9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR: 84% dintre români susțin interzicerea fumatului în spațiile publice

REVISTA BLOGURILOR: 84% dintre români susțin interzicerea fumatului în spațiile publice

Marți, citim pe bloguri despre proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice, un interviu cu Alexandru Căbuz, coordonatorul proiectului ”Technology Transfer through Visibility and Mentorship”, dar și despre cutremurul din Nepal.

Cristian China Birta a scris, pe blogul său, despre proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiul public. În acest context, bloggerul a postat rezultatele sutudiului „Atitudinea românilor privind interzicerea fumatului în spațiile publice”.  Conform cercetării, interzicerea fumatului în spațiile publice este susținută de 84% dintre respondenți care se declară, la nivel general, total sau parțial de acord cu această măsură. Interzicerea fumatului în spațiile închise, fapt deja stipulat de legislația în vigoare, se bucură de cea mai mare susținere (cu peste 90 % acord total sau parțial) și reprezintă în fapt asumarea la nivel individual a normelor legale. Peste 80% dintre respondenți susțin, prin acord total sau parțial, interzicerea fumatului în spațiile deschise a€“ locuri de joacă pentru copii, în parcuri, în curțile școlilor și liceelor.În ceea ce privește interzicerea vânzării produselor din tutun în magazinele aflate la mai puțin de 250 de metri de școli, licee, universități și spitale se remarcă o atitudine pozitivă din partea respondenților. Astfel 78 % se declară pentru interzicerea vânzării în apropiera școlilor și liceelor, 69% în  apropierea spitalelor și 66% în apropierea universităților, ceea ce denotă o atenție sporită pentru protejarea copiilor și a tinerilor în general, precum și a bolnavilor. 20 % dintre respondenții nefumători sau foști fumători declară că locuiesc împreună cu cineva care fumează în interiorul locuinței, iar 11 % sunt expuși la serviciu la fumul de țigară al colegilor mai mult de 1 oră pe zi. 15% dintre foștii fumători declară că au renunțat la fumat în ultimul an. Că metode utilizate pentru renunțarea la fumat 94% dintre foștii fumători declară că au renunțat brusc, printr-un efort de voința. Reducerea treptată a numărului de țigări a fost utlizata că metodă de renunțare la fumat de doar 5% dintre foștii fumători. 

De pe Victorkapra.ro citim un interviu cu Alexandru Căbuz, coordonatorul proiectului ”Technology Transfer through Visibility and Mentorship”. Căbuz este licențiat în Electronică în Statele Unite, și-a luat apoi un doctorat în fizică la Université de Montpellier în Franța și a continuat cu două post-doctorate la Aston University, Birmingham, Marea Britanie (Neural Computing), și la Institut Fresnel, Marseille, Franța. Cercetătorul a revenit în România și lucrează în cadrul Romanian Institute of Science and Technology, unde desfășoară un proiect, Technology Transfer through Visibility and Mentorship, în parteneriat cu prestigioasa Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne și finanțat de Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Alexandru Căbuz a vorbit, în timpul interviului, despre motivele pentru care s-a întors în România, dar despre activitatea profesională. El spune că s-a întors în România întrucât, crede el, âara noastră are mult potențial. ”Dincolo atașamentul pe locurile acestea, simțeam că aici pot să fac mai multe decât în orice altă țară. Mulți spun că aici este mult potențial, că în România poți face o mulțime de lucruri extraordinare. Dar cumva potențialul acesta nu se realizează, nu se concretizează, ideile rămân așa, într-o suspensie, și am zis că pot face ceva”, a spus Căbuz.

Adelin Petrișor a scris, pe blogul personal, despre cutremurul produs în Nepal, ce a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter. Jurnalistul susține că cifrele arată magnitudinea catastrofei: peste 4200 de morți și aproape 8000 de răniți. ”Toată nebunia asta se întâmplă într-una dintre cele mai sărace țări ale planetei, o țară cu un PIB de 2400 de dolari pe cap de locuitor”, a transmis Adelin Petrișor. În aceste condiții, jurnalistul este de părere că Nepalul poate trece peste acest mare hop doar cu ajutorul comunității internaționale.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă