7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Cătălin Tolontan: Bogdan Sava desenează cu creta în jurul corpului...

REVISTA BLOGURILOR. Cătălin Tolontan: Bogdan Sava desenează cu creta în jurul corpului Stadionului Naţional

Pe bloguri citim, vineri, despre poziția adoptată de primarul interimar al Bucureștiului, în controversa redeschiderii Stadionului Național, dar și despre interceptările SRI.

Cătălin Tolontan scrie, pe blogul său, despre poziția adoptată de primarul interimar al Capitalei, Bogdan Sava, în controversa Arenei Naționale.

„Răzvan Sava nu-și asumă redeschiderea Stadionului Naţional pentru că așa a calculat el că slujește legii și celor care au încredere să mizeze pe cariera lui. Le întoarce serviciul, dar, de fapt, le face un mare deserviciu. Pentru că, ţinând stadionul de 230 de milioane închis, primarul nu face decât să atragă atenţia asupra sa și asupra mecanismelor de imagine prin care e promovată viitoarea elită conducătoare a României. Îndrăgostit de comunicate date pe reţelele sociale și de declaraţii atent filmate la Dolce, Răzvan Sava e doar unul dintre “aleșii de pe facebook”, pe care viaţa reală îi încurcă. Nu e un “născut digital”, e un “decreţel” de 46 de ani, ca mulți dintre noi, dar i se apretează o imagine de speranţă a generației young. Dacă n-ar fi matahala de Stadion Naţional, cu înălţimea sa de aproape două blocuri din Berceni, cariera digitală a tânărului penelist ar putea merge înainte pe facebook și pe twitter. Multe personaje au răsărit așa. În lumea virtuală, ești lipsit de bruiaje incomode din partea realității materiale. Nu prea ține. Nu ține, pentru că, în cazul stadionului, membrana se foiește la vânt și betonul strigă în gura mare. Și, atunci, Sava n-a avut ce face și a trebuit să comenteze.În prima sa declaraţie a zis, pe facebook, că una dintre soluţiile rămase e dărâmarea acoperișului,ceea ce a stârnit perplexitate în lumea constructorilor. Cineva care se pricepe la Stadionul Național observa această nuanță. De ce folosesc exclusiv facebook o parte a noilor sosiți?! Pentru că, dată pe facebook, o declarație nu are gravitație, poți s-o întorci, e parte a unui univers ludic. Dovadă că declaraţia primarului Răzvan Sava despre posibilitatea dărîmării acoperișului, ”cu flexul”, după cum glumea un cititor, părea venită direct din lumea jocurilor pe calculator, acolo unde poţi schimba orice, pe loc, fără costuri și fără consecinţe. Acum, edilul declară că nu redeschide stadionul pentru că “nu ne jucăm cu vieţile oamenilor”, dar nu explică în ce constă concret pericolul la adresa vieţii oamenilor. Duraskin, materialul care acoperă Arena, este acoperiș pentru hangare de avioane în Berlin, acoperămînt pentru un uriaș complex al pelerinilor din Mecca și e folosit la un centru de mari dimensiuni în Lhasa, inima istorică a Tibetului. Numeroase stadioane, bazine de înot sau arene de tenis din Europa folosesc Duraskin. De fapt, Sava face altceva și e timpul să o spunem. El desenează cu creta în jurul corpului Stadionului Naţional! Are nevoie de un cadavru ca să existe crima. Sava arată tuturor stadionul mort ca să înţelegem cât de răi au fost Oprescu&Fiii și cât de responsabili și de în litera legii se manifestă cei din PNL. E un joc politic”, potrivit Tolo.ro.

Moise Guran scrie, pe blogul său, că în interiorul Curţii Constituţionale s-ar fi demarat proceduri pentru a face inutilizabile în justiţie toate probele strânse de SRI.

„Încă nu avem confirmarea certă a motivării deciziei CCR, aceasta va veni probabil săptămâna viitoare. În calitatea sa de unică autoritate de interceptare, SRI a primit, prin decizie a CSAT, acces la serverele de comunicaţii fixe şi mobile şi a dezvoltat, cu costuri de milioane de euro, softuri de criptare, ce securizează eventuale interceptări la nivel naţional. Altfel spus, SRI este singurul legat la Vodafone, Orange, RCS, Telekom. Atunci când SRI interceptează o convorbire telefonică, operatorii văd că se face o interceptare, dar nu ştiu exact ce numere sunt interceptate. Firesc! Sunt chestiuni secrete. Până acum, şi DNA, şi DIICOT, şi DIPI, SIE, poliţia sau serviciile secrete ale armatei, dacă obţineau un mandat de interceptare, puteau cere în baza lui o interceptare prin serverul SRI, cel care face criptarea respectivă şi dă ţeavă mai departe organului penal sau de informaţii care urmăreşte un corupt, un terorist, un spion, un criminal sau doar un evazionist. Procedura este aceeaşi şi a fost limitată astfel pentru că ar fi costat mult mai mult ca toate parchetele, poliţiile şi serviciile din ţară să-şi cumpere sau să-şi dezvolte propriile capacităţi de interceptare. Iar la SRI, dezvoltarea softurilor in-house, că era prea riscant să le cumpere de la altcineva, chiar şi de la aliaţii noştri americani, a durat ani de zile. Și oricum, într-un astfel de haos, era mult mai posibilă interceptarea ilegală şi abuzivă a unor convorbiri. Acum, după decizia Curţii Constituţionale, SRI devine pur şi simplu inutil pentru Justiţie, căci indiferent ce află SRI, nu mai poate fi adus ca probă judecătorilor”, scrie Guran.

Pe blogul lui Adelin Petrișor citim despre deplasarea sa în Kandahar.

Armata a schimbat contingentul din Afganistan. În Kandahar, locul infanteriștilor Batalionului 811 a fost luat de cei din Batalionul 2 Călugăreni.  Romeo Stancu și cu mine am profitat de ocazie și am stat în Kandahar 10 zile. Nu prea am stat. Am ieșit de câteva ori în patrulă (aș fi vrut mai mult, dar asta e ) cu reprezentanții ambelor batalioane, am filmat, am intervievat militari români și americani, dar și civili afgani. Am avut parte și de un atac cu rachete, urmat de explozia unui IED, bombă ascunsă pe drum. Kandaharul e mult mai periculos decât era până-n retragerea din 2014. Sunt 6 povești ce vor fi difuzate săptămâna viitoare, de luni până sâmbătă, în Telejurnalul de la ora 20. Va urma și un reportaj mai mare. Promit să îl difuzez până în insolvență!”, scrie el.

Pe blogul Victor Kapra citim despre proiecția, în avanpremieră, a documentarului realizat de Discovery Channel despre incendiul din clubul Colectiv.

 

„După 44 de minute de proiecție, se aprinde lumina în sală. O liniște grea. Ada Rosetti, director regional de programe Discovery Channel, ne invită rostind greu cuvintele și stăpânindu-și lacrimile să punem întrebări invitaților. Ce întrebări să pui? E cel mai dramatic și răscolitor documentar pe care l-am văzut vreodată. Nodul în gât e cât pumnul.
Invitații se află pe scenă: Mihai Predescu, realizatorul documentarului, Charlotte Reid, producător executiv, și Nick Allder, expert în efecte speciale, cu o mulțime de premii internaționale pentru filme celebre ca Alien sau Al cincilea element. Dezastrul din Colectiv, documentarul produs de Discovery Channel, care a avut ieri avanpremiera în România, este făcut foarte englezește: nu trage concluzii, nu arată cu degetul vinovații, nu se lansează în speculații – îl lasă pe privitor să înțeleagă. A ales să expună doar faptele unanim acceptate și, deci, reale. Scenariul se bazează pe o cronologie minuțioasă și cutremurătoare, de la primul foc de artificii din club, la al doilea care a aprins buretele de pe stâlp, flacăra, „la început cât cea a unei brichete Zippo”, pe care – spune un martor – „cei dinăuntru o priveau ca hipnotizați”, și apoi următoarele minute în care oamenii au ars de vii sau s-au intoxicat cu fum. Discovery Channel folosește fotografii și secvențe video/audio reale (unii au filmat cu telefonul în timp ce se zbăteau să iasă pe unica ușă de un metru), dar a și reconstituit cinematografic într-un studio de film atmosfera din clubul Colectiv, inclusiv momentul în care se declanșează focul. Au fost intervievate persoane din fiecare categorie reprezentativă în succesiunea evenimentelor din seara tragediei. Personajele din documentar sunt supraviețuitori care au fost sau nu răniți, rudele acestora, personalul medical, autoritățile implicate în operațiunile de salvare și un expert în chimie aplicată”, scrie bloggerul.

 

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă