12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. „Urechile“ SRI

REVISTA PRESEI. „Urechile“ SRI

Ziarele de vineri scriu despre criticilela desemnarea lui Marian Munteanu drept candidatul PNL la Primăria Capitalei, despre cum funcţionează “urechile” SRI, dar şi despre noile achiziţii de la Palatul Cotroceni.

 “Adevărul” publică un reportaj în Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptări telefonice: “Centrul Tehnic de Securitate, divizia din SRI care are în atribuţie interceptările, este adăpostit de o clădire veche din Bucureşti. Aparent, nimic nu lasă de înţeles că prin aparatura din această clădire banală trec convorbirile a zeci de mii de persoane. După ce pătrunzi în interior, ai o puternică senzaţie de deja-vu, că te-ai întors în timp. Evident, trebuie să faci abstracţie de porţile de securitate şi sereiştii în uniformă care te verifică temeinic. Linoleumul, zugrăveala cu calciu de pe pereţi, aşa cum se făcea acum 30 de ani, fotografiile înrămate ale picturilor lui Luchian sau Grigorescu puse pe pereţi îţi dau impresia că te afli în sediul unei instituţii oarecare. Ceea ce trădează ce se întâmplă cu adevărat în spatele uşilor închise sunt doar câteva mici detalii: canelurile pentru mascarea mănunchiurilor groase de cabluri, care se văd peste tot, au la îmbinări sigilii ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat). De asemenea, pe uşi sunt autocolante cu „Zonă de securitate“. Banale sunt şi camerele în care sunt amplasate serverele de interceptare. Aici este foarte frig, zumzetul ventilatoarelor de răcire fiind omniprezent. Doar mănunchiurile groase de cabluri atrag atenţia în mod deosebit. Specialiştii SRI au explicat că totul trece prin aceste cabluri, tehnologia wireless fiind considerată nesigură”.

“Gândul” scrie despre “Una dintre primele voci care a contestat în PNL desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primăria Capitalei – Este vorba despre deputatul Theodor Paleologu susţine că în partid se manifestă „o imbecilitate colectivă”, iar liberalii se îndreaptă spre „un dezastru la locale”. Mai mult el pune şi un pariu: Marian Munteanu se va situa pe locul 4 la alegerile pentru Bucureşti, după Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi, eventual, Traian Băsescu”.

“Evenimentul Zilei” anunţă “Noi cumpărături la Cotroceni: Medalii de două milioane de lei: Contractul a fost atribuit pe 11 aprilie, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Valoarea totală a contractului este de 1.994.675,46 de lei, fără TVA. Anunţul implică încheierea unui acord-cadru, care are o durată de 48 de luni, de la data atribuirii contractului, potrivit anunţului iniţial de demarare a acestei proceduri de licitaţie deschisă”.

Sub titlul “Cum ne îngropăm trecutul ca să ne sărăcim prezentul”, “Jurnalul Naţional” scrie că “cetățile dacice din Munții Orăștie sunt singurele vestigii antice românești intrate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar monumentele noastre de importanță globală nu au și o importanță națională. Căci cetăți unice în lume zac abandonate și au ajuns atât de rău că aproape au dispărut”.

 “Cotidianul” consemnează un articol din prestigioasa publicaţie Foreign Policy: Omul Nostru de la Kiev are ”guvernul lui” şi crede că există “un mare semnal de alarmă venit din Ucraina”, completând tabloul politic din ţara vecină: “Omul din miezul problemelor de la Kiev este președintele Petro Poroșenko, cel care refuză să combată corupția endemică carte strangulează economia cel puțin la fel de mult ca și efortul de război și dramele din Donbas. În plus, Constituția țării nu prevede o modalitate de destituire a președintelui. Iar susținerea Vestului face ca puterea lui să devină și mai mare. Ca si cum nu ar fi suficient, joi cancelariile occidentale au salutat nominalizarea omului său de încredere – Volodimir Groisman. Arseni Iațeniuk nu a fost un premier angajat în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor. Însă acest politician născut în familia unui profesor universitar de istorie și a unei profesoare universitare de franceză din Cernăuți a condus totuși un guvern din care au făcut parte personaje extrem de dedicate reformelor”. 

“Hotnews” anunţă: “Activitatea Complexului Energetic Hunedoara, in impas: Ministerul Finantelor a respins administratorul judiciar actual, fara sa vina cu o noua propunere”. 

“Ziarul Financiar” titrează “China, o bombă cu ceas a datoriilor? Statul nu-şi mai salvează companiile supraîndatorate care intră în default” şi explică: “În China, circa 1.300 de miliarde de dolari în credite corporate, sau o treime din total, sunt deţinute de companii ale căror profituri nu acoperă plata dobânzilor. Această problemă ar putea cauza băncilor pierderi echivalente cu 7% din PIB dacă nu este rezolvată. FMI mai atrage atenţia şi asupra creşterii accelerate a creditelor toxice în China. Banca centrală a Chinei şi-a redus dobânda de politică monetară de şase ori începând cu 2014, declanşând o revenire record a pieţei obligaţiunilor. Datoria a sărit la 247% din PIB. Însă creşterea economică a încetinit la cel mai lent ritm din ultimul sfert de secol”.

Wall Street” crede că “Nu trebuie sa ai parinti sau prieteni bogati, mastere si doctorate cu duiumul (vezi Mark Zuckerberg sau Bill Gates) pentru a reusi in viata, ci uneori este suficient sa ai o idee buna, ambitie, viziune si, de ce nu, un dram de noroc” şi prezintă cazul lui “Ionut Alupului, care are 30 de ani si ii place sa creada ca este un tanar cu initativa. A terminat o scoala profesionala de mecanica auto, dupa care a plecat in strainatate. Acolo a lucrat in constructii, unde a prestat diferite activitati”.

“Gazeta Sporturilor” scrie despre Danciu-gol care acuză arbitrajele: “O să facem și noi mascaradă și tămbălău! Am ajuns bătaia de joc a arbitrilor”, după ce Dinamo a terminat la egalitate cu Chiajna, 1-1, în semifinalele Cupei Ligii și a ratat calificarea în finală, după 0-3 în tur. 

Prosport” publică un interviu eveniment cu Petre Ivănescu, căpitanul naţionalei care a câştigat primul titlu mondial: “M-au ţinut ca pe un ostatic, nu puteam să fug pentru că îmi nenoroceau familia. Trebuia să plătesc pentru că am câştigat de două ori Campionatul Mondial”.

“Libertatea” constată că Andre Rieu s-a ţinut de cuvânt: a donat 150.000 de euro victimelor din Colectiv şi detaliază: “Întâlnirea dintre victimele incendiului și Andrei Rieu a avut loc astăzi, la un hotel din centru Capitalei, în cadrul unei Gale Caritabile. Violonistul a declarat că nu a putut rămâne indiferent la nenorocirea care s-a abătut asupra acelor tineri și a familiilor acestora, și a decis să le doneze întreg profitul obținut din vânzarea DVD-ului ”Andre Rieu live în București”. 

“Click” a aflat cum a negociat Cristi Borcea divorţul de Alina Borcea: “Alina nu primeşte nici o proprietate de la Borcea, pentru că nu au cumpărat nimic împreună, în timpul căsniciei. Şi apartamentul în care stă acum la Miami, care valorează milioane de euro, este tot pe numele lui. Timişoreanca a rămas şi fără afacerea de care se ocupa în România, ştrandul, pe care i l-a predat Mihaelei Borcea, înainte să plece din ţară”. 

“Cancan” scrie că “Fane Spoitoru a fost depus într-un sicriu de 7.000 de euro şi înmormântat ca un faraon”, iar pregătirile au fost pe măsură: “au fost sacrificaţi 10 purceluşi de lapte, 15 berbecuţi şi 3 viţei, iar cei 20 de bucătari pregătesc 8.000 de sarmale. Cei care vin să-i aducă interlopului un ultim omagiu au la dispoziţie 100 de sticle de whisky, 300 de sticle de vin, dar şi 50 de kilograme de brânză de capră. De asemenea, 40 de ospătari au fost angajaţi la servire, iar Adi Minune, Dan Bursuc şi Salam vor cânta”. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă