10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVOT ABSURD. Într-o garsonieră confort III locuiesc oficial 3600 de persoane. Până...

VOT ABSURD. Într-o garsonieră confort III locuiesc oficial 3600 de persoane. Până aseară la 20.00 votaseră “doar” 150 dintre ei

În România orice este posibil. Inclusiv ca 3600 de oameni să impartă aceeaşi adresă. Nu e vorba de Casa Poporului, ci de o garsonieră dublă, rezultată din dărâmarea zidului între două garsoniere confort III, de 16,5 mp fiecare, amplasate undeva la periferia Sectorului 3, într-un ghetou comunist.

Garsoniera minune e locuită în realitate de un cuplu “fără ocupaţie” şi de cei doi copii ai lor, însă în scripte la adresa Str Gara Căţelu 170 A sunt domiciliaţi peste 3600 de basarabeni, care au avut nevoie de buletin de Bucureşti. Conform vecinilor, bărbatul şi femeia de la adresa respectivă sunt “traficanţi de mutaţii” pentru basarabenii care primesc cetăţenia română şi vor să aibă buletin de Bucureşti. Dacă chiar ar trebui să împartă această garsonieră, ar trebui să se înghesuie 109 basarabeni pe fiecare metru pătrat. Altfel calculat, spaţiul vital care ar reveni fiecăruia dintre cei 3600 de locatari ar fi de doar 91,7 cm2, adică cam cât o cuşcă strâmtă chiar şi pentru un gândac de bucătărie matur.

Această anomalie este perfect legală, deoarece legea românească nu impune un maxim de persoane care pot să aibă domiciliul la o anumită adresă. Această ambiguitate legală e cea care permite apariţia “traficanţilor de mutaţii”, care se ocupă de formalităţile de obţinere a buletinelor de Capitală.

Situaţiile în care mii de oameni domiciliaţi la aceeaşi adresă reprezintă un fenomen familiar în zona Industriilor-Gara Căţelu. În această dimineaţă am vizitat patru astfel de adrese şi am aflat de existenţa a încă cel puţin două. La două din aceste adrese n-a răspuns nimeni, însă am vorbit cu vecinii, iar la celelalte două, am vorbit cu proprietarul, respectiv fiul proprietăresei.

Locuinţa cu 2120 locatari şi deschidere la stradă de 0,8 metri

Viorel Sotir (45 ani) locuieşte pe strada Vălsăneşti nr 36, adresă la care candidatul PSD la primăria Sectorului 3 a declarat că locuiesc cu acte în regulă 2120 de persoane. Am vorbit cu Viorel, care e proprietarul unei mici căsuţe bătrâneşti, cu tavan jos şi curte minusculă. Mai mult, această adresă are o deschidere la şosea de sub un metru. Odată intrat pe poartă, ca să ajungi la micuţa proprietate, trebuie să parcurgi o cărăruie de servitute lată de 0,8 metri şi lungă de 10. Viorel susţine că duce un trai paşnic, alături de soţie şi cei doi copilaşi de 2 şi 3 ani: “Eu stau aici, dar n-am nici acte pe casă. Am auzit şi eu pe la ştiri că am 2000 de oameni luaţi în spaţiu. Eu n-am nici o treabă cu ăştia de la Chişinău (n.r. interlocutorul meu a precizat provenienţa celor mutaţi, deşi nu-l întrebasem). Nu am o casă mare ca să încapă câţi au zis ei că am băgat, două mii şi ceva. Unde să încapă, că eu am aici 120 de metri pătraţi cu curte şi casă cu tot. Am doar trei camere iar în curte un cais şi-un vişin. Cel puţin trebuit să am un bloc ca să încapă toţi. Cei mai mulţi oameni care au călcat vreodată în casa mea sunt familia şi prietenii. N-a venit nimeni de la Poliţie să mă verifice niciodată. Dacă ar veni cineva să intre peste mine în casă o să am dovezi şi mai bune. Când au auzit la televizor că am luat în spaţiu 2000 de oameni, m-au sunat toţi prietenii şi toţi colegii şi s-au închinat. M-a sunat mai multă lume şi din Ferentari. Dacă era aşa, eram bogat acum. Până acum îmi ridicam vilă. Când colo eu am doar cât să trăiesc de pe-o zi pe alta. Dacă chiar aş domiciliaţi la mine acasă atâţia oameni câţi zic ei, aş putea pune primar pe cine aş vrea eu”. 

Viorel, proprietarul-minune, susţine că nici să vrea n-ar putea lua în spaţiu atâtea persoane: “Trebuie să ai un act că eşti proprietar ca să iei atâţia oameni în spaţiu. Eu am doar o chitanţă de mână semnată de tata, că mi-a lăsat mie casa. Cu chitanţa asta nu pot face nimic. Pe unde am umblat pe la bănci să iau şi eu un credit, nu mi-au dat niciodată. Nu pot să iau. Mie nu poate să-mi facă nici abonament la telefon mobil, că n-am acte”.

Fiul proprietarei “nu ştia” că-şi împarte casa cu alte 1563 de persoane

La câteva străzi distanţă de casa cu 2120 de locatari, este strada Culesului, unde la nr 55 locuiesc “oficial” 1563 de persoane. În curte zăresc un bărbat de 35-40 de ani şezând pe un scaun, cu un pahar în faţă. Vine agale spre poartă. Îmi spune că numele lui e Ştefan. Îl întreb despre locatarii cu care-şi împarte spaţiul locativ. Răspunsul lui a fost bizar: “Asta e adresa, eu locuiesc aici… dar mama e proprietar aici. Sincer să fiu nu prea mă împac bine cu ea şi nu ştiu”. Insist, întrebând dacă ştie câtor oameni li s-a făcut mutaţie pe adresa mamei sale?. Răspunsul: “Habar n-am. Ştiu ceva, ceva, dar…”.

Str Moş Ion Roată nr 5 şi unirea sub aceeaşi “adresă”

La câteva sute de metri de cele două adrese de mai sus este strada Moş Ion Roată, unde la numărul 5 găsim o căsuţă cochetă. Pe această adresă şi-au făcut buletin 1230 de oameni, conform listei dată publicităţii de Robert Negoiţă. Aici nu ne răspunde nimeni, însă vecinii ne spun că proprietara face trafic cu “mutaţii”: “Bagă basarabeni pe bandă rulantă şi-i vine banul. A venit şi poliţia, dar n-are ce-i face. E lege? Ce, numai asta e singura? Păi aicea sunt atâtea case care fac asta. Şi pe strada cealaltă sunt. Circa asta de poliţie e cea mai păcătoasă”.

La Secţia de votare 619 este arondată şi strada Moş Ion Roată. O membră a comisie de votare ne-a confirmat că toţi cei peste 1230 de alegători domiciliaţi la casa cu “numărul 5” sunt aşteptaţi să-şi exercite dreptul de alegător, dar cel puţin până la ora 9.45 AM, “pe listă sunt, dar n-au venit nici unul” la vot.

Locuinţele cu mii de locatari nu sunt un pericol real în alegeri

În urmă cu 5 zile Robert Negoiţă (PSD) a ieşit într-o conferinţă de presă în care şi-a acuzat contracandidatul la primăria Sectorului 3 de tentativă de fraudă electorală, prin încurajarea mutaţiilor fictive. Iată ce declara Robert Negoiţă: “Vreau să vă prezint astăzi doar o metodă folosită de Liviu Negoiţă şi de PDL în sectorul 3 pentru a câştiga alegerile. Ne-am uitat pe listele electorale şi am avut nişte surprize colosale. De exemplu, avem zone precum Str. Culesului nr. 55. La această adresă locuiesc 1.563 de votanţi, deci în această curte, pe Str. Moş Ion Roată nr. 5, sunt 1.225 de votanţi, iar pe Str. Vâlsăneşti nr. 36 – 2.120. În această situaţie, noi am numărat peste 16.000. Am avut o discuţie cu premierul Victor Ponta alaltăieri, iar acesta mi-a spus: << Noi am mai găsit peste 28.000 în aceeaşi situaţie>>”.

Trebuie precizat că dacă afirmaţiile lui Robert Negoiţă s-ar adeveri, prin practica aberantă a mutaţiilor fictive în Sectorul 3 s-ar adăuga artificial 44.000 de votanţi, ceea ce reprezintă o creştere spectaculoasă cu 20% a electoratului. Scenariul PSD-istului e însă puţin credibil, deoarece această reţetă de fraudare a alegerilor e prea rudimentară pentru a nu fi imediat demascată. Să luăm de pildă exemplu garsonierei cu 3600 de locatari, din care până la ora 9.45 se prezentaseră la vot doar 3, până la ora 14.30 “zece-doişpe”, iar până la 17.30 în jur de 70. Asta înseamnă că restul de 3530 ar trebui să se prezinte la vot între ora 17.30 şi ora 21.00, adică cu o frecvenţă de unul la fiecare 3,57 secunde. În plus, e nevoie de 40-60 de autocare (în funcţie de gradul de umplere), care să-i transporte la secţia de votare pe toţi locatarii “garsonierei minune”. Toată această logistică e prea costisitoare şi prea riscantă pentru reputaţia şi libertatea oricărui lider politic, pentru a fi adevărată.

În realitate e mult mai credibil scenariul în care pur şi simplu e vorba de reţele bănoase de obţinere a “buletinului de Bucureşti” de către basarabeni care vor să meargă la muncă în străinătate, să ia credit, să se angajeze, etc. Odată ce se văd cu buletinul în buzunar, aceşti oameni îşi văd fiecare de viaţa lui, fiecare pe unde-i impinge viaţa şi ar fi aproape imposbil ca toţi să fie strânşi la un loc pe data 10 iunie 2012, ca să-l voteze pe contracandidatul lui Robert Negoiţă.

Încă un indiciu demonstrează că acuzele PSD au fost strict de natură politică şi nu conţin în ele un adevăr de natură juridică. Deşi au trecut zile bune de la sesizarea publică făcută de candidatul PSD Robert Negoiţă şi deşi ministrul de interne Ioan Rus este membru PSD (deci nu poate fi acuzat de protejarea “infractorului” Liviu Negoiţă): nici o autoritate a statului nu a venit până acum pe str. Vălsăneşti nr 36″, unde sunt 2120 de posibili infractori, ca să verifice măcar formal această tentativă de fraudă electorală. Acest lucru ar fi fost destul de dificil de pus în practică, din moment ce chiar poliţiştii de la evidenţa populaţiei au fost complici cu proprietarii locuinţelor mamut, care s-au umflat până la stadiul de mii de locatari.

Încheiem cu cuvintele preşedintei secţiei de votare nr 617, care a declarat pentru RL că deşi îşi doreşte o prezenţă mare a românilor la vot, când vine vorba de cei 3600 de locatari ai mega-garsonierei de pe strada Gara Căţelu nr 170, se înfioară: “Sper să nu vină”.

CASETĂ:

La adresa “Str Moş Ion Roată nr 5” locuiesc 1230 de persoane, din care până la ora 14.30 nu s-a prezentat nici unul la secţia de votare 619, unde sunt arondaţi

La adresa “Str Gara Căţelu nr 170” locuiesc 3600 de persoane, din care până la ora 14.30 nu s-a prezentat decât 12 la secţia de votare 617, unde sunt arondaţi

UPDATE 1

La adresa “Str Moş Ion Roată nr 5” locuiesc 1230 de persoane, din care până la ora 17.30  s-au prezentat 3 persoane la secţia de votare 619, unde sunt arondate

La adresa “Str Gara Căţelu nr 170” locuiesc 3600 de persoane, din care până la ora 14.30 s-au prezentat 70 de persoane la secţia de votare 617, unde sunt arondate

UPDATE 2

 

 

La adresa “Str Moş Ion Roată nr 5” locuiesc 1230 de persoane, din care până la ora 20.15  s-au prezentat 5 persoane la secţia de votare 619, unde sunt arondate

La adresa “Str Gara Căţelu nr 170” locuiesc 3600 de persoane, din care până la ora 20.15 s-au prezentat 150 de persoane la secţia de votare 617, unde sunt arondate

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă