14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cea mai slabă participare la vot de după Revoluție

REVISTA PRESEI: Cea mai slabă participare la vot de după Revoluție

Presa de luni reflectă modul în care s-au desfășurat alegerile locale, punând accentul pe cele din București.

Jurnaliștii de la Adevărul observă că alegerile din 5 iunie au marcat, în București, “cea mai slabă participare la vot de după Revoluție”.

Pe de altă parte, “la Bucureşti, dincolo de victoria Gabrielei Firea, rămâne o mare surpriză: clasarea lui Nicuşor Dan pe locul doi, înaintea lui Cătălin Predoiu. Practic, candidatul antisistem, care a refuzat să-şi asume o orientare politică, a fost preferat de electorat în pofida candidatului tradiţional al dreptei. Nicuşor Dan a reuşit, pe de o parte, să mobilizeze la urne o parte importantă din felia electoratului nehotărât, iar pe de altă parte a rupt şi procente bune din electoratul captiv al PNL, pentru care Cătălin Predoiu nu s-a dovedit a fi „soluţia serioasă“, sloganul său electoral. De fapt, marele eşec al PNL nu este înfrângerea lui Predoiu în sine, ci scorul dezastruos obţinut de partid”, remarcă Adevărul.

Evenimentul Zilei prezintă o așa-numită “hartă a rușinii naționale”: “Vezi unde sunt corupții care vor să devină primari”.

“Jurnaliştii de la Justiţie Curată au făcut o listă cu cele 277 de persoane care au probleme. Printre lucrurile penale în care sunt încadraţi aceştia, se enumeră fapte de corupţie, abuz în serviciu, luare de mită, au fost declaraţi incompatibili sau apar ca fiind colaboratori ai Securităţii”.

Ziarul Libertatea abordează o temă legată de învățământ: “Evaluare Națională 2016 | Elevii de clasa a II-a încep luni testările”.

Rezultatele nu vor fi trecute în catalog. Elevii de clasa a II-a susţin pe 6 iunie testul scris de la limba română. Marţi, 7 iunie, ei vor susține testul de citire în limba română, iar miercuri, pe 8 iunie, va avea loc testul de la matematică. De asemenea, elevii din rândul minorităţilor naţionale vor susţine marţi testul scris-citit în limba română pentru minorităţi, iar pe 9 şi 10 iunie vor avea loc testele scris şi citit în limba maternă. Fiecare testare durează 30 de minute.

Realitatea are un alt subiect de interes: “Prezervativele vor deveni istorie! Noua metodă contraceptivă revoluționară pentru bărbaţi”.

Potrivit jurnaliștilor, “un tratament contraceptiv revoluţionar, denumit “Vasalgel”, urmează să fie folosit pe subiecţi umani. Până acum, substanţa a fost utilizată doar pe iepuri masculi, însă s-a dovedit că, în cazul acestora, efectele sunt valabile pe o perioadă de cel puţin 12 luni. Noua invenţie, realizată de o echipă de specialişti din cadrul companiei americane non-profit Parsemus Foundation, are rezultate reversibile, la fel ca prezervativele, considerate până acum ca fiind singura metodă de control a fertilizării, ale cărei efecte pot fi întrerupte în mod intenţionat. Substanţa va fi testată pe oameni în acest an, ea urmând să fie introdusă pe piaţă la începutul lui 2018″.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă