10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cum a rămas cadavrul sirianului omorât în stil mafiot nedescoperit...

REVISTA PRESEI: Cum a rămas cadavrul sirianului omorât în stil mafiot nedescoperit timp de patru luni

În ziarele de  vineri citim despre tradițiile populare din Vinerea Mare, despre prima Loterie Națională a bonurilor fiscale programată chiar a doua zi de Paste, despre cât de mult vor cheltui românii de Paște și care sunt destinațiile lor preferate pentru această sărbătoare. Mai aflăm si informații in exclusivitate despre autostrăzile cu prioritate potrivit MasterPlanului, despre crima in stil mafiot și despre cum va evolua piața locurilor de muncă până în 2030.

Adevărul vine cu o colecție de sfaturi băbești și tradiții vechi de sute de ani cu privire la Vinerea Mare. Potrivit publicației, există mai multe mituri despre ultima zi din cel mai lung post al religiei creștine. Tradiţia populară păstrează o serie de ritualuri legate de Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Se spune că cine ţine post negru în această zi va avea spor şi sănătate. În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. În Vinerea Mare se ţine post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Gandul are un reportaj amplu despre Loteria Națională a bonurilor fiscale programată pentru a doua zi de Paște. Astfel, românii care au strâns bonurile în perioada 2 februarie – 28 martie află dacă au câştigat un premiu în bani, a cărui valoare va rezulta prin împărţirea sumei totale la numărul de câştigători. Extragerea va fi organizată de Loteria Română şi va fi transmisă în direct de TVR, luni, începând cu ora 11:30. Şanse la Loteria Bonurilor vor avea şi românii care au început să le strângă mult mai târziu. Asta pentru că autorităţile şi-au propus ca de acum înainte să organizeze o astfel de loterie în fiecare lună. Vor fi luate în considerare doar bonurile emise în luna precedentă. Atenţie, însă, nu toate bonurile fiscale vor fi luate în calcul. Suma ce se regăseşte pe bon trebuie să fie cuprinsă între 1 şi 999. De asemenea, sunt excluse bonurile ale căror informaţii nu sunt lizibile.

Hotnews.ro ne prezintă MasterPlanul României cu privire la infrastructura rutierăMaster Planul pe Transport și Strategia de Implementare a fost modificat pentru a tine cont de observațiile Comisiei Europene și sunt aproape gata sa fie retransmise oficialilor europeni pentru o aprobare finală. Astfel, în ceea ce priveste prioritizarea proiectelor rutiere pana în anul 2020, pe primul loc se afla autostrada Sibiu – Pitești, iar pe doi e autostrada Bacău – Pașcani. Alte proiecte care apar prioritare sunt autostrazile Sibiu-Brașov, Brasov-Ploiești, Cluj Napoca – Bors și Pitești-Craiova. Toate proiectele rutiere sunt gandite sa fie implementate prin mixul de fonduri europene-buget-imprumuturi, iar pana la retransmiterea Master Planului finalizat Comisiei Europene mai e nevoie ca Ministerul Finantelor sa aprobe spatiul fiscal suplimentar in deficitul national pentru urmatorii ani, necesar pentru angajarea unor imprumuturi de 7 miliarde de euro care sa completeze fondurile europene disponibile. 

EVZ a aflat din ce cauză cadavrul nu a fost descoperit timp de patru luni. Medicii legiști care au examinat, ieri, cadavrul din geamantan au precizat că este posibil ca bărbatul să fi ingerat substanțe necunoscute, apoi să fi fost băgat în geamantan, unde s-ar fi asfixiat. Criminalul are legătură cu locul în care s-a petrecut scena omorului şi a vrut să mute cadavrul cât mai departe de locuinţa acestuia, este de părere colonelul Dan Antonescu, realizator TV şi criminolog.

Capital anunță că până în 2030, multe dintre cele mai mari economii ale lumii vor avea mai multe locuri de muncă decât muncitori. Economistul Rainer Strack sugerează că ţările ar trebui să privească dincolo de graniţe pentru căutători de job-uri doritori de mobilitate. Dar pentru asta, trebuie să înceapă prin schimbarea atitudinii în afacerile lor. “Ne vom confrunta cu o criză globală a forţei de muncă constând într-un deficit global al forţei de muncă plus o neconcordanţă uriaşă a competenţelor, plus o mare provocare culturală. Această criză globală a forţei de muncă se apropie foarte repede. Acum suntem chiar la răscruce”, mai povesteste Rainer Strack.

Ziarul Financiar face previziuni cu privire la consumul românilor de Paște și crede că se va cheltui peste jumătate de milliard în magazine. Paştele, a doua cea mai importantă perioadă din an pentru consum după sărbătorile de iarnă, urcă vânzările marilor magazine faţă de o perioadă obişnuită din an, astfel că românii lasă înaintea Paştelui în jur de 500 de milioane de euro în hipermarketuri şi supermarketuri, conform unei analize a ZF. Perioada de dinaintea Paştelui reprezintă în jur de 5% din comerţul înregistrat într-un an, mai puţin decât decembrie, care reprezintă 10-15% din totalul consumului din comerţul modern, care se ridică la circa 9 mld. euro.

Wall Street prezință top trei destinații alese de români pentru petrecerea Sărbătorilor de Paște. Spre deosebire de 2014, anul acesta de Paste s-a inregistrat o cerere mare pentru sejururi in Egipt, pentru care au fost creat astfel pachete speciale, pe charter, catre Sharm el Sheikh, cu tarife de la 685 de euro, cu toate taxele incluse, pentru 7 nopti de cazare la un hotel de patru stele, cu regim all inclusive. O alta destinatie cu cerere mare pentru Paste a fost Dubai, pretul unui pachet pentru o astfel de destinatie pornind de la 700 de euro, cu toate taxele incluse, pentru cazare la patru stele cu demipensiune. In 2015, valoarea medie a pachetului pentru minivacanta de Paste este de 600 euro, valoare similara celei de anul trecut. Cel mai accesibil pachet extern pentru aceasta perioada este de 460 de euro (Rhodos, plecare in 11 aprilie 2015).

Pro Sport povesteste despre un caz unic in Europa. Stadionul din Chiajna pare să fi devenit atracţia irezistibilă a echipelor din fotbalul românesc. Potrivit actelor depuse în acest moment la FRF, nu mai puţin de trei dintre cele 14 formaţii ale Ligii 1 în sezonul viitor ar trebui să joace, începând din vară, pe arena din comuna ilfoveană. Concordia Chiajna şi FC Viitorul joacă deja pe singurul stadion cu gazon artificial din campionat. FC Voluntari, liderul detaşat al Seriei I din Liga 2, a trecut în dosarul de licenţiere, la capitolul rezervat infrastructurii, tot stadionul din Chiajna ca bază pentru meciurile de pe teren propriu.

Cele mai citite

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă