21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Ce s-a ales de stațiunea montană în care zeitățile antice...

REVISTA PRESEI. Ce s-a ales de stațiunea montană în care zeitățile antice și-au vindecat rănile

Din ziarele de vineri aflăm ce reacții au avut preşedintele Uniunii Liberale a Românilor din Italia și deputatul PNL Diaspora, după o instanță din Italia a redus valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, pe motiv că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia, dar și Ce s-a ales de stațiunea montană din Băile Herculane.

Din ziarul Adevărul aflăm că un complet de judecători italieni a redus cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, pe motiv că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia. Presa italiană a reacţionat virulent în acest caz, după ce cotidianul „La Repubblica“ a publicat povestea şi fragmente din sentinţa considerată discriminatorie. „Milano, victima este român: daunele reduse cu 30%“, a titrat „La Repubblica“. Preşedintele Uniunii Liberale a Românilor din Italia, Robert Araveicei, a precizat, pentru „Adevărul“, că intenţionează să conteste decizia judecătorilor la Curtea Constituţională din Italia, invocând nerespectarea aceluiaşi principiu al egalităţii în faţa legii. La rândul lui, deputatul PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a solicitat o reacţie în acest caz, din partea Ambasadei României la Roma.

Din Evenimentul Zilei aflăm că una din stațiunile renumite la nivel european a ajuns o ruină. Interesele imobiliare și corupția din administrația locală au făcut ca hotelurile din Băile Herculane să fie evitate de turiști. Stațiunea montană unde se spune că s-ar fi îmbăiat Hercule și și-ar fi vindecat rănile, unde a venit să se îmbăieze însuși împăratul Marc Aureliu cu mama sa, Iulia Doamna, sau unde venea, pentru relaxare, Împărăteasa Sisi, a ajuns un dezastru. Orașul montan din Caraș Severin a renăscut de trei ori în istoria sa de peste 2.000 de ani – mai întâi sub romani, apoi în timpul dominației austriece și, ulterior, în plină Epocă de Aur comunistă. Acum, într-o Românie capitalistă, a ajuns să fie la un pas de colaps.

Din Ziarul Financiar aflăm că trei proiecte de centre comerciale, cu o suprafaţă de peste 150.000 de metri pătraţi, vor fi ridicate în următorii trei ani în Timişoara, după investiţii estimate de ZF la peste 200 mil. euro. Două dintre proiecte – Timişoara Plaza al grupului israelian Plaza Centers şi Timişoara Centrum, un proiect ghidat de Ali Ergun Ergen – au fost anun­ţate în ultima lună. Al treilea, al sud-africanilor de la NEPI, construit pe terenul fostei fabrici Der­ma­tina, ar putea fi gata în acest an după investiţii de 80 mil. euro.

Wall Street ne spune povestea unuia dintre cei mai performanți agenți imobiliari ai RE/MAX. După 22 de ani de muncă în domeniul public, la Serviciul Pașapoarte, Mihaela Keller (59 ani), licențiată în drept, a ajuns din întâmplare să lucreze în domeniul imobiliar. În prima fază, senzația oferită de volumul de muncă din acest domeniu, era aceea că lucrează 7 zile din 7, iar telefonul nu se mai oprește din sunat. Patru ani mai târziu, devenea unul dintre cei mai performanți agenți imobiliari ai RE/MAX și își trecea în portofoliu o tranzacție record de 840.000 de euro. 

Gândul.info a identificat 142 dintre cei 595 de deputaţi şi senatori care s-au rulat în total în legislatura actuală (30 de deputaţi şi 11 senatori nu şi-au dus până la capăt mandatul, părăsind Parlamentul) care fie sunt condamnaţi, trimişi în judecată sau urmăriţi penal pentru diverse infracţiuni, fie sunt acuzaţi de abateri administrative de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), precum incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate. 34 sunt condamnaţi definitiv sau în primă instanţă, în timp ce 30 sunt trimişi în judecată. Dintre cei 99 de deputaţi şi 43 de senatori, cei mai mulţi provin de la PSD – 55, acesta fiind de altfel şi partidul cu cei mai mulţi parlamentari. Topul este completat de PNL (inclusiv PDL) cu 43 de aleşi care au probleme cu legea, apoi UNPR cu 12, UDMR cu 10, PC-PLR cu 6, minorităţile cu 3 şi PP-DD cu 2. 11 parlamentari care au probleme cu legea sunt independenţi, părăsindu-şi formaţiunile politice care i-au adus în Parlament.

În Prosport citim despre Constantin Budescu, eroul Astrei în returul partidei din turul III preliminar al Europa League cu West Ham. Cu o ”dublă” şi o bară în prima repriză, Budescu a adus victoria, scor 2-1, şi calificarea giurgiuvenilor pentru a doua oară consecutiv în play-off-ul competiţiei. Astra nu e cap de serie şi îşi află adversarul vineri, de la ora 14:00.

 

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă