26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Mica revoluţie din agricultură anunţată de Guvern

REVISTA PRESEI. Mica revoluţie din agricultură anunţată de Guvern

Ziarele de marţi scriu despre mesajul premierului Cioloş către primari de a avea grijă de pământuri, dar şi despre căderi spectaculoase ale unor personaje politice ce au făcut istorie în România.

Adevărul” consemnează povestea incredibilă a lui Pavel Durov, poreclit „Mark Zuckerberg al Rusiei“. Este vorba despre “întemeietorul reţelei sociale VKontakte, a părăsit Rusia după ce a intrat în conflict cu Kremlinul şi a pus, în august 2013, bazele unui nou proiect, Telegram, o aplicaţie de mesagerie criptată care le dă mari bătăi de cap autorităţilor în ceea ce priveşte spionarea utilizatorilor”.

Publicaţia consemnează şi faptul că Durov “a sfidat autorităţile, şi-a părăsit ţara cu o avere impresionantă şi s-a pus pe treabă la un nou proiect online conceput în spiritul convingerilor sale liberale. În prezent, călătoreşte prin lume şi militează pentru confidenţialitatea schimburilor de informaţii pe internet”.

Gândul” analizează mesajul premierului Cioloş către primari: „Nu-mi doresc ca pământul să fie vândut la străini”, în contextul în care pământul este ”prima resursă” de la care se porneşte în dezvoltarea comunităţii. „Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi să o obţineţi înapoi”, a spus premierul.

“Evenimentul Zilei” publică o amplă analiză a lui Ion Cristoiu despre… căderi. “Vă mai amintiți vara lui 2015? Vă mai amintiți cine și ce era Gabriel Oprea? Dar acum știți ce e? Un deplin anonim! Asta, da, Cădere! Am scris şi publicat un amplu eseu consacrat unor Căderi spectaculoase din trecutul românesc – Alexandru Ioan Cuza, Carol al II-lea, Mareşalul Ion Antonescu, Nicu Ceauşescu. E drept, sub același semn, m-am aplecat şi asupra revenirilor spectaculoase, cînd Istoria îşi confirmă statutul de telenovelă”.

Sub titlul “România, o pată albă pe harta resurselor Europei”, Cotidianul” prezintă un interviu cu Andrei Grigorescu, inginer geolog, consilier pentru stategie şi dezvoltare al directorului general al Institutului Geologic al României, care dezvăluie: “Când m-am angajat prima dată aici, ne-au pus să cărăm toate rapoartele geologice din Fondul Geologic, de la etajele 5-6 ale Institutului la etajul 3. Atunci am observat că mai mult de jumătate, adică nişte mii de dosare, erau de fapt coperţi goale! I-am comunicat directorului de atunci şi el a dat din umeri. (…) Apoi când am revenit în Institut anul trecut în calitate de consilier al directorului general, am participat la un amplu inventar. În biroul fostului director am găsit documente secrete, iar ceea ce era mai grav, ele nici măcar nu aparţineau IGR, ci erau ale IPROMIN (fosta instituţie de proiectări miniere), care ţinea arhiva la noi în clădire. S-a sigililat biroul lor, iar apoi, a doua zi, sigiliul era rupt, camera era goală!”

HotNews scrie despre “Mica revoluţie din agricultură anunţată de guvern: numărul ţăranilor şi micilor fermieri care vor putea lua bani europeni va creşte de şase ori”. Şi asta în contextul în care, plecând de la constatarea bazată pe o cercetare academică, potrivit căreia “fermele foarte mari nu răspund nevoilor sociale, în zonele cu cele mai mari ferme din România sunt şi zonele cu cele mai întinse pungi de sărăcie”, guvernul a anunţat o serie de măsuri prin care numărul ţăranilor care vor putea lua fonduri europene ar putea creşte exponenţial.

Jurnalul Naţional” consemnează victoria europarlamentarului Mircea Diaconu în ultima bătălie cu Horia Georgescu, fostul şef al ANI. ÎCCJ i-a dat câştig de cauză lui Mircea Diaconu, după ce Georgescu contestase dreptul acestuia de a deţine mandatul de europarlamentar. „Sunt uşurat şi trist. Sunt trist că am pierdut cinci ani din viaţă. Nu sunt supărat, mă liniştesc şi zilele următoare iau o hotărâre, în sensul de a încerca să văd dacă acest abuz are cumva şi chip şi nume. Sau a fost doar un efort al instituţiilor statului român…” a spus Mircea Diaconu la o emisiune televizată.

“Ziarul Financiar” analizează “Inegalitatea veniturilor: când cei în vârstă câştigă mai mult decât tinerii” şi citează econo­miştii, care atrag atenţia asupra diferenţei în creştere dintre avuţia celor mai în vârstă şi restul populaţiei. 

În context, este menţionată divergenţa care exacerbează dezechilibrele din sistemele de pensii de stat, evidenţiind în acelaşi timp problemele salariale ale forţei de muncă mai tinere. “În mod tipic, cei mai în vârstă au venituri mai mici decât restul populaţiei pentru că mulţi dintre aceştia nu mai lucrează. Totuşi, în prezent, diferenţa dintre veniturile celor cu vârste de 65 de ani şi peste şi restul populaţiei se află în scădere semnificativă în Europa şi Statele Unite de la momentul recesiunii”.

Wall Street” prezintă povestea Doinei Cepalis, antreprenoarea care a pus Paşcaniul pe harta mondială a producătorilor de scaune auto pentru copii. “Doina Cepalis a experimentat statutul de angajat in perioada comunista. Nu i-a placut insa ”inregimentarea”, astfel incat, dupa Revolutie, a inceput sa construiasca in Pascani notiunea de antreprenor. Cum? Cu 10 angajati si 10.000 de euro. A ajuns in prezent la 1.000 de angajati si o cifra de afaceri de 10 mil. euro, ”luptandu-se” de la egal la egal cu chinezii pe piata mondiala a producatorilor de scaune auto pentru copii”.

“Gazeta Sporturilor” publică mesaj lui Ronnie O’Sullivan pentru fanii din România: “Abia aștept să vin să vă văd pe 2 și 3 aprilie, avem două evenimente fantastice pentru voi și voi aduce cu mine 3 alte legende extraordinare ale jocului!”. Pe 2 şi 3 aprilie 2016 campionul mondial Ronnie O’Sullivan revine în România pentru un patrulater de cinci stele! Alături de Ronnie vor mai veni la Bucureşti Stephen Hendry, Steve Davis și Jimmy White! 

Despre un alt campion, dar la fotbal, scrie şi “Prosport“: Budescu şi viaţa în China: “Mi-e mai greu decât în România: forţă, viteză. Îi driblezi şi vin înapoi”.Budescu spune că era pregătit să reprezinte naţionala şi nu regretă transferul în China, chiar dacă decizia l-ar putea costa prezenţa la Euro 2016. Fostul jucător al Astrei spune că a acceptat să plece fiind convins că timpul scurt rămas până la Euro îl va face pe selecţioner să se bazeze în continuare pe el: “Nu se pot schimba multe în jocul meu în două, trei luni”. 

Libertatea” prezintă o serie de recomandări despre procedura de recuperare a datoriilor nefiscale, în cazul unei executări silite. 

Click” aruncă la tipar bomba anuluii: “Se mărită! 7 semne că Iulia Vântur e viitoarea doamnă Khan!” – “Chiar dacă filmează în Cipru, la „Ferma vedetelor”, inima Iuliei Vântur (35 de ani) e tot în India, la iubitul Salman Khan (50 de ani). Când e acolo, starul o răsfaţă ca pe o divă.

“Cancan” a găsit un alt personaj feminin din showbiz: “Neagăţabila 2: Andreea Raicu şi-a lăsat un pretendent cu buza umflată, pe trotuar, la 3.30 dimineaţa!”. 

 

 

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă