15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Ce este un off-shore și cui folosește Panama Papers

REVISTA BLOGURILOR. Ce este un off-shore și cui folosește Panama Papers

 

Blogurile de marţi scriu despre tragedia de la Colectiv, dar şi despre ecourile noului scandal internaţional Panama Papers.

Cătălin Tolontan scrie că “La 4 luni de la Colectiv, directorii de spitale sunt neschimbaţi. Cum i-au minţit ei pe părinţi şi pe medicii din străinătate”. Jurnalistul aminteşte şi de anchetele jurnalistice făcute după tragedie: “Şi, pentru fiecare vedetă TV care își dă cu părea, există un jurnalist care caută și adună fapte, documente și mărturii. O investigație a ”României libere”, semnată de Petre Bădică și Petre Răchită, arătă că toți cei 8 răniți transportați la spitalul din Bruxelles fuseseră contaminați. Mai departe, autoritățile medicale refuză să răspundă echipei de la Rl. O pistă blocată pentru unul dintre noi înseamnă o înverșunare în plus a altui jurnalist. Rise Project obține rezultate de analize care indică prezența infecțiilor în sângele victimelor de la Spitalul de Arși. Gazeta Sporturilor discută cu familiile, încercând să reconstituie povestea celor care au murit contaminați. Cei de la DOR scot un număr special dedicat nopții de la ”Colectiv”. Digi 24 și Discovery prezintă propriile reconstituiri ale evenimentului”.

Sub titlul “Ce este un off-shore și cui folosește Panama Papers”, Moise Guran analizează subiectul şi crede că “despre sursa scurgerii de informaţiii putem face doar speculaţii, dar pentru asta trebuie să vedem efectele şi să ne întrebăm cui foloseşte. Efectele sunt de două feluri – unele sunt politice, altele pot fi utile justiţiei. Nu este ilegal să ai firmă în off-shore, nu este ilegal nici să ţii secret că ai o astfel de firmă, dar dacă nu mai e secret că o ai, atunci opinia publică poate afla o bogăţie pe care ai ascuns-o, iar justiţia, dacă te urmăreşte deja, îţi poate lua banii respectivi”. Concluzia? “Aşadar cine ştie unde pot duce dezvăluirile… Deocamdată bănuim că sus, foarte sus, şi în mai multe ţări… Vă rog rămâneţi pe recepţie că, vorba cuiva… hai c-a-nceput”.

Şi zoso.ro crede că “subiectul “Panama Papers” e un caz școală de cum românii sunt tot timpul interesați de subiecte care n-au deloc legătură cu ei și cu interesele lor” şi observă că ştirea ocupă locul 3 în topul cititorilor de bloguri, doar pentru că “un hacker a spart sistemul unei firme de avocatură din Panama și a dat informațiile găsite unui ziar. firma aia e a doua ca mărime din Panama, deși pe lume există încă vreo alte 10 paradisuri fiscale. Românii găsiți în aceste documente sunt irelevanți în vreun context politic sau economic românesc”. 

Adelin Petrişor îşi continuă jurnalul de călătorie şi face oprire la Boston: “Boston este unul dintre cele mai europene orașe din Statele Unite ale Americii. Îmi place foarte mult și pentru că poți merge pe jos. Are în jur de 650000 de locuitori și un PIB per capita uriaș: 65366 usd, dublu față de New York. Este un oraș universitar și atrage în jur de 350000 de studenți din toată lumea. Aici își au sediile Harvard și MIT…Boston este unul dintre puținele locuri din lume în care m-aș muta fără probleme. O iau ușor, stau doar o săptămână. Pentru început…”. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă