17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Ciocnirea civilizațiilor și noul război rece

REVISTA PRESEI. Ciocnirea civilizațiilor și noul război rece

În ziarele de azi citim despre ultimele evoluții ale cazului Bodnariu din Norvegia, dar și despre poziția NATO în fața amenințărilor venite de la Moscova.

Hotnews scrie despre cazul familiei Bodnariu din Norvegia, socotit un exemplu de “ciocnire a civilizațiilor”. Autoritățile norvegiene i-au luat pe cei cinci copii români în custodie pe motiv de violență fizică. Părinții recunosc  faptul că le-au dat  “palme la fund” dar susțin că reacția statului norvegian este disproporționată.  Declarațiile părinților, prezentate de Hotnews, sunt următoarele:

Marius Bodnariu (specialist IT): “Mai ales că soția a crescut aici, cunoaștem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecție în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evitîm, dar apar situații în anumite condiții în care se ajunge și la măsuri de genul ăsta”.

Ruth Bodnariu (asistentă medicală): “În situații de stres, când se ceartă copiii, când țin un copil în brațe și mâncarea e pe foc și doi se ceartă… în România nu e considerată violență. În Norvegia din păcate asta e caz penal”.

Ziarul Gândul scrie despre noua abordare a NATO în relația cu Rusia lui Putin, după ce noua strategie de apărare a Rusiei a declarat că NATO și SUA reprezintă amenințări. Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO din Europa, a declarat că această modificare nu face decât să certifice acţiunile „revanşarde” ale Rusiei din ultimii ani şi că în consecinţă atitudinea NATO şi a SUA se va schimba şi ea. „Multă lume mă întreabă ce e în mintea lui Putin. Nu ştiu sigur, dar pot să mă uit la ce face şi să deduc la ce să ne gândim noi, în partea noastră”. Breedlove a menţionat ca măsuri suplimentarea forţelor americane în Europa şi antrenarea forţelor NATO pentru a le aduce la capabilitate maximă, amintind că SUA nu au mai executat o campanie aeriană de amploare din Afganistan şi Irak, din anii 90-2000.

Ziarul Adevărul prezintă un bilanț al primului an de mandat al președintelui Klaus Iohannis:”Un an cu Klaus”. “Primul an de mandat al lui Klaus Iohannis ne dezvăluie un fapt care, până să devină grav, se arată a fi deocamdată îngrijorător: preşedintele nu pare să deţină instrumentele adecvate pentru a se lupta cu nesimţirea şi cu tupeul politicienilor. În faţa unor asemenea provocări, preferă să părăsească demn câmpul de luptă, cu capul semeţ şi cu coada aşezată solemn între picioare”, scrie Adevărul.

La rândul lui, Ziarul Financiar propune “zece măsuri de transparentizare pentru guvernul Cioloş”. Printre acestea se numără simplificarea sistemului de licitații electronice, publicarea unor sinteze periodice ale cheltuielilor companiilor de stat, dar și a beneficiilor suplimentare care vin “la pachet”, alături de salariu, cu fiecare funcție publică.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă