21.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cât va economisi o familie după reducerea TVA la 9...

REVISTA PRESEI: Cât va economisi o familie după reducerea TVA la 9 %

În ziarele de joi, citim despre prețurile din piețele din Capitală și unde se găsește cel mai ieftin miel din țară, o analiză despre cât va economisi în medie o familie după reducerea TVA la produse agroalimentare, îngrijorările Comisiei Europene cu privire la decizia Guvernului de a reduce TVA-ul, dar și despre noul proiect de lege care prevede trecerea bacșișului pe bonul fiscal. 

Adevărul prezintă o analiză a prețurilor din piețele Capitalei și cum s-au pregătit comercianții pentru cumpărăturile de Paști. Deocamdată prețurile sunt reduse, însă piețarii nu promit că vor rămâne așa până în ultima zi. De asemenea, în București carnea de miel se vinde cel mai ieftin din țară cu 20 de lei kilogramul. La cea mai mare piață din Capitală, Piața Obor, prețurile rămân neschimbate pentru zarzavaturile de sezon și cea mai ieftină carcasă de miel începe de la 20 de lei kilogramul. „Nu prea merge încă, a fost şi frigul acesta, dar aşteptăm zilele următoare să se mai dezmorţească vânzările”, spune Bianca Grancea, o vânzătoare care a adus la piaţă zarzavaturi din Comocea, judeţul Vrancea.

În Gândul citim o analiză despre cât va cheltuie în medie, o gospodărie, de la 1 iunie, când intră în vigoare Hotărârea Guvernului de a reduce TVA-ul la 9% la produse agroalimentare și băuturi non-alcoolice. Dacă reducerea TVA cu 15 puncte procentuale va fi transferată integral în prețul mâncării atunci oamenii vor economisi 87 de lei. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), Dragoş Frumosu, susţine că, ”în mod normal şi logic”, preţurile alimentelor ar urma să scadă, însă acest lucru depinde de hypermarketuri. ”Un produs costă x lei la procesator. De la 1 iunie, tot x lei costă, dar nu mai adaugi 24%, ci 9%, deci din start pleacă de la procesator cu 15% mai ieftin. Retailerii şi-au luat angajamentul de a reduce preţurile, însă nu ştiu câtă încredere putem să avem în retailerii care controlează comerţul”, a declarat Frumosu pentru Gândul.

Hotnews prezintă un interviu cu vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, despre discuțiile pe care le-a purtat cu premierul Victor Ponta, reducerea TVA și noul Cod Fiscal. Astfel, vicepreședintele Comisiei a declarat că, ”Comisia Europeană are îngrijorări referitoare la noul Cod Fiscal și la planurile de reducere a TVA, pentru că, potrivit evaluarilor Comisiei Europene și ale FMI, sunt efecte fiscale negative, considerabile”. Dombrovskis a subliniat că este important ca stabilitatea financiară și sustenabilitatea finanțelor publice să fie păstrate și că aceste două aspecte reprezintă îngrijorarea principală a Comisiei.  

Evenimentul Zilei arată cazul polițistului care nu distinge culorile. În urma celor scrie de EVZ a fost deschisă o anchetă, care ar putea putea stabili cum a fost încălcat Ordinul MAI 374 din 2013, care prevede clar că la angajare nu este admis candidatul care este diagnosticat cu Discromatopsie. La angajare, în anul 2005, Airinei a fost diagnosticat cu discromatopsie parțială, boală care declară inapți candidații. Cu toate acestea, el a ajuns să fie șeful mascaților, deși nu distinge petele de sânge. Cheia problemei este modul în care „mascatul” a fost angajat.

Capital arată proiectul de modificare a OUG 28/1999 cu privire la trecerea bacșișului pe bonul fiscal. Astfel, bacșișul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA și va fi impozitat fie ca profit al companiei, în cazul în care nu este dat salariaţilor, fie ca venit al angajaţilor, în cazul în care le este împărţit acestora, potrivit proiectului analizat de Capital. Așadar, bacşişul va fi impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit. În cazul în care va fi dat angajaţilor, aceştia nu vor plăti contribuţii sociale şi contribuţii de sănătate pentru bacşiş.

Ziarul Financiarul prezintă topul sectoarelor cu cele mai mari datorii din economia românească. Extracţia cărbunelului este cel mai în­datorat sector de activitate din Ro­mânia, cu un nivel de 411%. În această industrie mai lucrează 3.000 de oameni faţă de 21.000 în anul 2008. Extracţia cărbunilor, restaurantele, construc­ţiile de clădiri, dar şi publicitatea sau jocurile de noroc sunt în top zece industrii cu cel mai ridicat grad de îndatorare, de peste 80%, potrivit topului rea­lizat de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Wall Street arată cum gestionează companiile de asigurări recentele tragedii aeriene cum au fost cele de la companiile Germanwings și Malaysia. Din punct de vedere statistic, zborul cu avionul încă reprezinta o modalitate foarte sigură de a călători. Dacă ar fi să comparăm numărul total de persoane care călătoresc cu avionul, raportat la numărul celor implicate în accidente aviatice, într-o perioada anume, totuși, cel mai periculos aspect, în ceea ce privește zborul, rămâne drumul realizat în mașina ta în drum spre aeroport. În industria asigurărilor de avioane, există o distincție clară între: asigurare de tip CASCO pentru aeronavă, răspundere civilă pentru pasageri și răspundere civilă față de terți, exclusiv pasageri, bagaje, marfă. 

Pro Sport prezintă deznodământul meciului Rapid – ASA Târgu Mureş. Meciul s-a încheiat cu scorul 1-2. ”ASA Târgu Mureş câştigă meritat un joc pe care, până la urmă, l-a controlat în momentele cheie. Valoarea superioară a mureşenilor s-a văzut exact atunci când trebuia, Hora şi Manolov reuşind să finalizeze în ultimele 20 de minute două ocazii. O gafă a lui Marius Constantin, eliminat pentru un cot aplicat lui Daniel Niculae, i-a permis lui Săpunaru să înscrie un gol superb şi să dea câteva minute de speranţe Rapidului. S-a terminat 2-1 pentru ASA, echipă care s-a apropiat la patru puncte de Steaua”, notează Pro Sport. 

Cele mai citite

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Roxana Hulpe și Bogdan Rădulescu, co-fondator Untold, au făcut nunta

Roxana Hulpe, cunoscută prezentatoare a Știrilor Pro TV, a trăit o experiență de neuitat, având parte de o nuntă ca în povești, desfășurată la...

VIDEO. Pompierii se luptă de peste 15 ore cu un incendiu din localitatea Sălcioara

Echipajele de pompieri din Vaslui sunt angrenate într-o operațiune de lichidare a unui incendiu izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la o hală...
Ultima oră
Pe aceeași temă