15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialVeniți la vară în Mamaia? Vă așteaptă multe surprize

Veniți la vară în Mamaia? Vă așteaptă multe surprize

Dacă veți veni la vară în Mamaia veți observa o serie de modificări față de anii trecuți. Noul regulament al staţiunii, dar și al Satului de Vacanţă aduce noutăți mai ales în ceea ce privește modul de funcționare a teraselor, dar și a comerțului.

În primul rând, s-au luat măsuri pentru ca muzica dată la maximum să nu mai deranjeze – aceasta fiind una dintre principalele reclamații ale turiștilor anii trecuți. „Cu excepţia zonelor dedicate pentru distracţie, nivelul decibelilor va fi limitat la cel prevăzut prin lege (limita maxi­ma admisă este de 75 db – n.r.). Barurile de pe plajă vor trebui să îndrepte boxele spre mare, iar te­rasele înspre interiorul incintei, nu spre promenadă. Poliţia Locală va avea un sonometru pentru a verifica eventualele reclamaţii”, a precizat primarul Decebal Făgădău. În anii trecuți, muzica trebuia oprită la o anumită oră. Patronii teraselor o opreau, dar o reporneau la jumătate de oră.

Dispare „Ia porumbul, neamule!“

Noul regulament promite că va face ordine și în ceea ce privește comerțul ambulant, care va fi interzis pe plajă. Practic, vor dispărea poneii și celebrul ”Ia porumbul, neamule!”. De altfel, de anul acesta este interzisă comercializarea alimentelor perisabile sau neambalate. “Vânzătorii ambulanți nu vor mai avea voie să vândă articole care se găsesc în magazine sau pe tarabe”, a precizat primarul.

Dacă anul trecut erau multe puncte de vânzare, anul acesta, pentru câteva activităţi, de exemplu ochelari de soare, dispar. De asemenea, hotelierii au avut câștig de cauză, astfel că s-a decis ca în stațiune să fie numai trei tarabe cu legume-fructe – pentru a obli­ga turiștii să mănânce cât mai mult la restaurant. De asemenea, se reduce numărul punctelor de închiriere biciclete, iar bicicletele care se vor închiria vor fi doar de o persoană.

„Nu avem spaţiu suficient şi preferăm să facem lucrurile în echilibru – bicicliştii să poată merge cu bicicleta, pietonii să se poată plimba pe promenadă. Minicarele sunt acceptate, dar li se va schimba traseul şi vor fi acceptate numai cele electrice. Trăsurile vor fi în număr limitat, amplasate într-un singur loc, la punctul de plecare telegondolă. Şi vor fi monitorizate să păstreze condiţiile de igienă”, a mai spus primarul interimar.

De asemenea, anul acesta nu vor mai fi autorizate puncte cu altă destinaţie de pe terase, pentru că ”anul trecut erau terase care se transformaseră în bazar”, spune Decebal Făgădău. Acest lucru era valabil îndeosebi în Satul de Vacanță.

Au fost controverse

Regulamentul s-a născut după mai multe controverse. La una din dezbateri, hotelierii s-au ridicat și au plecat, de exemplu. „Am avut cinci rânduri de întâlniri şi consultări cu agenţii economici din Satul de Vacanţă şi din staţiunea Mamaia. Evident că au fost controverse, pentru că fiecare îşi apără interesul business-ului pe care îl reprezintă. Mă bucur că, la sfârşit, am reuşit să facem un regulament care se gândeşte în primul rând la turist. În al doilea rând, acesta priveşte interesul municipiului Constanţa, aici incluzând şi staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă, iar în al treilea rând, pune în echilibru activităţile economice din staţiunea Mamaia”, a precizat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.   

O altă noutate importantă e că plajele sunt în acest an mult mai late, după ce au fost extinse cu fonduri europene. Ele nu vor mai fi închiriate operatorilor economici, ci se va putea sta pe ele la liber, fără nici o taxă de șezlong.

Cea mai înaltă din România

O altă noutate este că în centrul stațiunii a fost inaugurată și o parcare de șapte etaje, cea mai înaltă din România, cu 422 de locuri în total. „Este o parcare care a costat 14,3 milioane de lei, din care 14 milioane de lei sunt fonduri atrase, iar 300.000 de lei reprezintă bani ai municipalităţii. Este o investiţie binevenită. Ceea ce ne-am propus este să creăm zone de parcare în capetele şi la mijlocul staţiunii, pentru a fluidiza traficul rutier. Va produce efecte în vara aceasta. Anul acesta, oamenii nu vor avea o perioadă limitată de a-şi lăsa maşina în parcare. Vom învăţa din exploatarea ei şi vom încerca să descurajăm abandonul maşinii într-o parcare publică şi transformarea parcării într-un bazar de maşini, pentru geambaşii de maşini. La anul, vom stabili condiţiile de parcare aici, vor fi adoptate de Consiliul Local“, a declarat Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei.

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

VIDEO. Messi și compania revin și câștigă partida cu Montreal

Inter Miami, echipa unde evoluează Lionel Messi, s-a impus cu 3-2 în meciul cu Montreal, dar argentinianul nu a reușit să înscrie. Seria lui Lionel...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă