28 de state din Europa Centrală și de Est, precum și din zona baltică, ce vor formula propunere pentru adoptarea unui nou tratat internațional în domeniul protecției operei radiodifuzorilor.

În perioada 8-12 decembrie s-a desfăşurat la sediul Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) din Geneva, Elveţia, cea de-a 29-a sesiune a Comitetului Permanent al OMPI privind Dreptul de Autor și Drepturile Conexe (SCCR). Din partea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor au participat directorul general al Oficiului, Leonard Horvath, și șeful departamentului care gestionează Relațiile Internaționale, Cristian Nicolae Florescu. Pe agenda reuniunii au fost înscrise subiecte de o deosebită importanță și actualitate în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, respectiv Protecția organismelor de radiodifuziune, Limite și excepții pentru biblioteci și arhive, Limite și excepții pentru instituții de învățământ și cercetare și pentru persoane cu dizabilități.

Vor să prevină piratarea programelor radio-TV

”Alături de Grupul UE și Grupul regional al statelor central-europene și baltice (CEBS) din care face parte, țara noastră susține necesitatea adoptării unui tratat în domeniul protecţiei organismelor de radiodifuziune, un domeniu care, în conformitate cu declarațiile Directorului General OMPI, domnul Francis Gurry, necesită o actualizare din punct de vedere al reglementărilor la nivel internațional. Trebuie să facem eforturi susținute pentru a combate pirateria intelectuală în acest domeniu”, a declarat Leonard Horvath.

OMPI reprezintă una dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi are ca atribuţii principale dezvoltarea la nivel internaţional a unui sistem al proprietăţii intelectuale capabil de a recompensa creativitatea, stimula inovaţia şi de a contribui la dezvoltarea economică.

În plus, în ceea ce privește Grupul CEBS, din 1 ianuarie 2015, România va deține funcția de coordonator (președinte) al acestui grup regional compus din 28 de state membre OMPI. Coordonatorul Grupului trebuie să elaboreze declarațiile și să exprime în plenul reuniunilor OMPI pozițiile statelor care intră în componența sa. Astfel, calitatea de coordonator al unui Grup este de maximă importanță, iar în conformitate cu regulile de funcționare ale Grupului CEBS, declarațiile și pozițiile care vor fi elaborate de către România trebuie să fie adoptate în unanimitate, pe bază de consens. ”În mod evident, calitatea de coordonator al Grupului CEBS va asigura țării noastre o vizibilitate și o influență sporită în cadrul OMPI”, mai spune Leonard Horvath.

Tânăr în ascensiune

Leonard Horvath este doctor în Istorie al Universității Babeș-Bolyai. El a lucrat o perioadă în presă, inclusiv în redacția clujeană a României libere, unde a publicat documentare cu caracter istoric. Apoi, în perioada 2009 – 2010, a devenit șef de cabinet al senatorului Șerban Rădulescu. De asemenea, a fost director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, în perioada 2010 – 2012. El a demisionat din fruntea Direcției clujene pentru a candida la alegerile parlamentare. Leonard Horvath a câștigat din partea USL colegiul de deputat din zona Florești – Huedin, însă a pierdut mandatul de redistribuire. Din 2012 a devenit secretar general al filialei clujene a Partidului Conservator. La începutul anului 2014 a devenit președinte al Administrației Naționale a Fondului Cultural Național, iar în urmă cu câteva săptămâni a fost promovat director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. De asemenea, el este cadru didactic asociat în cadrul Departamentului de Istorie Contemporană al Universității Babeș-Bolyai.

Leonard Horvath este unul dintre cei mai cunoscuți manageri culturali din Transilvania

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă