25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUrmașii lui Mazăre nu renunță la taxele speciale, ci le cosmetizează

Urmașii lui Mazăre nu renunță la taxele speciale, ci le cosmetizează

Radu Mazăre a instituit unele dintre cele mai bizare taxe din România, unele fiind unice în țară. Printre ele se numără taxa de barieră la intrarea în stațiunea Mamaia, cea pentru promovarea aceleiași stațiuni și cea pentru asigurarea liniștii și siguranței publice. După demisia sa, primarul interimar Decebal Făgădău, care i-a fost viceprimar lui Radu Mazăre în ultimii șase ani, a prezentat bugetul pe 2016. Un buget construit după principiul ”lupu-și schimbă părul, dar năravul ba”. Cu alte cuvinte, unele dintre taxele atât de dragi lui Radu Mazăre au fost păstrate, dar cosmetizate.

Reducere de 1 leu

Primarul și consilierii constănțeni nu au renunțat la ”taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță publică în derularea activităților economice în Constanța, Mamaia și Sat Vacanță”. Pentru cei care au spații comerciale de până în 100 mp, Decebal Făgădău a propus reducerea cuantumului de la 11 la 10 lei. A introdus și o categorie intermediară, pentru cei cu spații între 100 și 150 mp, care plăteau 1.100 sau 1.400 de lei. Pentru ei taxa va fi de 500 de lei. Restul vor achita aceleași sume, dar rotunjite. Operatorii din port nu o vor mai plăti. Aceștia au dat în judecată primăria, pe motiv că plătesc deja servicii de pază prin contractul pe care îl au încheiat cu Administrația Porturilor Maritime Constanța. De teama proceselor pierdute, primăria a făcut un pas înapoi.

Se păstrează taxa pentru promovarea Mamaiei

Taxa pentru promovarea stațiunii Mamaia, instituită acum doi ani, se păstrează. În schimb, aceasta nu va mai fi plătită de și de persoanele fizice, iar pentru agenții economici se reduce la jumătate. ”Pentru cei care au terenuri de sport în Mamaia, tocmai pentru a-i încuraja să le țină am introdus o taxă de 50 de lei, care era de 4.000 de lei, ca un semnal de încurajare a activităților sportive și ca o intenție fermă a Consiliului Local de păstrare a destinațiilor terenurilor sportive”, a declarat Decebal Făgădău.

Hotelurile și cazinourile plăteau 4000 de lei pe an, unitățile de alimentație publică – 3500 de lei pe an, moteluri, vile turistice, cabane,bungalouri, sate de vacanţă,campinguri,pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice – 3000 de lei pe an, farmaciile, atelierele foto, atelierele de jocuri, spălătoriile auto – 2000 de lei pe an, comerțul ambulant este taxat cu sume cuprinse între 400 și 1000 de lei pe an, iar pentru o locuință taxa era 100 de lei pe an. 80% din bani ajung la o asociatâie privată. Taxa este în continuare unică în țară (unele orașe au introdus o taxă pe noaptea de cazare, care este folosită de asociații private. Acest tip de taxă se aplică în continuare în Mamaia). Consilierii au decis și eliminarea taxei de spații verzi pentru agenții economici din Mamaia.

O altă modificare importantă este reducerea taxei de habitat, care era între 3 și 10 lei pe lună, de persoană, în funcție de venituri, la 3 lei pe lună pentru toată lumea.

Dispar ”pachetele lui Mazăre”

Decebal Făgădău a anunțat pensionarii nu vor mai primi pachetele cu alimente, inventate de Radu Mazăre, ci că în schimb vor primi acasă bonuri valorice. Se vor angaja încă 40 de polițiști locali, se vor asfalta 21 de străzi, se va investi în 64 de locuri de joacă pentru copii. se va asigura cofinanțarea la sala polivalentă, se va construi o sală pentru tenisul de masa și se va reabilita podul din zona ”Butelii”. Personalul din învățământ va beneficia de o reducere de 50% a costului la abonamentele RATC, bursele pentru elevi se vor majora și vor fi premiați sportivii cu performanțe, dar și vârstnicii care împlinesc 90 și 100 de ani. În plus, elevii vor beneficia de cabinete medicale mobile, cu specializări de medicină general. Câteva milioane de euro se vor duce spre extinderea cartierului social din Constanța.

Ex foto: Consilierii locali au votat noul buget.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă