12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Dobrogei, celebrată prin pictură

Ziua Dobrogei, celebrată prin pictură

Un grup format din 20 de tineri, de la liceele de artă „Nicolae Tonitza” și „Dimitrie Paciurea” din București, participă, de ieri până pe 11 septembrie, în cadrul proiectului cultural „Dobrogea – diversitate etnoculturală și interacțiune socială prin pictură”, ediția a II-a, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, la o tabără de pictură organizată de Asociația RoBizArt din București.

„Sub îndrumarea profesorilor Anca Maria Ciofîrlă, Ioan Ladea, Nelu Predoi și Andrei Mihnea Călinescu, tinerii, unii dintre cei mai buni de la profilul arte vizuale, vor aprofunda pictura peisagistică printr-o serie de ateliere de lucru în aer liber, în locuri diverse, semnificative, cu scopul de a căuta să transpună, prin artă, esența unică a naturii, istoriei, culturii și etnicității dobrogene”, a declarat Ștefan Pricop, responsabilul pentru comunicare al proiectului.

Pentru a surprinde culorile Dobrogei, elevii din tabăra organizată în stațiunea Eforie Nord vor urma un periplu prin locuri semnificative pentru această zonă, cum ar fi Mănăstirea Dervent, ansamblul arheologic Adamclisi, Peștera Sf. Andrei, Cetatea Enisala, geamiile Ali Gazi Pașa – Babadag, Esmahan Sultan – Mangalia, Piața Ovidiu, Marea Moschee și Edificiul roman cu mozaic din municipiul Constanța, pădurea, peștera și lacul Limanu etc.

Proiectul cultural este realizat în parteneriat cu Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, Liceul de Artă „Dimitrie Paciurea”, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța, Grupul de Explorări Subacvatice și Speologice (GESS) din Mangalia. Rolul membrilor GESS este acela de a-i ajuta pe tineri să descopere și să transpună în lucrările lor cele mai interesante aspecte din arealul dobrogean, precum și acela de a-i însoți în atelierele de lucru din afara taberei de creație.

Acțiunea se va încheia de Ziua Dobrogei, prin vernisajul găzduit de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța. Expoziția, care pentru mulți dintre elevi reprezintă debutul lor artistic, va prezenta publicului, într-o selecție a celor mai bune lucrări, viziunea lor asupra Dobrogei ca model de conviețuire interetnică și interculturală a românilor, aromânilor, turcilor, tătarilor, rușilor-lipoveni, romilor, grecilor, armenilor etc. La vernisaj vor fi invitați reprezentanți ai autorităților locale, ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, tineri artiști constănțeni, membri ai organizațiilor și instituțiilor partenere, iubitori de artă. Tablourile vor apărea într-un catalog și pe un CD dedicat proiectului cultural.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă