12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPrimarii se întrec în vin fiert, fasole cu cârnați și concerte. Ziua...

Primarii se întrec în vin fiert, fasole cu cârnați și concerte. Ziua Națională, prilej de fală pentru autoritățile locale

 

Paradele militare și disputele dintre politicienii „de la centru„ trec pe planul secund în orașele din țară, unde oamenii sunt preocupați să mănânce și să bea gratis pe acordurile unor cântăreți tocmiți de primar. Mai cunoscuți sau mai anonimi, după bugetul localității.

La București, Ziua Națională este marcată de tradiționala paradă militară de la Arcul de Triumf, la care va participa președintele Klaus Iohannis, care este și șeful Forțelor Armate, dar nu și numerele doi și trei în statul român, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Sobrietatea se oprește la granițele Capitalei, pentru că în restul țării fasolea cu cârnați sau cu ciolan, vinul fiert și concertele în aer liber reprezintă principalele atracții. Și asta deoarece 1 Decembrie este prilejul ideal pentru primari de a se împăuna în fața cetățenilor pe care-i păstoresc, în speranța de a-și menține popularitatea și a câștiga un nou mandat.

La Iaşi, sobrietatea și fastul fac casă bună cu concertele și cu fasolea.  ”Am adus un element de noutate în desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, din dorinţa de a clarifica anumite momente istorice din viaţa acestui oraş. Astfel, aniversarea zilei de 1 Decembrie o vom face în faţa Palatului Culturii, în zona în care, pe parcursul anului, se desfăşoară mai multe evenimente, inclusiv cele dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit în decembrie 1989. Momentul aniversar va fi însoţit şi de o paradă militară, motiv pentru care îi mulţumesc public ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihai Fifor, pentru că a inclus şi Iaşiul în rândul celor trei oraşe în care vor avea loc parade militare, alături de Bucureşti şi Alba Iulia”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Programul festivității de la Iași mai include un concert de muzică populară, ”Noi suntem români”, la care vor cânta Constantin Bahrin, David Simion, Claudia Martinică, Ştefan Pintilie, dar și o slujbă oficiată de înalţii prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano – Catolice. La ora 12 va începe partea a doua a concertului de muzică populară, când vor cânta Olimpia Nistor, Cristinel Iordăchioaia, Nina Cuciuc şi Ştefan Deaconiţa, și tot atunci vor fi servite şi 5.000 de porţii de fasole de post, cârnaţi, ceai şi vin fiert. La ora 17.00 se vor aprinde luminile de Crăciun, iar ieşenii vor putea urmări şi retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.

Tehnică militară și fasole la Alba Iulia

La Alba Iulia va fi organizat un ceremonial militar pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar în dispozitivul de defilare vor fi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii, Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” .

Pentru localnici şi turişti vor fi gătite 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan. Tradiţionala masă populară va fi oferită în acest an în mai multe puncte amenajate în curtea interioară a unităţii militare.

Nici ambientul nu este lăsat pe plan secund, iar muzica este pentru toate gusturile. De la ora 14.30, pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, vor începe spectacolele de muzică populară, la care sunt invitaţi să cânte mai mulţi artişti, printre care Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa şi Ionuţ Fulea. Ziua Naţională se va încheia cu un spectacol de artificii şi cu concertele susţinute de Iris, Compact şi Holograf.

Emil Boc ascultă rock

Nici Emil Boc nu se lasă mai prejos. Primăria Cluj-Napoca pregăteşte concerte susţinute de Andra şi rockerii de la Cargo în Piaţa Unirii, focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu, dar şi o defilare, în premieră, a unui pluton de militari îmbrăcaţi în uniforme de epocă ale Armatei Române din Primul Război Mondial. 

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă