13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Ce averi au candidații la Primăria Capitalei

REVISTA PRESEI. Ce averi au candidații la Primăria Capitalei

Ziarele de luni scriu despre averile candidaților la Primăria Capitalei, dar și despre discrepanțele economice care apar la nivel regional.

Evenimentul Zilei scrie despre averile candidaților la Primăria Capitalei: „Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, nu deţine terenuri pe numele său şi nu are nici clădiri pe numele său, însă acesta are o soție plina de proprietăți. Cele trei apartamente din Bucureşti şi casa de vacanţă din Pahova sunt deţinute de soţia sa, toate dobândite prin moştenire, în anul 2013, potrivit declaraţiei de avere din dosarul de candidatură depus la Biroul Electoral Municipal. De asemenea, două locuri de parcare, boxa de la subsol şi terenul aferent unui apartament, din Bucureşti, precum şi cel aferent unei case de vacanţă din Prahova sunt deţinute tot de soţia sa”. 

Despre averea candidatului MP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, Evz scrie: „Robert Turcescu, deţine terenuri intravilane şi agricole care însumate au o suprafaţă de peste 11.000 mp în Ştefăneşti, Mogoşoia, Sulina, Goleşti, sectorul 6 şi un loc de parcare în sectorul 4, dobândite prin contracte de vânzare-cumpărare, potrivit declaraţie de avere din dosarul de candidatură depus la Biroul Electoral Municipal. Fostul jurnalist a deschis pe numele său 18 conturi bancare, cel mai vechi fiind deschis în anul 2001. În cele 18 conturi bancare, Turcescu are aproximativ 1.300.000 lei, 173.279 euro şi 12.170 de dolari. Candidatul PMP la funcţia de primar general are acţiuni la OMV Petrol, Romgaz, Oil Terminal, Albalact, SNTGN Trannsgaz şi la alte aproximativ zece companii”. 

„Social- democrata Gabriela Firea declară că deţine „bijuterii de platină, aur alb şi galben, de 14 şi de 18 karate, simple sau cum metale preţioase sau semipreţioase”, precum un „ceas din perioada interbelică, inele, lănţisoare, brăţări, pandante, coliere, cercei” în valoare de 100.000 de euro, care au fost dobândite înainte de căsătoria cu Florin Costel Pandele, adică în perioada 1990-2010. Firea mai menţionează că, după căsătoria cu Pandele, la bijuteriile de 100.000 de euro s-au mai adăugat şi altele în valoare de 30.000 de euro.”

Adevărul titrează: „Alegătorul român suferă de „sindromul Stockholm“. De ce se comportă la urne asemenea victimei ataşate de abuzator ”: „Alegătorii nu votează ideologic, ci pun ştampila pe acel candidat în al cărui discurs identitar se regăsesc. Rareori votează într-un mod pe care l-am putea percepe din exterior drept raţional. Fiecare îşi face un calcul raţional propriu, bazat pe educaţie, starea materială, evenimentele premergătoare alegerilor, simpatia sau antipatia faţă de un politician sau lider de partid, tipul de vot, nivelul de informare sau de interes etc.”.

Gândul prezintă harta enclavizării economice a României: „Concentrarea business-urilor în jurul marilor oraşe din România riscă să declanşeze o adevărată bombă socială pe piaţa muncii, asta deşi numărul salariaţilor a crescut. Discrepanţele economice la nivel regional tind să genereze situaţii de risc social, având în vedere datele statistice privind numărul angajaţilor şi al şomerilor, avertizează o analiză KeysFin. Mai exact, lipsa unei strategii concrete privind dezvoltarea regională s-a tradus, astfel, în depopularea unor zone din mediul rural şi accentuarea aglomerării urbane care tinde să capete aspecte sufocante din anumite zone, precum Bucureşti-Ilfov”.

HotNews prezintă concluziile unei anchete realizate de Mișcarea Civică Inițiativa România, privind dezinfectanții Hexi Pharma. „Analiza Inițiativă România arată că această firmă a avut, în anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arși (Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București), cu o valoare totală de 26.150,7 euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație. Reprezentanții Inițiativa România spun că au demarat această analiză proprie după ce compania Hexi Pharma l-a acuzat pe jurnalistul Cătălin Tolontan-care a publicat o amplă anchetă care arată că Hexi Pharma vinde dezinfectanți diluați în peste 300 de spitale din România-de defăimare și a susținut că firma nu a avut niciun contract cu Spitalul de Arși în 2015, anul tragediei din clubul Colectiv”.

În Cotidianul citim declarațiile făcute de fostul președinte, Traian Băsescu, într-o emisiune: „A făcut multe avansări ilegale (Oprea – n.r.), dar a vrut să vă aibă pe toți prietenii lui din presă, țară”, a spus el.

Din Ziarul Financiar aflăm că cel mai important proiect imobiliar pe care ar trebui să-l facă Bucureştiul în următorii 10 ani este un mall peste Gara de Nord: „Acest proiect – un mall peste Gara de Nord, care ar atrage investiţii între 500 de milioane şi un miliard de euro  – ar avea cel mai mare sens acum, pentru că ar curăţa o zonă aflată în mijlocul oraşului şi ar descongesiona o capitală care se îngrămădeşte în zona de Nord”.

Wall Street prezintă un interviu cu un român care a plecat din România în anii `80 și care predă la Universitatea Georgetown:  „Ce materie sau materii considerați că ar trebui să fie studiate? Aș introduce ceea ce fac în cursurile mele – gândirea critică. Este esențială, nu poți aborda nicio materie dacă nu stăpânești noțiunea această, capacitatea de a-și păstra flexibilitatea. Ideea este că după ce te dezvolți intelectual, ceea ce fac studenții, să nu devii, ulterior, apatic! Este natural, toți avem „intelectual laziness”, este cursul vieții. Termini o facultate, un master, apoi vrei să îți găsești un job comod și bine plătit, vrei mașină, copii, o familie, suntem atât de tentați să nu mai evoluăm. Viață te ia cu slujbele și … cu viață. Transformările tehnologice sunt însă atât de puternice în prezent încât totul se va schimbă și trebuie să fii flexibil, păstrează-ți gândirea vie, capacitatea de a face analiză. Această este esența în „critical thinking”. Nu te va îndruma nimeni, nu te va trage nimeni de mânecă. Acum 50 de ani te duceai la IBM America de exemplu și știai că ești angajat pe viață. Acum însă, lucrurile nu mai stau deloc așa, trebuie să „te conservi” tot timpul și să fii flexibil. Intelectul necesar îl avem”.

Gazeta Sporturilor titrează: „BATE TOT! Victorie MAGNIFICĂ pentru Irina Begu la Madrid! A scos-o pe Garbine Muguruza la capătul unui meci ULUITOR”: „Irina Begu a câștigat dramatic meciul cu Garbine Muguruza, locul 4 WTA și s-a calificat în turul 3 de laMadrid la capătul unui meci de aproape 3 ore. Românca a pierdut primul set, scor 5-7, dar a revenit incredibil și s-a impus. Aceasta e prima victorie a Irinei Begu cu o jucătoare de top 5”.

ProSport scrie despre Astra Giurgiu, care a devenit noua campioană a României: „Echipa antrenată de Marius Şumudică şi-a respectat statutul şi a dat de pământ cu Dinamo, 4-2 la Giurgiu, la finalul unui meci în care doar oaspeţii jucau cu miză”.

Libertatea scrie despre o femeie din Timișoara care și-a pierdut vederea: „Povestea Mariei Ardelian, din Timișoara, este o lecție de viață pentru cei care se lasă copleșiți de greutăți, deși sunt sănătoși și încă posedă toate simțurile. Femeia a aflat, în urmă cu 20 de ani, că va orbi în câteva luni, însă, în loc să dea bătută, a muncit ascunzându-și handicapul, iar când nu a mai putut s-a adaptat la noile realități ale vieții ei și s-a făcut maseuză”.

Din Click aflăm că Gabriel Cotabiță va deveni bunic: „Dacă 2015 a fost anul încercărilor pentru Gabriel Cotabiță (60 de ani), iată că 2016 compensează cu bucurii. La un an de la infarct, artistul se pregătește să se însoare cu iubita sa, Ioana, iar veștile bune nu se opresc aici…În 2016, Gabriel Cotabiță va fi din nou bunic. Fiica lui cea mare, Aela (35 de ani), este din nou însărcinată. Ginerele artistului, Marius Deak, a publicat a doua zi de Paște, luni (2 mai), o imagine cu soția și fiul său, Tudor Alexandru (2 ani). Aela, fiica cea mare a lui Cotabiță, are o burtică destul de mare, semn că nu mai are mult până să aducă încă un bebeluș pe lume. Iată de ce Cotabiță are mari emoții anul acesta, nu doar pentru că la vară se va însura cu femeia care are jumătate din vârsta lui și pe care o iubește cu un nebun, ci și pentru că va ține din nou în brațe un bebeluș al familiei sale”.

Cancan scrie despre „Prințul Bingo”: „Părinţii lui l-au trimis mai întâi să înveţe la o şcoală foarte scumpă din Elveţia, iar, apoi, la studii la Londra. De fiecare dată, Alex s-a întors. Lui îi place în România, e fericit aici şi cu asta basta. Iar pe tăticul lui pare că nu-l deranjează situaţia. Dacă despre Alex n-aţi ştiut nimic până acum, despre tatăl lui, Petru Rus, nu se poate să nu fi auzit. Omul e milionar, are o groază de afaceri profitabile, dar cea mai mare dintre ele (cea care l-a şi făcut cunoscut, dincolo de ”graniţele” Bistriţei, de unde e originar) este ”Super Bingo Metropolis”. Petru Rus e, aşadar, omul care îi plătea pe Ţociu şi Palade sau pe Daniela Crudu ca să prezinte la Antenă emisiunea cu numele afacerii lui”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă