15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn miliard de euro pentru Strategia Dezvoltării Deltei Dunării

Un miliard de euro pentru Strategia Dezvoltării Deltei Dunării

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a finalizat proiectul în cadrul căruia au fost elaborate atât „Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării şi fundamentarea Investiţiei Teritoriale Integrate“ care va fi implementată în Deltă în perioada 2014-2020, cât și cadrul strategic pentru viitoarea dezvoltare a regiunii Deltei. Proiectul a fost derulat de MDRAP în perioada 2013-2015. 

În valoare de 13,1 milioane de lei, proiectul a beneficiat de finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2007-2013. Toate activitățile au fost realizate în cooperare cu Banca Mondială și instituțiile publice relevante de la nivel local și central. Următoarele etape sunt obţinerea avizului de mediu, proces lansat în ianuarie 2015, consultarea publică a hotărârii de Guvern și aprobarea acesteia de către Guvern. Strategia integrată propusă de MDRAP are la bază analiza, pe domenii, a nevoilor şi priorităţilor de dezvoltare ale întregii zone, pe orizontul de timp 2030, iar fundamentarea Investiției Teritoriale Integrate (ITI) vizează principalele domenii de intervenţie şi proiecte ce vor fi finanţate din fonduri europene până în 2020, prin toate programele europene derulate în România.

„Pe lângă faptul că mare parte din finanţarea pentru ITI Delta Dunării este nerambursabilă, Ministerul propune, prin această strategie, implementarea de proiecte integrate. Practic, acesta este specificul ITI: gândeşti o strategie pentru o zonă definită, apoi concentrezi investiţii pe mai multe domenii simultan – infrastructură, educaţie, sănătate, cultură, mediul de afaceri, mediu, servicii publice, etc. –  şi obţii, în câţiva ani, o zonă dezvoltată din toate punctele de vedere. Cuvântul-cheie este «integrat», pentru că vorbim despre un set de proiecte coordonate care vor fi finanţate în toate localităţile din zona Deltei Dunării, şi nu de proiecte disparate“, a declarat Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP.

În conformitate cu programele operaționale aprobate pentru perioada 2014-2020, pentru ITI Delta Dunării există o alocare indicativă de 1.114.746.383 euro.

Proiect dezvoltat pe 7.200 kilometri pătrați

Strategia integrată de dezvoltare a Deltei Dunării nu se limitează la aria Rezervației Biosferei Delta Dunării, ci cuprinde şi zonele înconjurătoare, adică o suprafaţă totală de 7.206 kilometri pătrați. Zona are 184.000 locuitori, din care 10.700 în centrul Deltei şi 173.000 în zona învecinată. Ins­trumentul ITI Delta Dunării va fi utilizat într-un areal format din 38 de localități din cadrul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, din judeţul Tulcea şi din nordul judeţului Constanţa.

Delta Dunării situează România pe locul 3 în lume din punct de vedere al biodiversităţii, găzduind peste 5.000 de specii de animale și plante, prin aceasta fiind una dintre cele mai atractive zone din România din punct de vedere turistic.  

Elaborarea strategiei s-a făcut în 3 ani

Strategia integrată de Dezvoltare a Deltei Dunării a fost demarată în decem­brie 2012, când Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema „Constituirea Grupului Interinstituţional pentru elaborarea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării pentru perioada 2014-2020“. A urmat negocierea cu Banca Mondială și pregătirea unui proiect de asistență tehnică având ca beneficiar MDRAP. În iulie 2013, a fost semnat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică contractul de finanțare pentru proiectul „Strategie integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării și implementarea acesteia printr-o Investiție Teritorială Integrată“. În septembrie 2013 a fost încheiat acordul de servicii cu Banca Mondială.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă