9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Fotbalul îi leagă pe toţi, de la Timişoara la Ploieşti

REVISTA PRESEI. Fotbalul îi leagă pe toţi, de la Timişoara la Ploieşti

Ziarele de luni scriu despre situaţia geopolitică din Balcani şi din Orientul Mijlociu, dar şi despre ofertă scăzută de forţă de muncă pe segmentul oamenilor tineri.

 “Adevărul” scrie că “Lupta Occidentului cu ruşii naşte monştri în Balcani” şi citează o  amplă analiză marca „Foreign Policy“ pe marginea acestui subiect: “La prima vedere, în special în comparaţie cu alte părţi ale lumii, zona Balcanilor pare să se îndrepte într-o direcţie bună în ceea ce priveşte democraţia. Ultimii ani au părut de bun augur pentru ambiţiile declarate ale statelor din zonă de a se alinia valorilor occidentale”. 

Sub titlul “Furia. Cum se vede pacea cu Israelul de pe străzile Palestinei: „Este ca un şvaiţer. Noi ne alegem cu găurile”, “Gândul” prezintă un reportaj după “şase zile petrecute în oraşele şi pe drumurile din Cisiordania, de la Betleem şi Ierusalim la Ramallah, din deşertul Iudeei până în Hebron sau Ierihon, sub ghidajul autorităţilor turistice palestiniene: “Mi-au aşternut sub ochi un mix palestinian de realităţi greu de negat, care le justifică furia, cu o propagandă agresivă, uneori lipsită de logică, din care Israelul e scos mereu de vină. În pliantele oficiale, palestinienii îţi prezintă simplu „Poziţia”. Cuvântul e scris cu majuscule şi niciun oficial palestinian cu care am vorbit, de la preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sau prim-ministrul Rami Hamdallah, până la ministrul Educaţiei sau guvernatorul Hebronului, nu îi iese din vers. Într-un conflict care îşi trage seva din zeci de ani de ciocniri sângeroase şi de schimbări de graniţe şi teritorii, nu există astăzi un orizont unde să se întrevadă rezolvarea. Şi israelienii, şi palestinienii spun că vor pacea, însă nici o tabără pare că nu poate să lase de la ea, pentru compromis. Şi unii, şi alţii au dreptatea lor. Problema e că sunt gata să moară cu ea în mână. După cât sânge a curs şi de o parte şi de alta, nu poţi să arăţi cu degetul pe nimeni”. 

“Evenimentul Zilei” pune un diagnostic cumplit: “Musulmanii au simțit punctul slab al Occidentului: Mila în fața suferinței umane. Sunt gata să moară cu miile pentru a cuceri Europa” şi prezintă un caz: “în noaptea de 18 spre 19 martie, ambarcațiunea Monica, lungă de 75 de metri, a fost descoperită de paza de coastă italiană în apele internaționale, îndreptându-se spre Sicilia. La bordul ei se aflau 400 de bărbați, 200 de femei și 361 de copii, în majoritate kurzi, căutând să ajungă în Europa. Când vedetele italiene au înconjurat ambarcațiunea, s-a produs ceva de o grozăvie uluitoare: bărbații și femeile au început să-și arunce copiii peste bord. S-au potolit abia atunci când ofițerii de la paza de coastă i-au asigurat că nu vor fi retrimiși în Turcia”. 

Sub titlul “Fotbalul îi leagă pe toţi, de la Timişoara la Ploieşti”, “Jurnalul Naţional” scrie: “Finanţarea echipelor de fotbal cu bani de la bugetele locale a înfundat primari din toată ţara. De la Timişoara la Ploieşti şi de la Târgu Mureş la Buzău, reţeta sportului finanţat din bani publici are acelaşi scenariu. Edilii „pasionaţi” de fotbal au ajuns să dea cu subsemnatul în dosarele procurorilor DNA. Unii au fost deja condamnaţi, alţii au ajuns după gratii din pasiune pentru culori”.

“Cotidianul” anunţă că “Judecătoria sectorului 4 a respins contestațiile depuse de 10 supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la funcția de primar”, iar “Hotnews” titrează “Romania vs Germania 1-4/ Niculescu, invinsa de Petkovic dupa ce a ratat doua mingi de meci – Romania a retrogradat din Grupa Mondiala”.

“Ziarul Financiar” lansează “două întrebări pentru 500.000 de studenţi cu implicaţii în economie: 1. Să lucrezi sau nu din timpul facultăţii? 2. Să-ţi faci direct un business sau să lucrezi mai întâi într-o firmă pentru a fura experienţă şi după aceea să devii antreprenor?” şi constată că “România se confruntă în prezent cu o ofertă scăzută de forţă de muncă pe segmentul oameni tineri, studenţi, absolvenţi de facultate, vorbitori de una sau două limbi străine. Dacă sunt de la Politehnică, Cibernetică, Matematică (mai nou), Construcţii, Petrol şi Gaze, ASE, este perfect. Aproape toată oferta ce există în facultate este luată, monitorizată şi recrutată de companii încă din primul an”.

Wall Street” scrie că “Ministerul Economiei nu va privatiza nicio companie din portofoliu in acest an. Inainte de un astfel de demers, institutia incearca sa profesionalizeze conducerea unor companii din portofoliu, pentru ca una dintre probleme ultimilor 25 de ani a fost tocmai managementul. Institutia pastoreste, printre altele, 49 de companii din sectoare precum resurse minerale, petrol si gaze naturale, energie, armament sau turism”.

“Gazeta Sporturilor” titrează “Rednic nu trage concluzii: Campionatul se joacă! + Care este situația lui Bicfalvi” şi îl citează pe antrenorul dinamoviştilor: “Am ajuns pe locul doi, se joacă până în ultima etapă pentru campionat și pentru clasarea pe podium. Astra are câteva meciuri grele, dar campionatul încă nu e jucat, iar Șumi nu se relaxează. Unii au intrat cam greu în meci, deși le-am spus să uite meciul de miercuri”.

Prosport” îi prezintă pe “cei trei responsabili pentru ratarea titlului la Steaua. Momentele în care au compromis şansele din meciul decisiv cu Astra” şi remarcă cu notă critică “Managementul crizelor nu este o materie studiată la Steaua. Finanţatorul, directorul sportiv şi antrenorul au dat rateuri răsunătoare în ultima perioadă în relaţia cu jucătorii şi au contribuit din plin la imaginea palidă a campioanei în meciul decisiv, pierdut cu 2-0 la Giurgiu”.

“Libertatea” observă că “Andreea Marin și-a etalat din nou mândră monturile!” şi concluzionează cu indulgenţă “în mod evident, Zâna nu a încercat deloc să acopere defectul medical, căci croiala pantalonilor îi făceau să se oprească deasupra gleznei, iar încălțările îl evidențiau cu talent. Se pare însă că Andreea a învățat să trăiască normal cu ele, să le accepte și să pună mai presus de acest detaliu inestetic confortul ei și reușita ținutelor sale”.

“Click” titrează “TVR cere sprijinul statului român pentru finala Eurovision” şi scrie că “TVR şi Ovidiu Anton (33 ani) se află într-un mare impas. Reprezentantul României la concursul final Eurovision, ce se desfăşoară la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai, ar putea să nu mai fie primit pe scenă, din pricina datoriilor imense acumulate de televiziunea publică în ultimii opt ani, la European Broadcasting Union (EBU). În acelaşi pericol se află şi transmiterea Campionatului European de Fotbal, dar şi Olimpiada de la Rio”. 

“Cancan” scrie că “Prigoană îl plăteşte regeşte pe managerul afacerilor lui. El e angajatul de la salubritate cu Bentley unicat de 300.000 E! Bahmu va turba când va afla la ce a dat cu piciorul. Bogdan Niculescu conduce, mai nou, ultimul model apărut pe piaţă, un Bentley Bentayga, varianta SUV”.

 

Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă