12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Care sunt schimbările sociale generate de lupta anticorupție

REVISTA PRESEI. Care sunt schimbările sociale generate de lupta anticorupție

Din ziarele de luni, aflăm care sunt schimbările sociale generate de lupta anticorupție, că deciziile de impunere pentru 2014 încep să sosească, dar și că PIB-ul real de pe trimestrul I 2015 a fost pentru prima dată de la criză încoace mai mare decât cel din trimestrul III 2008.

În ziarul Adevărul citim despre schimbările sociale produse generate de lupta anticorupție, după dezintegrarea grupurilor de interese care au deţinut controlul în ultimii 25 de ani. Populaţia urmăreşte cu sufletul la gură evoluţia marilor dosare. Încrederea în DNA a sărit de 60%, dar tot mai multe voci avertizează că România poate rata momentul dacă va aştepta totul de la o singură instituţie. “Dincolo de eforturile procurorilor, noi trebuie să ne întrebăm cine vine în loc. Asta nu-i treaba Justiţiei penale, e treaba noastră, ca societate civilă şi ca ţară. Dacă ajung la putere alţi oameni care se vor comporta la fel, n-ai rezolvat nimic”, spune Laura Ştefan, expert în anticorupţie. „Pentru ce spectacolul ăsta de forţă?” DNA a început să crească în popularitate şi să fie percepută ca un motor al schimbării odată cu finalizarea marilor dosare: de la condamnarea lui Adrian Năstase, care a spulberat mitul politicianului intangibil, şi până la valul de condamnări şi arestări preventive din ultimul an. În contrast cu entuziasmul celor care s-au bucurat să-i vadă încătuşaţi pe marii corupţi, a apărut teoria supraexpunerii, a celor care acuză DNA că a transformat actul de justiţie într-un show televizat.

Din Evenimentul Zilei aflăm că adjunctul ISU Dobrogea, lt. col. Ion Vlăduț, dar și alți ofițeri din echipa lui sunt acuzați de hărțuire sexuală, discriminare pe criterii religioase, abuz în serviciu. Situația este cunoscută de Prefectura Constanța, conducerea IGSU, fiind plângeri penale și la Parchetul Militar. Ignorați de autorități, mai mulți ofițeri și subofițeri s-au adresat „Evenimentului zilei”. Ei ar fi fost amenințați de prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, lt. col. Vlăduț Ion, „că atâta timp cât va fi el șef, noi nu vom promova în nicio funcție”. Militarii confirmaseră în fața echipei de control de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) un caz de hărțuire sexuală din partea lt. col. Vlăduț Ion asupra unei colege, plutonier. Ar mai fi fost și alte angajate hărțuite, dar tânăra a fost singura care a avut curajul să sesizeze IGSU. Ar fi știut și tatălui ei, preot, care îl rugase, personal pe lt. col. Vlăduț Ion să-i lase fiica în pace. Un „protejat” al prim – adjunctului ISU ar avea aceleași „apucături”. Și-ar ar fi bătut iubita în curtea ISU Dobrogea, angajată a unității, pentru că ar fi îndrăznit să ia apărarea colegelor.

Capital.ro ne informează că deciziile de impunere pentru 2014 încep să sosească. Astfel, dacă aţi ales să vă înregistraţi în Spaţiul Privat Virtual, documentele vă vor fi comunicate exclusiv online şi trebuie să vă achitaţi datoriile în maxim 75 de zile de la primirea lor, în caz contrar urmând să fiţi penalizaţi cu dobânzi de 0,05% pe zi din sumă şi somaţi în vederea executării silite. Deciziile de impunere sunt comunicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin poștă, cu semnare de primire, electronic, dacă aţi optat pentru Spațiul Privat Virtual (SPV) sau  prin publicitate cu afișarea pe site-ul ANAF, în cazul în care s-a constatat, cu dovezi, că nu există posibilitatea să vă fie trimise în alt mod. Noutatea este SPV care a devenit funcţional în toată ţara din acest an. Dacă aţi ales acest serviciu, veţi primi toate documentele în dosarul electronic, fără a vă mai fi transmise prin poştă. Precizarea a fost făcută pe 22 mai, în Ordinul 572/2015 care a modificat Ordinul 1154/2014 privind procedura de înregistrare în SPV. 

Din Ziarul Financiar aflăm că PIB-ul real de pe trimestrul I 2015, adică ajustat sezonier, a fost pentru prima dată de la criză încoace mai mare decât cel din trimestrul III 2008, vârful de după Revoluţie, arată datele prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de către Institutul Naţional de Statistică (INS). PIB-ul din trimestrul I 2015 a avut o valoare de 169,9 puncte procentuale măsurate faţă de media trimestrială a anului 2000 â 100.  În trimestrul III 2008, anul de vârf de dinainte de criză, valoarea PIB-ului raportat tot la nivelul mediu trimestrial al anului 2000 a fost de 167,8 puncte procentuale. Reperul 2000 a fost ales de către Statistică pentru că România a înregistrat o creştere economică neîntreruptă între 2000 şi 2008, practic cea mai lungă perioadă de dezvoltare din ultimele decenii. În cei opt ani s-a adăugat la PIB-ul real al României circa 60%. Este de remarcat că, luând în calcul suişurile şi coborâşurile dramatice de după 1990, PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990, astfel încât degeaba s-au acumulat 60% din PIB-ul anului 2000 în cei opt ani de creştere, dacă punctul de start a fost sub cel din 1990.

Wall Street ne prezintă un interviu cu Jean-Francois Fallacher, CEO al Orange Romania. În cadrul interviului, directorul Orange România a vorbit despre afacerea pe care o conduce. Jean-Francois Fallacher a declarat că Orange are în jur de 700 de magazine. În jur de 600 de clienți vin zilnic în acest magazin, iar printre cele mai solicitate servicii sunt cele de plată a facturilor sau de alegere de abonamente noi, după cum spune Mădălina Stan, shop manager. Magazinul include și un ”care center”, adică un centru în care telefoanele sunt reparate pe loc. Cele care nu pot fi reparate într-o oră sunt trimise la ”clinica de telefoane”, așa cum numește Fallacher centrul din zonă Băneasa, unde zilnic ajung între 800 și 1000 de telefoane din toată țara. Tot în acest magazin a fost implementat un sistem prin care primești un bon de ordine și poți vedea pe un ecran când urmezi la rând..

Gândul.info ne prezintă un reportaj cu camera ascunsă despre traficul cu țigări. Jurnaliștii ilustrează, astfel, o nouă faţă a României Clandestine, lumea subterană în care se câştigă munţi de bani: 500 de milioane de euro pe an doar din ţigări. Traficanţii dau lovitura aducând ilegal în ţară, pe lângă ţigări, carburanţi şi alcool. Astfe, printr-un singur punct de frontieră, se scurg, numai din ţigări, 1.250.000 de lei lunar. ”Dealerii mici, Eduard şi Ţache, sunt non-stopişti. Ei din asta trăiesc. Meseriaşi, nu artişti de forţă în ale traficului cu tona. Slujbaşi la propria afacere măruntă sau la şmenul unor rechinaşi mai mici”, spun jurnaliștii de la Gândul.info. Indiferent de timp şi anotimp, de ploaie, de soare sau ninsoare, comerciantul stradal de ţigarete nu are liber.

Din Prosport.ro aflăm că Anghel Iordănescu a preferat să îl cheme la echipa naţională pe Bogdan Vătăjelu de la CSU Craiova în locul lui Alexandru Vlad, fotbalist care a avut un final de sezon excelent la Dnepr Dnepropetrovsk, finalista Europa League. Totuși,Mircea Lucescu a lăudat calităţile fundaşului stânga pentru care ucrainenii de la Dnepr plăteau circa 2 milioane de dolari în 2013. Bogdan Vătăjelu, alesul lui Iordănescu, este unul dintre cei mai buni fotbalişti ai ultimului sezon din Liga 1 şi unul dintre cei cu recorduri de minute jucate în toate competiţiile. România joacă la Belfast, sâmbătă de la ora 21:45, un meci cu Irlanda de Nord care se poate dovedi decisiv în înlăturarea temerilor cu privire la calificarea directă la Euro 2016. Selecţionerul Anghel Iordănescu a început pregătirea jocului imediat după finalul sezonului în principalele campionate ale Europei, însă ca de fiecare dată există şi voci care critică lotul convocat de ”General”. România pare descoperită în momentul de faţă în banda stângă a liniei defensive, acolo unde ieşirea din schemă a lui Răzvan Raţ (accidentat) a produs convocarea de urgenţă a lui Bogdan Vătăjelu, fotbalistul lui CS U Craiova.

Cele mai citite

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă