11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Bucureștenii, cei mai mari consumatori de hrană din România

REVISTA PRESEI. Bucureștenii, cei mai mari consumatori de hrană din România

Din ziarele de marți aflăm că bucureștenii mănâncă un sfert din alimentele vândute în România și citim că marile bănci din România şi-au crescut profiturile în pimele șase luni ale anului.

În Ziarul Financiar citim că bucureştenii mănâncă un sfert din alimentele vândute în România. Locuitorii Capitalei cheltuie anual în comerţul cu dominantă alimentară circa 3,7-3,9 miliarde de euro, respectiv 22-25% din totalul comerţului de profil. De altfel, Bucureștiul a reprezentat dintotdeauna pentru comercianţi un magnet, în contextul în care este de departe cel mai populat oraş al ţării, cu o rată a şomajului mult sub media ţării şi cu un salariu mediu cu 40% mai mare decât media naţională. Astfel, în Capitală există 6.500-7.000 de magazine alimentare dintr-un total de 70.000-80.000 de unităţi la nivel naţional, respectiv sub 10%. Cel mai extins retailer din Bucureşti este Mega Image, care deţine în Capitală circa 80% din totalul de 430 de magazine. Fiecare dintre ceilalţi jucători internaţionali are maximum 20-30 de unităţi.

Ziarul Adevărul prezintă cum au performat marile bănci din România în primele şase luni ale acestui an.  Astfel, marile bănci din România şi-au crescut profiturile în această perioadă, după ce şi-au curăţat bilanţurile şi au început să acorde tot mai multe credite, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice generale şi a scăderii dobânzilor. BCR, cea mai mare bancă din România, a consemnat un profit net de 603,4 milioane de lei în primul semestru, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a raportat pierderi de 276 de milioane de lei. Rezultatul pozitiv a venit după ce costurile cu provizioanele au scăzut de la 1,3 miliarde de lei la doar 25,2 milioane de lei, pe fondul curăţării portofoliului.  BRD, a doua bancă din sistemul bancar local, a anunţat un câştig net de 270 de milioane de lei în primul semestru, de două ori mai mare decât cel anunţat în acelaşi interval din 2014, când avea un profit net de 128 de milioane de lei. Soldul creditelor nete acordate de BRD se ridica la 27 de miliarde de lei, în scădere cu 2,5% faţă de primele şase luni de anul trecut, din cauza scăderii portofoliului de credite acordate micilor firme. Împrumuturile acordate persoanelor fizice au urcat cu 2,6% faţă de primul semestru din 2014, în special datorită creditelor acordate pentru locuinţe.

În Evenimentul Zilei, citim despre activitatea consilierilor președintelui  Klaus Iohannis, în perioada în care acesta s-a aflat în concediu. Cel mai activ și mediatizat consilier prezidențial a fost Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, care s-a întâlnit, pe 4 august, cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale, cu care a discutat despre „identificarea celor mai bune măsuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbție a fondurilor structurale”. Tot Mihalache s-a dus, în numele Președinției României, și la Festivalul Haferland de la Criț, un festival al etnicilor germani din România. Acolo el a afirmat că în România se pot „reconstrui nu doar monumente, ci și solidarități, spiritul comunitar, chiar o societate”. Un alt consilier prezidențial, Laurențiu Ștefan, a fost trimis în Egipt, la ceremonia extinderii Canalului Suez. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a participat, în 2 august, la ceremonia de binecuvântare a restaurării Mănăstirii Sf. Maria Radna, din județul Arad, unde a ținut un discurs.

Gândul scrie despre Loredana Munteanu şi Cristina Dobrescu, două tinere de 27, respectiv 28 de ani, care au un business de succes din a scrie şi trimite scrisori, în a computerului şi a smartphone-ului. Pe site-ul Livrez Dragoste.ro, tinerele primesc solicitările clienților, care trebuie să aleagă între scrisoarea în plic sau în sticlă, după care trebuie să scrie scrisoarea în în format electronic și să o trimită. În cazul în care au clienți neinspirați, cele două tinere compun mesajul, pentru 30 de lei. La final, clienții trebuie să plătească, prin transfer bancar, 30 de lei în cazul pentru o scrisoare în plic cu sigiliu sau 79 de lei pentru o scrisoare livrată într-o sticlă, care la rândul ei este pusă într-un săculeţ. În plus, clienții trebuie să achite o taxă de livrare în valoare de 10 lei, în Bucureşti, sau 25 de lei, în ţară. Loredana Munteanu şi Cristina Dobrescu au povestit că au pus afacerea pe picoare cu 1.500 de euro. La aproape doi ani de când au început,  tierele au ajuns la o cifră de afaceri de aproape 29.500 de lei.

Wall Street prezintă un top al domeniilor din economia românească cu cele mai mari scăderi salariale în anul 2015. Astfel, domeniul care a înregistrat cea mai importantă reducere salarială este silvicultură și exploatare forestieră, pescuit și acvacultură, unde salariul mediu net a scăzut la 1.563 de lei la nivelul lunii iunie de la 1.911 lei în decembrie 2014. Pe locul al doilea, cu o scădere de 17,1%, este domeniul producției și furnizării de energie electrică și terminca, gaze, apa caldă și aer condiționat, unde salariul s-a diminuat la 2.910 lei de la 3.584 lei. Poziția a treia în topul reducerilor salariale este ocupată de domeniul fabricații altor mijloace de transport, cu o scădere de 16,2% a salariului mediu net, la 2.350 de lei.

În ProSport  citim despre antrenorii români care nu se tem să folosească tineri în echipe. Mircea Rednic şi Mirel Rădoi au trimis duminică, în chiar cel mai important meci din România, cinci şi, respectiv, trei jucători sub 21 de ani. Dinamo a depăşit chiar Viitorul lui Hagi, intrând în „eternul derby“ cu cea mai tânără echipă din etapa a 5-a din Liga 1. Deşi mizează din plin pe jucătorii tineri, care alcătuiesc jumătate din loturi, Steaua şi Dinamo ocupă acum locurile 2 şi 3 în clasament. Echipa cu cei mai mulţi jucători tineri în lot rămâne deocamdată, de departe, Viitorul lui Hagi. În total, 22 de fotbalişti sub 21 de ani se află sub comanda „Regelui“. Însă, ţintele pe care le au echipele Steaua și Dinamo sunt diferite de cele ale lui Hagi. Viitorul are ca obiectiv declarat creşterea şi promovarea copiilor, obţinerea de performanţe fiind planul ţintă secundară. Prin contrast, Dinamo şi Steaua subordonează orice altă ţintă obiectivului principal, victorii la fiecare meci şi câştigarea de trofee.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă