21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Decizia CCR - Semnul clar că PSD e pe val

REVISTA PRESEI. Decizia CCR – Semnul clar că PSD e pe val

Ziarele de joi scriu despre ultimele evoluţii în scandalul dezinfectanţilor, dar şi despre decizia CCR pentru alegeri locale dintr-un singur tur de scrutin. 

Adevărul, prin condeiul lui Liviu Avram, titrează “Oameni liberi. Ce n-am mai apucat să spun în faţa Curţii Constituţionale”, iar jurnalistul scrie că “sunt puţin mirat de faptul că dreptul la vot, măcar aparent, este tratat în Constituţia şi în legislaţia noastră la un nivel egal cu celelalte drepturi fundamentale, deşi parcă, zic eu, ar trebui cumva privilegiat. În fapt însă, dreptul la vot nu doar că nu este privilegiat, dar este de-a dreptul persecutat în raport cu celelalte drepturi fundamentale. Şi iată de ce. Legile care reglementează toate celelalte drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie sunt simultan şi în vigoare, şi active în toată perioada cât ele trăiesc. În schimb, legile electorale, care au ca fundament dreptul primordial de a alege şi de a fi ales, nu sunt active pe toată perioada cât sunt în vigoare. Ele sunt active doar o dată la patru ani, pentru o perioadă strict limitată în timp, adică atât cât durează procesul electoral. În rest, sunt în vigoare, dar nu sunt active. Efectul acestei situaţii de fapt este acela că cetăţenii pot contesta legile ce le reglementează celelalte drepturi fundamentale oricând pe durata de viaţă a acestor legi – şi când spun contestare, mă refer aici exclusiv la posibilitatea aducerii lor, în condiţiile legii, în faţa Curţii Constituţionale”.

Gândul titrează “Cometa Trump. Republicanii au un candidat de care nu ştiu cum să scape” şi notează “candidatura lui Trump pleacă cu mari handicapuri în faţa lui Hillary Clinton, ceea ce constituie un al doilea paradox: cu un candidat care mătură stat după stat, strângând majoritatea voturilor republicane în alegerile primare, republicanii riscă să se prezinte cu un candidat „de neales” în noiembrie – contestat din interiorul partidului şi urât de electoratul nehotărât sau care nu e fidel partidului. În loc să se concentreze pe torpilarea lui Clinton, republicanii trebuie să se concentreze acum la a face damage-control pe propriul candidat de succes”.

Cotidianul scrie despre “Mușamalizarea incidentelor cu imigranți de la Koln”: “presa germană descoperă că la Koln situația a fost mult mai gravă. Unul dintre comandanții politiei din Koln spune că șefii săi din minister au incercat să elimine cuvântul ”viol” din rapoartele interne ale poliției despre acea noapte. Polițistul a declarat în fața comisiei de investigație care ancheta incidentele că ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia a încercat să influențeze investigațiile. Un oficial din cadrul ministerului a sunat pentru a discuta despre folosirea sintagmei ”viol” într-unul dintre rapoartele interne. ”Nu este viol. Scăpați de asta. Anulați raportul”, ar fi spus oficialul din cadrul ministerului. Era vorba despre declarațiile unie tinere care a spus că a fost inconjurată de circa 50 de barbati care și-au introdus degetele în zonele intime. Furios, oficialul din minister a spus: ”Astea sunt ordinele de la minister. Nu fac decât să le transmit mai departe”.

Sub titlul “Demisionarul nehotărât de la Cultură și „cadoul” de 230.000 de euro”, Jurnalul Naţional observă că “Ultima ispravă a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, înainte de a demisiona din guvernul tehnocrat, a fost aceea de a-i condiţiona premierului plecarea din funcţie de numirea, ca moştenitoare a portofoliului, a fostei şefe a ICR New Iork, Corina Şuteu. Aceasta a devenită cunoscută pentru opinia publică în urma expoziţiei în care au fost prezentate “opera de artă” constând, printre altele, într-un ponei roz cu zvastică.

Ultima ispravă, deoarece, cu doar o săptămână în urmă, ministerul condus de Vlad Alexandrescu a cheltuit 230.000 de euro pentru servicii de pază aferente sediului instituţiei din Bucureşti. Prin negociere directă. Firma care a câştigat acest contract a fost înfiinţată în 2012, a mai lucrat cu Ministerul Culturii şi în 2015,însă, în momentul în care a primit acest al doilea contract, se afla în procedura executării silite instituită de ANAF, pentru restanţe la toate bugetele de asigurări sociale, inclusiv la bugetul de stat. Vlad Alexandrescu încheie, odată cu mandatul său, seria de achiziţii făcute de Ministerul Culturii în domeniul pazei şi protecţiei propriului sediu începută pe vremea ultimului Guvern Boc, când a fost arvunită o societate anchetată de DIICOT”.

Evenimentul Zilei titrează “Decizia CCR – Semnul clar că PSD e pe val”, iar editorialistul Ion Cristoiu scrie că “o decizie în favoarea celor două tururi ar fi stîrnit reacția de amploare a PSD. Dacă PSD ar fi stat prost în sondaje, probabil că s-ar fi făcut față acestei reacții. Acum însă, cu un PSD triumfător și un PNL în degringoladă, girat de un Klaus Iohannis și el în  plină prăbușire în sondaje, CCR n-a riscat. Mai ales că unii membri ai CCR, în frunte cu Augustin Zegrean, vor pleca în civilie. Și cînd te gîndești ce vei face în civilie, trebuie să ții cont și de cine va conduce țara în care va trebui să te rostuiești la plecarea de la CCR. Decizia CCR e semnul clar că PSD e pe val. Am pierdut pariul. Nu-mi pare însă rău”.

HotNews scrie că “Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, invitat miercuri seara la Digi24, a acuzat o campanie pregatita impotriva sa ce va continua in zilele urmatoare, sustinand ca se fac afirmatii tendentioase in ceea ce il priveste, in special in legatura cu numarul contractelor incheiate in perioada in care a fost manager al Institutului Oncologic din Cluj Napoca. “Ma intreb pe cine am suparat asa de tare”, a adaugat ministrul, sustinand ca modul in care presa prezinta situatia este “legat de o suparare” sau de o “lipsa de documentare”. Intrebat daca printre cele 5% din probele neconforme prelevate de la spitalele din tara se numara si probe de la Institutul Oncologic din Cluj, Achimas Cadariu a confirmat, afirmand ca este vorba doar de o proba care poate rezulta, spre exemplu, din felul in care s-a spalat pe maini cu dezinfectant persoana de la care a fost preluata proba”.

Ziarul Financiar anunţă “Cel mai mare pariu al miliardarilor de la Google. Construirea unui oraş de la zero, complet digitalizat. Acum caută terenul”. Publicaţia detaliază “Gigantul american Alphabet, concern ce deţine celebra companie Google, se pregăteşte pentru unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de până acum, scrie Wall Street Journal.

Împreună cu Sidewalk Labs, companie specializată în dezvoltarea imobiliară şi recent achiziţionată de către celebra firmă de tehnologie, Google pregăteşte o mişcare care ar putea să devină cel puţin la fel de importantă în istoria umanităţii precum dezvoltarea şi implementarea celui mai bun motor de căutare din lume. Cel mai nou proiect de pe masa executiviilor Alphabet este construcţia unui oraş de la zero, complet digitalizat, ce va fi realizat încercând să respecte cele mai înalte cerinţe privind confortul şi siguranţa civică. După ce au creat holding-ul Alphabet, ce înglobează toate achiziţiile din ultima vreme al celor de la Google, miliardarii Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii motorului de căutare, caută în momentul de faţă terenul perfect pentru realizarea planului lor. Oraşul va integra noi tehnologii precum maşini autonome, locuinţe dotate cu sisteme inteligente de administrare sau livrarea mai eficientă a electricităţii şi a apei”.

Wall Street prezintă “Povestea femeii de la conducerea celei mai mari banci din Romania: M-am nascut sa fac banking!”. Este vorba despre “Dana Demetrian, vicepresedintele celei mai mari banci din Romania, BCR, povesteste despre inceputurile carierei sale si ale sistemului bancar romanesc, dar si despre cum a ajuns sa-si dea examenul maturitatii in banking in cadrul BCR”.

Gazeta Sporturilor titrează “Scandal pentru meciul Patriciei Țig cu Madison Keys! Scene incredibile la Madrid! Ce au pățit cele două jucătoare”: “Organizatorii turneului de la Madrid au comis-o la meciul dintre Patricia Marica Țig (134 WTA) și Madison Keys (25 WTA), duel pentru calificarea în sferturile de finală. Aceștia le-au mutat de pe terenul 3 și le-au trimis la încălzire după ce a căzut nocturna la partida dintre Monfils și Cuevas de pe terenul 2. DolceSport anunță că fetele s-au încălzit și când trebuiau să înceapă meciul au fost date afară din arenă, unde au fost aduși Cuevas și Monfils. Sursa citată anunță că acestea nu au vrut să părăsească arena și au fost foarte nemulțumite. Specialiștii de la fața locului susțin că organizatorii ar fi fost lipsiți de respect pentru cele două”.

ProSport ne anunţă că “Madridul ia cu asalt Milano. REAL – ATLETICO e marea finală a Ligii Campionilor! “Galacticii” au trecut de City şi se bat a doua oară în trei ani cu rivala din oraş”.

Libertatea titrează “Se anunță nuntă mare în showbiz! Roxana Ionescu și Tinu Vidaicu își fac planuri de căsătorie și… au cerut-o pe Delia de nașă”.

Tot despre o nunţă celebră scrie şi Click: “Gheorghe Zamfir pare să-şi fi găsit liniştea lângă cea de-a doua nevastă. Naistul şi-a pus la adăpost mai tânăra soţie, pe Nicoleta Beca, pe care a dus-o în secret la altar la începutul acestui an. Înainte de nuntă, celebrul naist a fost generos cu aceasta şi i-a donat averea.

Cancan îl prezintă pe “cel mai mare cheltuitor din viaţa de noapte a ROMÂNIEI. A avut note de 36.000 E în weekend, la mare!”. Este vorba de Davide “Salerno”, cum se prezintă, “un elveţian tinerel, slăbuţ, plin de bani, însoţit în permanenţă de fratele său şi un prieten, doi, dar şi de zeci de fete”.

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă