12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ce preț a obținut România pentru medicamentele care vindecă hepatita...

REVISTA PRESEI: Ce preț a obținut România pentru medicamentele care vindecă hepatita C

Din ziarele de joi, aflăm care este prețul obținut de România pentru medicamentul care poate vindeca hepatita C, dar și despre o prevedere a Codului Fiscal care afectează în mod special persoanele fără venituri. În continuare, citim despre o posibilă întâlnire dintre Gabriel Oprea și Traian Băsescu și despre noua lege a salarizării bugetarilor. 

Hotnews scrie despre rezultatul negocierilor dintre România și producătorii medicamentelor care vindecă Hepatita C.  Primul medicament care vindecă hepatita C a fost aprobat în Uniunea Europeană cu aproape doi ani în urmă. Ulterior au apărut alte trei combinații terapeutice care vindecă această boală, dar care se număra în același timp printre cele mai scumpe medicamente din lume. Compania britanică Abbvie este cea a cărei ofertă a fost considerată cea mai avantajoasă, celelalte trei companii care și-au înregistrat medicamente anti-hepatită C în România fiind Janssen-Cilag, Gilead și Bristol-Myers Squibb. Tratamentul Abbvie a intrat în România cu un preț de catalog de 40.000 de Euro pentru o cură completă pentru un pacient. Conform informațiilor HotNews, prețul obținut de autoritățile române în urmă negocierilor este sub cel al tratamentului vechi cu interferon care costă aproximativ 14.000 Euro. Prețul obținut pentru noul tratament ar varia între 11.000 și 13.000 de Euro pentru o cură completă pentru un singur pacient. 

Gândul arată că, potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS). Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plăteau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an. “În această situaţie se pot regăsi cel mai adesea tinerii care au terminat studiile şi care nu au niciun fel de venituri, precum şi persoanele singure, care nu se află în întreţinerea unei alte persoane asigurate”, a declarat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.

În Adevărul, citim despre posibilitatea unei alianțe între PMP și UNPR. Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Întâlnirea ar fi avut loc la restaurantul MAI, în zona Ştirbei Vodă, în apropierea sediului DNA. Fostul preşedinte Traian Băsescu nici nu confirmă, dar nici nu infirmă cu toată gura întâlnirea cu Gabriel Oprea. „ Nu am cum să vă confirm. Poate am trecut amândoi pe acelaşi bulevard, dar asta este altceva“, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu. Aceleaşi surse politice susţin că vicepremierul Gabriel Oprea i-a propus fostului preşedinte fuziunea dintre UNPR şi PMP, în perspectiva alegerilor de anul viitor. ”Mi se pare improbabilă această asociere, însă orice este posibil. Fuziuni la noi s-au mai făcut între partide de stânga şi de dreapta. PDL a trecut peste noapte de la un partid de stânga la unul de dreapta. USL a funcţionat ca o coaliţie destul de bine deşi era formată dintr-un partid de dreapta şi unul de stânga. Diferenţele ideologice contează mai puţin. Nu cred că alegătorii s-ar simţi bulversaţi de această asociere pentru că se uită numai la oameni, la lideri. În plus, Traian Băsescu şi Gabriel Oprea au mai lucrat împreună de-a lungul timpului“, a comentat sociologul Vasile Dâncu. 

Ziarul Financiar prezintă draftul celei mai noi legi a salarizării bugetarilor. Astfel, cel mai prost plătit primar va încasa aproape 7.000 de lei brut pe lună, iar un ministru va primi 19.000 de lei pe lună. Majorarea salariilor din sectorul public va avea un impact brut estimat de 15,5 mld. lei în 2016, din care o parte se vor întoarce la stat sub formă de impozite şi contribuţii, de unde rezultă că  impactul net va fi de 10 mld. lei (1,3% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Acest impact este calculat în cazul în care anul viitor se aplică doar 60% din creşterile salariale prevăzute în legea actuală. Dacă draftul legii salarizării s-ar aplica în proporţie de 60% din forma actuală începând de anul viitor, cheltuielile cu salariile bugetarilor ar ajunge în 2016 la nivelul de 9,2% din PIB, faţă de cel din 2015 de 7,4% din PIB, spun reprezentanţii Consiliului Fiscal.

Capital notează că dezvoltatorii care au supraviețuit crizei încearcă, acum, să scape de ultimele imobile neprofitabile. Prețurile la care au ajuns să vândă sunt reduse la jumătate. Primii patru ani de criză au eliminat de pe piaţa imobiliară românească 11 investitori care promiteau proiecte de 8 mld. euro, dar care au apucat să facă plasamente de numai 370 mil. euro, mare parte în terenuri. Nume precum ING Real Estate, Redevco (parte a grupului Cofra, care deţine şi lanţul C&A), Pirelli, puternicul fond de investiţii Cheyne Capital, care a cumpărat platforma Tractorul Braşov, sau americanii de la Polimeni au pus România pe harta marilor investitori ai lumii. Tot ei au îndepărat piaţa locală din atenţia jucătorilor de anvergură odată ce au hotărât să renunţe la activităţile din România.

Wall Street arată care sunt cele 10 lucruri care trebuie făcute înainte de un zbor internațional.  Asfel, verificarea pașaportului, fotocopierea documentelor importante, dar și pregătirea unei truse cu medicamente de află pe liste. De asemenea, este important să aflați de la bancă ce comisioane sunt pentru folosirea cardului în străinătate, uneori este mai avantajos decât să cumperi valută. Salvați numărul de telefon al băncii în caz că pierdeți cardul pe undeva. Bineînțeles să aveți și ceva bani cash în caz că nu poate fi folosit cardul. 

Pro Sport scrie că, căderea în dizgraţie a lui Florin Prunea la CSMS Iaşi, survenită după ce echipa din Moldova, cu fostul portar în funcţia de preşedinte, a terminat sezonul trecut pe locul 10 şi s-a salvat de la retrogradare, ar avea legătură cu meciul din ultima etapă a sezonului trecut, 0-0 cu Steaua, potrivit unor surse de la gruparea ieşeană.Faptul că Prunea a fost de neclintit în hotărârea de a juca pe teren partida cu steliştii într-un moment când aceştia aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri că iau titlul ar fi iritat destule persoane din conducerea judeţului şi nu numai, potrivit informaţiilor ajunse la ProSport. La final, Prunea a explodat, scandând, la rândul său, obscenităţi la adresa Stelei şi insultându-i pe cei care îl înjuraseră. Scena de la sfârşitul jocului a fost surprinsă de camerele de filmat.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă