20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Lista ruşinii - cine sunt cei mai mari datornici către...

REVISTA PRESEI. Lista ruşinii – cine sunt cei mai mari datornici către statul român

Ziarele de miercuri scriu despre planul extrem al Bruxelles-ului, despre lista celor mai mari datornici ai statului român, dar şi despre drama prin care trece primul cosmonaut român.

Sub titlul “Şcoala românească se hrăneşte cu mitul olimpicilor. Între efortul individual al unor copii şi eşecul sistemului”, Adevărul scrie că “Loturile olimpice ale României sunt prezentate an de an ca fiind pe locurile fruntaşe ale lumii la Olimpiadele Internaţionale pe materii, în schimb topurile sunt făcute în mod subiectiv, prin prisma medaliilor, şi nu prin prisma procentajelor şi a punctelor obţinute de elevi”. 

Gândul remarcă “Planul extrem al Bruxelles-ului: sancţiuni uriaşe pentru ţările care refuză refugiaţii”: “Ţările europene care refuză să împartă povara valurilor de imigraţie ar putea să fie amendate cu 250.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care îl refuză, conform unui plan al Comisiei Europene de revizuire a regulilor de la Dublin privind azilul şi care ar urma să fie făcut public miercuri, scrie Financial Times. Planul european vine în contextul în care sistemul de azil nu face faţă valului de peste un milion de imigranţi cu care s-a confruntat Europa doar anul trecut. Recent, afluxul de imigranţi a scăzut, din cauza întăririi controlului la graniţe în Balcanii de Vest şi a acordului cu Turcia, de a trimite solicitanţii de azil înapoi în insulele greceşti. Totuşi, Europa rămâne divizată pe acest subiect”.

Cotidianul prezintă “Lista ruşinii – cine sunt cei mai mari datornici ai statului român”: “Ministerul Energiei, oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, Televiziunea Română, Ioan Niculae, familia Căzăcuţ din Botoşani, o companie din Londra, două firme multinaţionale şi un şantier naval sunt cei mai mari datornici la bugetele statului român, conform unei liste prezentată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). “186 de mari contribuabili, cu restanţe mai mari de 100.000 lei, înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligaţii de plată principale şi 684 milioane de lei obligaţii accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate”, se menţionează în comunicatul remis de ANAF. Primii zece restanţieri la bugetele statului (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de stat) însumau la 31 martie 2016 obligaţii de plată de 1,7 miliarde de lei”. 

Jurnalul Naţional se referă la “scandalul dezinfectanților” şi remarcă faptul că “premierul Cioloș l-a băgat în ședință pe ministrul Sănătății”, iar HotNews scrie că “Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca, in urma discutiei cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, pe tema dezinfectantilor folositi in spitale, a constatat “cu surprindere” ca in Romania nu exista un laborator acreditat care sa testeze aceste substante. Anterior, seful Guvernului a anuntat ca s-a intalnit cu ministrul Sanatatii, care i-a prezentat stadiul anchetei in cazul dezinfectantilor din spitale, prim-ministrul solicitandu-i acestuia urgentarea clarificarii acestei probleme de siguranta sanitara”.

Evenimentul Zilei scrie despre “criza de la cultură”, căreia Ion Cristoiu crede că “Dacian Cioloș i-a dat o soluție caprovarzistă”, în contextul în care “Nici Guvernarea CDR, exemplu de brambureală  strălucită, nu atins în bizarerii precum cele oferite de momentul numit Criza de la Cultură. S-a văzut încă odată că nu poți pune ministru pe unul luat direct din curtea blocului în timp ce ducea gunoiul  ca să scape de gura nevestei. Revocarea lui Vlad Alexandrescu și numirea Corinei Şuteu sunt rezolvarea primei mari provocări pentru clasa politică întruchipată de această săptămînă”.

Editorialistul se întreabă: “La fel va proceda și CCR cu scrutinul în două tururi?” şi riscă un pronostic: “am pariat că va fi o decizie în favoarea a două tururi. Convingerea mea se baza pe informații primite despre o tendință  surprinsă cu ceva timp în urmă în rîndul membrilor CCR. Suntem însă în ținuturile în care- așa cum se vede în aceste zile din punct de vedere meteorologic – capriciile vremii nu sunt capricii, ci hachițe isterice. Nu-i exclus ca tendința să se fi schimbat la CCR”.

Ziarul Financiar titrează “Mogulul duty-free-urilor este patronul echipei de fotbal Leicester, noua campioană la fotbal din Anglia. Thailandezul a cumpărat clubul în urmă cu şase ani, cu numai 57 milioane dolari”, în vreme ce Wall Street scrie despre “Campioanele contractelor ilegale: Cum fura primariile de sector, sub ochii nostri”: “Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti este campionul absolut la contracte cu companii private in perioada 2007-2015, acestea cuantificand aproape 1,7 MILIARDE de euro. Sectorul care a cheltuit cei mai putini bani pe contracte este 6, ultimul contract avand loc tocmai in 2014. Sunt doar cateva statistici aparent seci, insa in spatele lor se ascund furturi de zeci de milioane de euro din banii publici”.

Gazeta Sporturilor titrează “Meci nebun la Munchen! Atletico se califică în finala Ligii Campionilor în fața lui Bayern într-un meci cu goluri, penalty-uri și nervi”, iar ProSport scrie că “”Cholo” îşi duce echipa în a doua finală în trei sezoane după un meci nebun”.

Libertatea scrie despre un “Duet de excepție pentru afaceri cu bătrâni bolnavi. Un tenor și o soprană s-au apucat să ridice aziluri pentru bătrâni, însă în loc de aplauze au primit reclamații”: “Soții Romeo și Silvana Saleno, tenor și soprană, au lăsat scena Operei din Cluj-Napoca pentru o afacere mai bănoasă: aziluri de bătrâni cu boli psihice și nu numai. Însă în spatele gardurilor vilelor în care sunt amenajate căminele se întâmplă lucruri ciudate, susțin rudele foștilor pacienți ai artiștilor”. 

Sub titlul “Totul despre drama care i-a distrus familia lui Dumitru Prunariu”, Click notează faptul că “Necazurile se ţin scai de familia lui Dumitru Prunariu. Înainte să-şi piardă fetiţa, fiul celebrului cosmonaut a fugit de-acasă cu amanta şi a divorţat. Acum, pilotul se luptă prin tribunal cu fosta soţie, pentru programul de vizită şi pensia alimentară a unicului fiu care le-a mai rămas în viaţă, Radu”. 

Cancan ne spune “Ce s-a întâmplat acasă la Mihaela Rădulescu, cu câteva ore înainte de live-ul de la ”Românii au Talent”! Pelerinaj ca la mănăstire, la vila divei de Monaco!”. 

 

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă