21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de...

REVISTA PRESEI. Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă

Ziarele de miercuri analizează evenimentul care a zguduit inima Europei.

“Adevărul” prezintă mărturiile unei românce stabilite în Bruxelles, după atentate: „E mult mai groaznic decât pare. E un adevărat coşmar! Nu se mediatizează tot! Vrem să ne întoarcem în România, dar nu putem“. Este vorba de o sătmăreancă stabilită de zece ani în Belgia, care le-a povestit cu greu rudelor din Satu Mare situaţia din Belgia şi felul cum autorităţile îşi fac datoria şi asta pentru că în prima parte a zilei de marţi, din cauza închiderii liniilor telefonice, nu a putut lua legătura cu cei apropiaţi.

“Gândul” titrează: “Patru români au fost răniţi. Bilanţul victimelor în exploziile de la aeroport şi metrou depăşeşte 30 de morţi. Statul Islamic a revendicat atacul” şi prezintă cronologia evenimentelor de la Bruxelles.

Şi “Evenimentul Zilei” anunţă că “MAE a stabilit că printre RĂNIȚII în atentatele din Bruxelles se află PATRU cetățeni ROMÂNI: Un minor este în grija medicilor după EXPLOZIILE din capitala Belgiei”.

În “Cotidianul”, Stelian Tănase mărturiseşte că “sunt unul dintre puţinii, îmi recunosc această infirmitate, care nu ştiu ce trebuie făcut împotriva terorismului, atentatelor cu bombă, împotriva acestor kamikaze fanatici care se aruncă în aer în aeroporturi, staţii de metrou, gări, mall-uri, intersecţii aglomerate. Am văzut acest tip de acţiuni la Londra, Madrid, Paris în ultimii ani. Aşa cum se văd lucrurile azi, se pare că nu pot fi opriţi, anihilaţi. Nici împiedicaţi să aducă atâta nenorocire”.

HotNews redă informaţiile MAE privind situaţia cetănilor români din capitala belgiană: “MAE reaminteste totodata ca a pus la dispozitia cetatenilor romani precum si rudelor acestora urmatoarele contacte telefonice ale Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, precum si telefonul mobil de urgenta al sectiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854”.

Sub titlul “Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă”, “Jurnalul Naţional” scrie că este a doua oară în ultimele patru luni când Belgia se află în alertă teroristă la nivel maxim: “Ameninţarea la adresa securităţii este serioasă, iar un atac terorist, iminent. În aceeaşi situaţie era ţara în data de 21 noiembrie 2015, după o serie de atacuri coordonate, puse la cale chiar în Belgia, care au făcut 130 de victime la Paris. Şase zile a durat atunci alerta maximă. Apoi, instituţia care coordonează analiza nivelului de pericol (OCAM) a redus-o la penultima treaptă – nivelul 3. Practic, de la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles se trăieşte în condiţii de criză de securitate. Ameninţarea teroristă este „posibilă şi probabilă”. Chiar și în aceste condiţii, celula teroristă coordonată de Salah Abdeslam a pregătit atacuri soldate cu zeci de victime. Şi a executat aceste atacuri în timp ce Abdeslam dădea cu subsemnatul în faţa procurorilor”.

Şi “Ziarul Financiar” titrează că “Europa este mai vulnerabilă ca niciodată, arată atacurile de la Bruxelles”: “atacurile de la Bruxelles arată că reţele jihadiste din Belgia, dar şi în restul Europei, rămân capabile să organizeze operaţiuni de amploare sângeroase, indiferent de presiunea pe care poliţia o exercită asupra lor, apreciază experţi şi oficiali”, relatează AFP online.

Wall Street” ne spune cum este afectat europeanul de rând de către ameninţarea islamistă: “Desi autoritățile belgiene au ridicat nivelul de alertă, iar strazile orasului au fost invadate de soldati inarmati pana in dinti, evenimentele au evidentiat inca o data ca, indiferent de gradul de securitate declarat de autoritati, nu suntem deloc siguri in fata amenintarii islamiste”.

“Gazeta Sporturilor” scrie că “Steaua a făcut primul antrenament din cantonamentul de la Brașov. Reghecampf a adus un nou stil de antrenament la Steaua, cel cu electrostimulatoarele Wireless VisionBody, care îi ajută pe jucători la întărirea ligamentelor și articulaților, definirea și tonifierea musculaturii.

Cu această tehnologie se pot antrena 8 jucători deodată. Fotbaliștii au fost îmbrăcați cu un costum special, numit Visionbody, care permitea stimularea electrică a mușchilor. Cel care i-a propus lui Reghecampf această nouă tehnică e Mircea Brânzei, cântăreț, dansator, instructor FIT și component al naționalei de fotbal a artiștilor. Acest nou stil de antrenament pune la lucru toate cele 9 grupe de mușchi importante ale corpului”.

Prosport” titrează: “Fotbal sub teroare! Raţ cere ajutorul Guvernului la EURO! Reacţia căpitanului naţionalei după atacurile de la Bruxelles” şi scrie că, “cu trei luni înainte de startul EURO 2016, lumea fotbalului îşi pune întrebarea în ce măsură vor putea autorităţile să asigure siguranţa echipelor şi a fanilor care vor lua cu asalt Franţa pe durata turneului final. UEFA a dat imediat asigurări că pune pe primul loc siguranţa şi au fost luate măsuri pentru evitarea unui incident similar, însă inclusiv jucătorii celor 24 de participante se tem de noi evenimente sângeroase”.

Şi “Libertatea” scrie despre atentatele sângeroase de la Bruxelles, făcând cronologia evenimentelor: “Explozii în Bruxelles: zeci de morți și sute de răniți. Patru români, dintre care un minor, printre victime”.

“Click” se întreabă “Paris, Bruxelles… Cine urmează pe lista atacatorilor islamişti? – iar ne-a fost dat să vedem oameni morţi pe străzi, trupuri sfârtecate, feţe pline de sânge, răniţi implorând după ajutor. Înfricoşător este că aceste imagini pot fi întâlnite din ce în ce mai des în Europa. De data aceasta, teroarea a lovit la Bruxelles, ”capitala” bătrânului continent”.

“Cancan” publică mărturia exclusivă a unui român: “Am dormit lângă teroristul de a metrou!”. ”La un moment dat, la geamul camerei, mi-a bătut cu pistolul un bărbat în civil! Urcase pe scara de incendiu. M-am speriat. Am crezut că e hoţ. Mi-a strigat însă că e poliţist. Am deschis geamul şi mi-a cerut să mă îmbrac şi să cobor la recepţie. Nu înţelegeam nimic. Mi-a explicat că în camera de lângă mine ar fi stat un terorist şi că acesta a provocat o explozie la staţia Maelbeek”.

 

 

 

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă