25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ce autostradă ar putea fi deschisă până la sfârșitul anului

REVISTA PRESEI: Ce autostradă ar putea fi deschisă până la sfârșitul anului

În ziarele de joi, citim despre stadiul lucrărilor la autostrăzile din România, dar și despre fuga gimnastei Nadia Comăneci din țară. Ziarul Financiar propune o listă de specialiști care ar putea forma cabinetul Cioloș, iar, în continuare, aflăm că dezvoltatorii reiau proiectele abandonate acum șapte ani, la începutul crizei economice. 

În Adevărul, citim despre fuga Nadiei Comăneci din România, cu o lună înainte de Revoluție. Gimnasta împlinește, joi, 54 de ani. Imediat după incident, securiştii i-au deschis Nadiei şi familiei ei dosar de urmărire informativă, de care s-a ocupat Direcţia I a Securităţii. Toate documentele, care însumează sute de file, sunt cuprinse în volumul 24 al Dosarului nr. 11231 „Problema sport“ şi se află în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Securitatea a căutat să afle cum a reuşit Nadia să fugă peste graniţă, cine a ajutat-o, dacă acţiunea era premeditată sau a profitat de un moment favorabil. Din ancheta Securităţii reiese însă faptul că marea sportivă nu a pregătit-o, ci doar a profitat de un concurs de împrejurări favorabil. „Puteam vorbi despre orice fără să mă uit peste umăr“, mărturisea Nadia reporterului de la „The Mirror“. 

Hotnews prezintă arată în ce stadiu se află lucrările de la fiecare autostradă din România și care au șanse să fie deschise până la sfârșitul anului. În prezent se lucrează efectiv la aproape 177 km noi de autostradă, iar Compania de Autostrăzi speră să deschidă traficul pe încă 25 de km până la finalul lui 2015. Până la sfârșitul anului şoferii ar putea circula neîntrerupt pe autostrada de la Nădlac (graniţa de vest) şi până după Lugoj. Practic, autorităţile speră să deschidă Lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj, la pachet cu cei 10 km de lângă Lugoj care sunt gata din 2013, dar care au stat nefolosiţi pentru că se opreau direct în câmp.

Evenimentul Zilei scrie despre legătura de rudenie dintre premierul desemnat Dacian Cioloș și Virgil Ardelean, foștul șef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. „În arborele genealogic ne întâlnim pe o rămurică pe care s-au cocoțat bunicii noștri. De mic copil a mers singur pe drumul lui, nu a avut nevoie de proptelele nimănui”, e-a transmis Virgil Ardelean. Acesta a ținut să ne precizeze că nu a avut nicio implicare în ascensiunea viitorului premier al României. „Dacian Cioloș este produsul fericit și exclusiv al propriului efort și renunțări, al modului în care a reușit să-și combine armonios valențele ereditare cu instrucția și munca zilnică, cu crezul în valorile democrației și curajul de a finaliza ce începe”, ne-a spus Ardelean. De altfel, Cioloș a precizat mereu că nu s-a sprijinit pe „pile”. “Cred ca e o boală de care văd că scăpăm cu greu, în România, aceea de a miza în primul rând pe nepotisme sau pe susținerea rudelor”, a spus acesta.

Capital arată că, lucrările de construcție care au fost abandonate acum șapte ani, când a început criza economică, încep să fie reluate. Astfel, Capital a identificat şase ansambluri aflate în construcţie în interiorul Bucureştiului, care au fost lansate iniţial în urmă cu şapte ani, când promiteau livrarea a aproape 10.000 de unităţi locative. Dezvoltatorii acestor proiecte au revenit asupra planurilor, au redesenat apartamentele şi propun construcţia etapizată a 4.300 de locuinţe în decurs de 2-3 ani. Investiţiile angrenate în acestea se ridică la circa 280 mil. euro. „Noi, ca firmă de consultanţă, suntem asaltaţi de dezvoltatori care au terenuri şi vor să construiască, dar, din fericire, avem posibilitatea de a-i tria, pentru că nu vrem să avem de-a face cu nebuni. De cealaltă parte, cumpărătorii pot profita astăzi de preţuri de construcţie mici şi de facilităţile actuale la credite, care nu o să dureze mult“, a declarat Shimon Galon, şeful Real Sol şi unul dintre veteranii pieţei imobiliare din România.

Ziarul Financiar a compus o listă de potențial miniștrii care putea forma Cabinetul Cioloș. ZF subliniază că România are foarte mulţi manageri şi an­tre­prenori, specia­lişti în toate do­meniile, mulţi cu studii şi experienţă do­bândite în Occident, care oricând ar putea să ocupe func­ţiile ministeriale şi care în man­datele din business au obţinut rezul­tate care îi recomandă. Astfel, funcția de ministru al Finanțelor ar putea fi ocupată de Cosmin Vladimirescu, country manager la Master Card, sau de Ramona Jurubiţă tax partner la KPMG. De asemenea, pentru Ministerul Mediului, ZF îi propune pe Marian Bănică, unul din fondatorii proiectului Prispa, Andrei Coşuleanu, director executiv, Let’s do it Romania și pe Lucian Anghel, fondator BSS şi TimePal. 

Wall Street arată ce așteptări au agențiile de turism de la premierul desemnat Dacian Cioloș. Astfel, agenţiile de turism vor că noul Guvern, pe care premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să-l formeze, să rezolve trei probleme importante din industria turismului, a declarat Alin Burcea, membru fondator şi prim-vicepreşedinte ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism): reducerea TVA-ului la 9 la sută, obținerea mai ușoară a vizelor și prima pentru turiștii străini. Membrii ANAT propun că statul să acorde o prima pentru agenţiile care aduc turişti străini în România, care le-ar ajuta să reducă din cheltuielile pe care le au astfel. “Sunt destul de puţini care fac incoming (n.r.: turism cu turişti străini). Poţi să mergi la 10 târguri în străinătate şi să aduci un singur client’, a punctat Alin Burcea. El a subliniat că agenţiile de turism sunt puţin interesate să aducă turişti străini din cauza costurilor.

Pro Sport scrie că naționala României de fotbal a mers la clubul Colectiv pentru a aprinde lumânări în memoria celor care au pierit în urma incendiului. Preşedintele Federaţiei Române de fotbal, Răzvan Burleanu, a coborât primul din autocarul echipei naţionale şi tot el a deschis un şir trist, care a înaintat cu greutate, apăsat de întregul suflu al evenimentelor petrecute pe 30 octombrie, la clubul Colectiv. Burleanu s-a oprit în buza zonei în care oamenii au lăsat coroane, flori şi lumânări. Acolo s-a oprit şi selecţionerul Anghel Iordănescu. Alături de el au fost şi toţi oamenii din staff-ul naţionalei. “Venim cu foarte mare durere în suflet. Foarte, foarte mare durere. Sincer, este una dintre cele mai mari catastrofe pe care le-am trait în viaţă. Dumnezeu să-i odihnească. Le dorim multă sănătate celor care se luptă acum pentru a rămâne în viaţă şi cred că toţi jucătorii noştri, cel puţin cât am stat împreună, în cantonament, au discutat despre aceşti tineri care ne-au părăsit”, a transmis mesajul colectiv al naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu.

Gazeta Sporturilor îl omagiază pe Sorin Cârțu, în ziua în care acesta împlinește 60 de ani. Într-un fost interviu al fotbalistului, acesta își amintea de cel mai frumos gol marcat de el.  ”Sînt multe… Dar îmi pare rău că nu am marcat la o fază din meciul cuBetis Sevilla, în 1984, cînd am aruncat mingea cu călcîiul printre doi apărători spanioli, apoi am tras fulgerător din unghi, dar mingea a izbit barele, la vinclu. Am mai dat atunci alte două bare, tot eu am dat golul care ne-a dus în prelungiri și am și transformat un penalty la seria cu care ne-am calificat. Dar chiar așa te rog să scrii: cel mai frumos gol al meu a fost o bară!”, a povestit Cârțu. 

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...
Ultima oră
Pe aceeași temă