18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Miza retragerii Rusiei din Siria şi perspectivele economiei în 2016

REVISTA PRESEI. Miza retragerii Rusiei din Siria şi perspectivele economiei în 2016

Ziarele de luni abordează problema retragerii Rusiei din Siria, ordonanţa interceptărilor, legea antilegionară, dar şi revolta celor care au luat credite în valută şi care au fost loviţi de creşterea cursului şi scăderea valorii apartamentelor.

Rusia se retrage din Siria şi vine la Kiev şi Chişinău – anunţă “Adevărul“, într-o amplă analiză semnată de specialistul de politică externă Dan Dungaciu, care crede că “retragerea rusă, făcută în preajma negocierilor de Pace de la Geneva, are câteva repere clare. În primul rând, s-a confirmat ideea că niciun armistiţiu sau plan de pace nu se poate concepe fără armonizarea poziţiilor a doi actori fundamentali: SUA şi Rusia”.

În al doilea rând, scrie Dungaciu – “Rusia – dincolo de economiile pe care le face, deloc de neglijat, chiar dacă nu decisive în ordinul de plecare – se retrage în timpul de armistiţiu, adică în timp de pace, deci asta înseamnă, cum bine s-a sesizat, o plecare victorioasă, nu o fugă din timpul unui conflict în curs (situaţie net diferită de Afganistan). Mai mult, lasă un regim sirian întărit, acceptat la negocieri şi care va trebuie să înţeleagă, totuşi, că nu este indispensabil nici măcar pentru Moscova”.

Gândul” se ocupă de ordonanţa interceptărilor care va intra luni în dezbaterea Parlamentului şi scrie că “parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI”. Pot să vă spun că sunt lucruri care nu pot fi puse în aplicare, sunt numai teoretice, probabil, ca să zic aşa, tehnocrate. Iar eu cred că tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”, este concluzia senatorului PSD, Daniel Savu, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Evenimentul Zilei prezintă imaginile şocante făcute de anchetatorii care au strâns probe după incendiul de la Colectiv şi citează din raport “Totul este ars: de la ventilatorele montate pe exterior, la intrarea in club, pana la cea mai mica bucata de mobila din interior iar din scena a ramas doar scheletul metalic. Expertii confirma ca viteza de propagare a flacarilor a fost de 2,3 m pe secunda, iar scanteia provocata de materialele pirotehnice ar fi avut la tasnire temperatura de 3000 de grade”.

Cotidianul face o analiză simplă a documentelor care arată că Legea 217/2015, antilegionară, anulează, practic, o parte din concluziile „Raportului Comisiei prezidenţiale de condamnarea comunismului”! În fruntea acestei operaţiuni se află – culmea! – o instituţie din subordinea Guvernului: Institutul „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian, fiul unuia dintre ideologii stalinişti!  

Hotnews prezintă un reportaj despre cum arată baza din România în care se antrenează agenţii pregătiţi să lupte în avion cu teroriştii aerului. ​”La 40 de kilometri de Bucureşti, în subsolul unei clădiri din Grădiştea, zeci de persoane se antrenează zilnic şi învaţă cum să intre înarmate la bordul avioanelor, fără ca nimeni să-şi dea seama. Azi pot fi pe un zbor spre Roma, mâine spre Timişoara. Probabil aţi călătorit alături de ei în avion şi nici nu aţi realizat. Nu sunt terorişti şi nici nu pun la cale vreun atentat, ci dimpotrivă. Sunt aşa numiţii “Şoimi ai aerului” – Air Marshals cum li se mai zice prin filmele americane. În fiecare zi trag peste 300 de cartuşe în poligon şi în simulatorul digital, iar antrenamentele, scenariile armate şi luptele corp la corp le fac într-o copie fidelă de interior de avion. 

Tot la avioane se referă şi Jurnalul Naţional, dar la cele de tip F16, achiziţionate de statul român şi care vor ajunge în ţară în luna septembrie, după cum a anunţat ministrul Apărării, Mihnea Motoc. “Aeronavele, care vor participa la misiuni de patrulare în spaţiul aerian românesc şi balcanic, vor deveni operaţionale începând cu anul 2017, după ce piloţii români şi personalul tehnic vor fi instruiţi. Tot în 2017, va intra în vigoare Legea rezerviştilor voluntari, despre care ministrul spune că va rezolva deficitul de personal pe care armata română îl are. Motoc a adăugat că serviciul militar obligatoriu în România nu este încă luat în calcul”.

Ziarul Financiar scrie despre “cea mai rezonabilă soluţie pentru stingerea revoltei celor care au luat credite în valută şi care au fost loviţi de creşterea cursului şi scăderea valorii apartamentelor. Înainte de a fi prea târziu”

Wall Street enumeră lecţiile crizei şi perspectivele economiei în 2016. Şi încearcă să afle de ce Romania trece prin cea mai bună perioadă din ultimii 20 de ani de la Mircea Varga (Ţiriac Holding) şi Bogdan Popa (Raiffeisen Bank), doi CFO de top care au înfruntat criza financiară la două dintre cele mai mari companii din România, alături de Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

Gazeta Sporturilor” scrie despre faptul că Edi Iordănescu și-a pierdut cumpătul la finalul meciului cu Dinamo, când a declarat că va veni la meciuri în cătușe. Edward Iordănescu a fost extrem de nervos la finalul partidei dintreDinamo și Pandurii, 1-1, fiind trimis în tribune de centralul Cristi Balaj, imediat după golul lui Hora, în minutul 90.

Despre mizele acestui meci scrie şi “Prosport“, care crede că “Ei se bat, Steaua şi Astra câştigă! Dinamo şi Pandurii termină la egalitate, 1-1, după un meci încins”. Concluzia? “Dinamo joacă la alibi, aşa cum se aude de ani de zile în comentariile de la TV, adică aşteaptă şi speră să iasă bine, iar asta o costă. Nicoară intră bine pe teren, face o fază excelentă pe stânga, însă Răduţ se lasă pe spate şi dă peste. Nicoară nu renunţă şi repetă faza, de data asta cu Hora la primire, iar golgheterul campionatului îşi face norma: gol în penultimul minut regulamentar şi se face dreptate. Două echipe se bat, câştigă Steaua şi Astra!”  

“Libertatea” publică un video exclusiv şi titrează “A trecut testul popii! Lidia Buble susține că tatăl ei, pastor penticostal, l-a acceptat pe Răzvan Simion, iubitul ei însurat”. Recent, artista și-a revăzut părinții, dar și nepoții, alături de care s-a uitat la desene animate. Ea susține că vizionarea programelor pentru copii o relaxează.

Click” se ocupă de un alt cuplu celebru în lumea mondenă şi tot cu probleme de moralitate. “Scăpată de rivală, Pelinel face cumpărături pentru fiul lui Borcea” – este titlul articolului care dezvăluie că fotoreporterii “au surprins-o la un magazin cu articole pentru bebeluşi, frecventat adesea de vedete, căci doar nu te poţi numi VIP dacă nu-ţi plimbi moştenitorul într-un cărucior de fiţe. La astfel de “vehicule” s-a uitat şi graviduţa lui Cristi Borcea, iar cel pe care a pus ochii este un model Stokke Trailz, care cu toate accesoriile, landou, parasolar, scoică auto, husă pentru ploaie, ajunge la aproximativ 6.000 de lei”.

 

 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă