15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ce spun psihologii și sociologii despre pedepsele acordate celor șapte...

REVISTA PRESEI: Ce spun psihologii și sociologii despre pedepsele acordate celor șapte violatori din Vaslui

Din ziarele de marți, aflăm ce spun specialiștii despre pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui,  datele slabe din economia Japoniei, cel de-al treilea mare consumator global, au favorizat coborârea ţiţeiului, dar și că Ion Iliescu a condus represiunea din Piața Universității.

Din ziarul Adevărul aflăm ce spun specialiștii despre pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui. Astfel, specialiştii în drept, dar şi psihologii şi sociologii admit că pedepsele primite de cei şapte violatori în primă instanţă, dincolo de cuantumul lor discutabil, au un efect benefic. Nu atât pentru autorii faptei, cât pentru comunitatea care i-a protejat şi le-a încurajat atitudinea ulterioară. Sociologul Alfred Bulai apreciază viteza cu care s-au mişcat judecătorii, la presiunea opiniei publice, chiar dacă pedepsele nu au fost exemplare.

Capital.ro ne informează că datele slabe din economia Japoniei, cel de-al treilea mare consumator global, au favorizat coborârea ţiţeiului West Texas sub nivelul de 42 de dolari pe baril. Săptămâna aceasta a început într-o tendinţă de scădere pentru preţul petrolului. Contractele la temen pentru luna septembrie pentru ţiţeiului de tip West Texas au pierdut nu mai puţin de 65 de cenţi, până la nivelul de 41,85 dolari pe baril, transmite Reuters. Este un nou minim al ultimilor şase ani. Sunt datele economice care indică o frânare a economiei Japoniei cele care au precipitat declinzul într-o piaţă supra-alimentată, în care Omanul tocmai a bătut recordul unei producţii de un milion de barili de ţiţei pe zi. Al treilea mare consumator global de hidrocarburi, economia niponă frânează în cel mai nepotrivit moment în care investitorii să se teamă de un declin al cererii.

Evenimentul zilei prezintă un document care relevă faptul că Ion Iliescu a condus represiunea din Piața Universității. Peste un sfert de secol a trecut de când locuitorii României au fost victimele unei manipulări în masă. Evenimentul care, potrivit istoricilor români și analiștilor internaționali, a întârziat cu cel puțin 25 de ani intrarea țării noastre în rândul națiunilor civilizate, a fost năvala minerilor în centrul Bucureștiului. 

Wall Street ne prezintă un interviu cu șeful Emag, Iulian Stanciu, despre evoluția eCommerce-ului. Astfel, șeful Emag a vorbit despre evoluția companiei pe plan internațional. În acest context, Iulian Stanciu a vorbit despre evoluția companiei în Polonia. ”Am integrat compania din punct de vedere al instrumentelor – toate aplicatiile noastre din spate, de la ERP, sistemul de warehouse management, site-ul; practic, toate cele circa 50 de sisteme care stau in spatele eMag-ului, le-am integrat si acolo. Pentru aceste lucruri, am avut echipa din Romania care s-a deplasat pentru a lucra acolo, practic 100 de oameni care au lucrat simultan”, a admis Iulian Stanciu.

Ziarul Financiar ne informează că doar patru din cele mai mari zece companii din lume sunt prezente în România, iar raportul se păstrează şi la nivel de top 100, unde 35 din cei mai mari 100 de jucători mondiali sunt în România, potrivit unor calcule ale ZF pe baza topului Fortune Global 500. Dacia, cea mai mare companie locală, ar trebui să-şi majoreze de încă patru ori cifra de afaceri pentru a prinde ultima poziţie în top 500 global, un clasament în care liderul (Wal-Mart) are venituri de 485 mld. dolari, iar ultimul clasat rulează peste 23 mld. dolari. Doar patru din cele mai mari zece companii din lume sunt prezente în România, iar din top 100 mondial doar 35 de companii au făcut pasul pe piaţa locală, potrivit unor calcule ale ZF pe baza topului Fortune Global 500.

Din Gândul.info aflăm din ce motive nu avem drumuri în România. Astfel, un angajat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a vorbit despre corupţia din Compania care are în administrare cei 15.665 de kilometri de drum naţional şi 695 de autostradă. „Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai  e o problemă. Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme. (…) Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini şi pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câştigă un contract. Şi vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câştige şi s-a confirmat”, a declarat, pentru gândul, Alin Goga, director adjunct de investiţii la Regionala Craiova a CNADNR.

Hotnews ne informează că  STS a demarat licitația pentru achiziția tabletelor și a suporturilor de susținere a actelor de identitate care vor fi folosite în cadrul sistemului IT de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Valoarea contractului este estimată, cu TVA, la 31 milioane de lei (peste 7,04 milioane euro). Preluarea datelor (doar a celor din zonă MRZ – ‘Machine Readable Zone’) va fi asigurată prin utilizarea camerei video incorporată în tabletă și a unei aplicații dezvoltate de STS care permite captarea de informații din imaginea preluată de pe actul de identitate.

Din Prosport aflăm că echipa de fotbal Steaua se aştepta la o suspendare din partea UEFA privindu-l pe Mirel Rădoi. După meciul tur de la Zilina, roş-albaştrii primiseră o avertizare din partea forului european, după ce observatorul partidei semnalase „anomalia”, aceea că nu antrenorul Pedrazzini dă indicaţii echipei, ci delegatul echipei, Mirel Rădoi.

 

 

 

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă