10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Moise Guran: Nici comercianții, nici cumpărătorii nu se așteptau la...

REVISTA BLOGURILOR. Moise Guran: Nici comercianții, nici cumpărătorii nu se așteptau la ieftiniri, după scăderea TVA

Pe bloguri citim, marţi, despre scăderea cotei TVA, care nu a adus modificări de preţuri, cât şi despre propunerile BNR cu privire la Legea dării în plată.

Moise Guran scrie, pe blogul său, despre scăderea TVA la care nu a adus, însă, şi scăderea preţurilor.

“Nu mă surprinde acest lucru, pentru că, așa cum v-am spus și în vară, prețul nu îl face o taxă, fie ea și TVA-ul, îl face cererea și oferta. Faptul că nimeni nu se miră că scăderea cotei generale de TVA n-a produs modificări de prețuri ne arată doar că nici comercianții, nici cumpărătorii nu se așteptau la ieftiniri. Și acestea nici nu s-au produs, cu excepția prețurilor reglementate, adică a celor ale carburanților, gazelor și energiei. Dintre alimente, doar cartofii s-au scumpit în ianuarie, cu 3% (deci cam 6 bani, pfff!) ceea ce a și anulat pe general ieftinirea carburanților și a energiei, dar oricum, aceste medii nu prea contează, căci cei cu mașini nu știu întotdeuana prețul cartofului, la fel de bine cum îl știu cei care nu sunt interesați de prețul benzinei. Să știți că nu critic faptul că n-au scăzut prețurile mărfurilor nealimentare, categoric pentru comercianți, și nu numai, scăderea cotei generale de TVA este o gură de aer, iar pentru Fisc este oportunitatea perfectă să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale. Și cam atât”, scrie Guran.

Zoso.ro scrie despre documentul trimis de Banca Naţională a României (BNR), care a trimis Parlamentului un document de 25 de pagini, care vizează modificarea unor prevederi ale Legii dării în plată.

“Faza cu limita la 150.000€ mi se pare rezonabilă. Ce mă amuză este că sunt atât de disperate să pice pe spinarea cetățenilor români deciziile lor proaste încât sunt în stare de orice. Că de asta se agită atâta, că știu că au dat credite aiurea și acum le e frică să nu li se spargă în cap deciziile proaste. Iar faza cu avansul considerabil trebuia să se întâmple în 2006 sau 2009, măsură pe care BNR a ignorat-o complet și care ar fi redus considerabil numărul creditelor date aiurea și a rezidențialelor construite la porumb. Pentru că, atunci când ai muncit ca să strângi niște bani, nu îi arunci imediat pe o casă construită în fundul lumii, pentru că te presează banca să semnezi”, scrie bloggerul.

Cristian China Birta scrie despre două victorii în handbal, care au trecut, luni, neobservate pentru publicul din România.

“Concret, handbaliștii de la Dinamo au întors tare de tot meciul din Liga Campionilor, de la Granollers. După 20-13 pentru spanioli la pauză, alb-roșii s-au impus cu 29-28, ultimele trei goluri fiind înscrise de un francez de culoare, Ibrahim Diaw. Nici nu apucase bine lumea să afle despre această ispravă, căci în aceeași după-amiază, povestea s-a repetat, la fete însă. HCM Baia Mare a bătut în aceeași manieră, în deplasare, în Liga Campionilor, pe terenul franțuzoaicelor de la Fleury. A fost 18-17, cu gol decisiv în ultima secundă, marcat de frnațuzoaica de culoare, Allison Pineau. Cea cu scandalul scandărilor rasiste. Nu știu ca o țară să mai fi fost într-o asemenea situație, în aceeași zi. Ați observat și cum am scris mai sus. Nu am zis că nu se stinseseră încă ecourile marii victorii dinamoviste, așa cum mi-ar fi plăcut. Am scris că abia aflase lumea, adică o insignifiantă parte a consumatorilor de informație sportivă”.

 

 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă